Gyvųjų afera mirusiųjų vardu

Kauno vaistinės pardavinėjo kompensuojamuosius vaistus mirusio žmogaus dokumentus suklastojusiems sukčiams

Kaune – nauja kompensuojamųjų vaistų receptų klastojimo afera.

Per dieną užregistruoti mažiausiai šeši atvejai, kai pasinaudota prieš porą savaičių mirusios kaunietės kompensuojamųjų vaistų pasu.

Iššūkis klanui

Pagal suklastotus šio paso receptus sukčių pora įvairiose Kauno bei pakaunės vaistinėse įsigijo brangių vaistų, sauskelnių bei kitų nepigiai kainuojančių ligonių slaugos priemonių.

Apgaulė paaiškėjo tik po savaitės, t.y. tik tada, kai anuliuotas jau dvi savaites turėjęs negalioti velionės kompensuojamųjų vaistų pasas.

Redakcijos duomenimis, šiomis dienomis Valstybinė ligonių kasa apie tai informavo šešias Kauno bei pakaunės vaistines, tačiau iki galo ieškoti teisybės ir nedengti nuostolių iš savo kišenės pasiryžo tik dvi iš jų.

Ikiteisminius tyrimus dėl šios apgaulės pradėjo ir Kauno, ir pakaunės policija.

Ir teisėsaugos atstovai, ir „Kauno dienos” kalbinti anonimais panorę likti farmacininkai įsitikinę, kad aferos kelio galas veda į medikų, besinaudojančių vykdomos sveikatos reformos klaidomis, stovyklą.

Apetitas atsiranda bevalgant

„Tokio įžūlaus ir nuostolingo atvejo dar nėra buvę”, – neslepia farmacininkai, pripažindami, kad su panašiais, tik gerokai kuklesnių poreikių aferistais jiems jau buvo tekę susidurti.

Vienos iš apgautų vaistinių, įsikūrusių Garliavoje, darbuotojos „Kauno dienai” pasakojo, kad ta pati sukčių pora pas juos lankėsi ir rugsėjį, ir spalį. Abiem atvejais pateikti skirtingi, kaip paaiškėjo tik vėliau, jau nebegaliojantys kompensuojamųjų vaistų pasai.

„Mūsų miestelis nedidelis, pažįstame beveik visus jo gyventojus. Iš dviejų trijų šimtų klientų, apsilankančių pas mus kasdien, tik du trys būna nematyti”, – pasakojo šios vaistinės darbuotojos.

Pašnekovių teigimu, aferistai, bandę įsigyti vaistų su kompensuojamųjų vaistu pasu, išduotu dvylikamečiam vaikui iš vieno Kauno apskrities miestelio, buvo stambokos, aukštos, apie dvidešimties-trisdešimties metų šviesiaplaukės ir iš pažiūros už ją jaunesnio (o gal tik smulkesnio) tamsiaplaukio jaunuolio pora.

Iš klaidos pasimokė

Tada aferistai ketino pirkti vaistų už kelis šimtus litų, tačiau nepateikė kompensuojamųjų vaistų paso savininko gimimo liudijimo.

Be to, patikrinus kompiuteryje Valstybinės ligonių kasos duomenų bazę, ši rodė, kad šis pasas anuliuotas prieš kelias dienas. Ar todėl, kad ligonis mirė, ar tiesiog prarado šį dokumentą, vaistininkės tada neišsiaiškino.

Išgirdusi jų verdiktą, kad nebus aptarnaujama, per daug nesiaiškino ir sukčių pora, suvaidinusi kažką panašaus į tai, jog bandys šį nesusipratimą aiškintis pas receptus išrašiusius medikus.

„Net neabejojame, kad iš tikrųjų jie nuvažiavo į kokią nors kitą dar nekompiuterizuotą vaistinę”, – šiandien įsitikinusios pašnekovės.

Po mėnesio minėta pora vėl pravėrė tos pačios Garliavos vaistinės duris. Šį kartą pateikė 1918 metais gimusiai kaunietei, gyvenančiai Kovo 11-osios gatvėje, išduotą kompensuojamųjų vaistų pasą bei jos pensininko pažymėjimą, kaip ir reikalaujama, su asmens nuotrauka.

Kad pateiktas kompensuojamųjų vaistų pasas galioja, rodė ir Valstybinės ligonių kasos duomenų bazė. Pasak aferistus aptarnavusios vaistininkės, po tokių kompiuterio duomenų pareikalauti asmens dokumento dar ir iš pirkėjų jai tikrai atrodė nebūtina. Tądien jie įsigijo čia prekių už beveik šimtą dvidešimt keturis litus.

Paneigė savo informaciją

Kad minėtos poros pateikto kompensuojamųjų vaistų paso savininkė jau prieš dvylika dienų buvo palikusi šį pasaulį, Garliavos vaistininkės sužinojo tik po savaitės. Kaip ir jų kolegės iš vienos Kaune esančių UAB „Gintarinė grupė” vaistinių, tą pačią spalio 21-ąją pardavusios šiems aferistams vaistų, reguliuojančių kraujospūdį ir padedančių spręsti virškinimo problemas, bei keliasdešimt vienetų toli gražu ne pačių pigiausių sauskelnių už daugiau kaip tris šimtus litų.

Ir šioje Taikos prospekte esančioje vaistinėje pateiktas tos pačios prieš dvylika dienų jau mirusios kaunietės kompensuojamųjų vaistų pasas, kuris, kaip rodė Valstybinės ligonių kasos duomenų bazė, tebegaliojo.

Kad aferistų pora pateikė receptus, išrašytus tuo metu, kai kompensuojamųjų vaistų pasas jau nebegaliojo, paaiškėjo tik mėnesio pabaigoje atsiskaitant su ta pačia Valstybine ligonių kasa.

Kauno teritorinės ligonių kasos direktoriaus pavaduotojas Regimantas Andriūnas vakar tikino, kad sukčiai tiesiog pasinaudojo naujojo Valstybinės ligonių kasos direktoriaus įsakymo, specialiai sukurto jiems tramdyti, įsigaliojimo nesklandumais.

Bumerangas nesuveikė

Anot R.Andriūno, praėjusią vasarą jau buvo užfiksuota kompensuojamųjų vaistų pasų klastojimo banga. „Kaip tada pavyko išsiaiškinti, aferistai paprasčiausiai spekuliavo mirties dokumentų tvarkymo nesklandumais, – pasakojo valdininkas. – Per tas dienas, kol miręs asmuo buvo palaidojamas bei sutvarkomi visi tai įforminantys dokumentai, sukčiai su velionio vardu išduotu kompensuojamųjų vaistų pasu sugebėjo įvairiose vaistinėse įsigyti vaistų, sauskelnių ir kitų slaugos reikmenų už tūkstantines sumas”.

R.Andriūno duomenimis, nė vienas šių nusikaltimų, kuriems buvo gerai pasirengta, neatskleistas iki šiol. O jų buvo ne vienas ir ne du. Apie išankstinį nusikaltėlių pasirengimą, valdininko įsitikinimu, bylojo mįslingas jų apsirūpinimas gydytojų tapatybę identifikuojančiais lipdukais, būtinais išrašant kompensuojamųjų vaistų receptus.

Pasak R.Andriūno, bandant užbėgti už akių kitoms galimoms nusikalstamoms machinacijoms su kompensuojamųjų vaistų pasais, šių metų spalio 4-ąją Valstybinės ligonių kasos direktorius ir išleido naują įsakymą, pakoreguojantį ankstesnę jų išdavimo bei anuliavimo tvarką.

Įsakyme teigiama, kad asmeniui mirus, mirties liudijimą jam išdavusi asmens sveikatos priežiūros įstaiga privalo jau pirmąją po šio dokumento išdavimo darbo dieną pasitikrinti, ar velioniui buvo išduotas kompensuojamųjų vaistų pasas. Šios įstaigos atstovas automatiškai atsako ir už mirusio asmens duomenų įvedimą į Valstybinės ligonių kasos duomenų apie šių dokumentų išdavimą bazę.

Žongliravimas datomis

R.Andriūno patikinimu, naująją tvarką reglamentuojantis įstatymas įsigaliojo spalio 14-ąją.

Redakcijos žiniomis, pavyzdžiui, Garliavos vaistinei pateikti suklastoti receptai buvo išrašyti spalio 17-osios data, o spalio 9-ąją mirusios velionės kompensuojamųjų vaistų pasas anuliuotas tik spalio 29-ąją.

Redakcijos šaltinių duomenimis, velionei, kuriuos vardu spekuliuota, mirties liudijimą išdavė Kauno civilinės metrikacijos biuras. Pagal teisėsaugininkų turimą informaciją, jis išrašytas nedelsiant.

Pateikus visus šiuos faktus R.Andriūnui, šis tegalėjo patikslinti, kad mirties liudijimą išdavus Civilinės metrikacijos biurui, pirmiausiai duomenys apie asmens mirtį patenka į Vidaus reikalų ministerijos duomenų bazę, o iš čia – į Valstybinę ligonių kasą. „Žinoma, šiuo atveju pasikeitimas informacija vyksta šiek tiek vėliau, tačiau tikrai ne tris savaites, kaip, atrodo, atsitiko demaskuotuose skandaluose”, – sutiko ir valdininkas.

Kvepia mediko diplomu

Pasak dienraščio šaltinių farmacijos verslo pasaulyje, suklastoti receptai išrašyti labai profesionaliai ir be jokių klaidų tiek nurodant ligos kodą, tiek kompensavimo rūšį, tiek kitus simbolius, kurie žinomi tik su medicina susijusiam asmeniui.

Dar daugiau: klastočių autorius puikiai gaudosi ne tik griežtos apskaitos vaistų sąraše, bet ir įstatymuose. Pavyzdžiui, nė vienu žinomu atveju „neišrašytas” psichotropinis vaistas, nes tuomet jau tektų susidurti su kitu Baudžiamojo kodekso straipsniu.

Be to, klastotojai turėjo puikiai žinoti ir apie naujojo Valstybinės ligonių kasos direktoriaus įsakymo įsigaliojimo laiką bei tvarką.

Dar vienas tiek sukilusiems farmacininkams, tiek jų pareiškimus tiriantiems teisėsaugininkams ramybės neduodantis klausimas: iš kur į jų rankas pateko vienos Dainavos poliklinikos bendrosios praktikos gydytojos lipdukai, nors ši tvirtina nebuvus apvogta, ir kodėl suklastotas būtent Kauno medicinos universiteto klinikų Šeimos klinikos vienos gydytojos vardinis antspaudas (nustatyta, kad falsifikate pakeistas Sveikatos apsaugos ministerijos išduotas jos identifikacinis numeris). Minėta medikė taip pat tvirtina nebuvus apvogta.

Dar vienas jau nustatytas asmuo šioje apgaulės karuselėje – velionės, kurios suklastotų kompensuojamųjų vaistų pasu naudojosi aferistai, giminaitis. Kadangi močiutė buvo nevaikštanti, jis, pasibaigus senajam dokumentui, Dainavos poliklinikoje išėmė naująjį.

Aborigenams nesuprast dievų

Pasak netylėti nusprendusių farmacininkų, sunkiai net jiems suprantami nesibaigiančios sveikatos reformos „stebuklai” – puiki terpė įvairaus plauko aferistams.

„Mes dievų kalba, kuria šiandien šneka aukščiausi sveikatos sistemos valdininkai, nekalbame, o mūsiškės, anot jų, aborigenų, šie ponai jau nebesupranta”, – ironizavo susidariusią padėtį viena farmacininkė.

Farmacininkė turėjo galvoje dabartinę kodų, sutartinių ženklų ir skaičių kalbą, kuria rašomi kompensuojamųjų vaistų receptai. Pavyzdžiui, vaistinėje lieka tik ta kompensuojamųjų vaistų recepto dalis, ant kurios priklijuotas juos išrašiusį gydytoją identifikuojantis lipdukas, o kitoje, liekančioje pase, – jau gydytojo pavardė ir antspaudas. Kaip jau užsiminta, demaskuotų klastočių atvejais nesutampa ne tik gydytojų pavardės, bet ir darbovietės.

Pasak dienraščio šaltinių farmacininkų pasaulyje, arba veikiama pagal iš anksto gerai surežisuotą apgaulės mechanizmą, arba kažkas, prieinantis ne tik prie įstatymų kūrimo, bet ir juos aptarnaujančios duomenų bazės, puikiai naudojasi kitų klaidomis. Pavyzdžiui, kieno valia, Valstybinės ligonių kasos duomenų bazėje uždelsta laiku paskelbti apie kompensuojamųjų vaistų paso savininkės mirtį?

Pasak farmacininkų, buvo panašių atvejų ir anksčiau, tačiau visi, kaip ir kai kurie dabar, labiau buvo linkę tyliai padengti nuostolius.

Greta Čižinauskaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.