Įtartinoms statyboms Neringoje – realios sankcijos

Statybų legalumo Kuršių nerijoje klausimą imta spręsti realiais veiksmais – Klaipėdos apygardos administracinis teismas sustabdė vienas Kuršių marių pakrantėje vykstančias statybas, taip pat panaikino kitoms išduotą Neringos savivaldybės tarybos leidimą.

Praėjusią savaitę Klaipėdos apygardos prokuratūra, jos atstovės spaudai Palmiros Martinkienės teigimu, vykdydama vieną iš savo funkcijų – viešojo intereso gynimą, kreipėsi į Klaipėdos apygardos administracinį teismą ir paprašė panaikinti du Neringos savivaldybės tarybos sprendimus.

Pirmajame kreipimesi teismo buvo prašoma panaikinti Neringos savivaldybės tarybos sprendimą dėl žemės sklypo Juodkrantėje, L. Rėzos g. 31, detaliojo plano patvirtinimo.

Taip pat buvo prašoma pripažinti negaliojančiu Neringos savivaldybės administracijos išduotą projektavimo sąvadą rekonstruoti sandėlį bei minėtame sklype pradėti naujų poilsio namų statybą ir laikinai, kol prašymas bus išnagrinėtas teisme, sustabdyti šio sąvado galiojimą.

Antrajame prašyme apygardos prokuratūra teismo prašė panaikinti Savivaldybės tarybos sprendimą dėl teritorijos prie Gintaro įlankos toje pačioje Juodkrantėje detaliojo plano patvirtinimo.

Teismo prašyta pripažinti negaliojančiu kurorto Savivaldybės administracijos išduotą projektavimo sąvadą rekonstruoti buitines patalpas bei statyti garažą ir sandėlį Gintaro įlankos g. 1 bei laikinai, kol prašymas bus išnagrinėtas teisme, sustabdyti išduoto statybos leidimo galiojimą.

Išnagrinėjęs prokurorų prašymą Klaipėdos apygardos administracinis teismas nurodė sustabdyti Gintaro įlankoje vykstančias druskų sandėlio statybas.

Be to, teismas panaikino Neringos savivaldybės tarybos sprendimą, kuriuo buvo leista ant marių kranto, Juodkrantėje, minėtame L. Rėzos g. 31 sklype, vietoje žvejų sandėlio statyti poilsio namus.

Faktus dėl galimų teisės aktų pažeidimų, susijusių su statybų plėtra Kuršių nerijos nacionaliniame parke, Klaipėdos apygardos prokuratūra tiria Generalinės prokuratūros pavedimu.

Artimiausiu metu Klaipėdos apygardos prokuratūra Apygardos administraciniam teismui ketina pateikti dar tris prašymus ir ieškinius.

Nurimti neketina ir naujoji Kuršių nerijos nacionalinio parko vadovybė. Jo direktorė Aurelija Stancikienė kreipėsi į Valstybinę teritorijų planavimo ir statybų inspekciją ir paprašė sustabdyti penkias itin suaktyvėjusias galimai neteisėtas statybas – po dvi Preiloje bei Juodkrantėje ir vieną Nidoje.

Teigiama, jog šiuo metu Neringoje skubama pradėti visas nebaigtas statybas – esą statybininkai jose triūsia visą parą, o per marias pastarosiomis dienomis perkeliama keliolika kartų daugiau nei iki šiol sunkvežimių su statybinėmis medžiagomis.

Beje, dar anksčiau Neringos miesto savivaldybė buvo pareiškusi, kad nelegalių statybų Kuršių nerijoje nėra. Todėl valdininkai ketina ir toliau rengti detaliuosius planus statyboms į UNESCO Pasaulinio paveldo sąrašą įtrauktoje teritorijoje.

Savivaldybės tvirtinimu, visos statybos Neringoje vykdomos įstatymų nustatyta tvarka patvirtintų detaliųjų planų pagrindu parengus techninius projektus ir gavus statybos leidimus.

Neringos valdžia yra atmetusi ir priekaištus, kad daugelis statybų prieštarauja Kuršių nerijos nacionalinio parko bendrojo plano nuostatoms – esą šis planas yra tik rekomendacinio pobūdžio.

Ieva Kučinskaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.