Kokia dienpinigių suma neapmokestinama gyventojų pajamų mokesčiu?

– Bendrovės darbuotojui darbo sutartyje nustatytas mėnesinis darbo užmokestis 660 Lt. Birželio mėnesį darbuotojas 6 dienoms vyko į užsienio komandiruotę (į Austriją) ir liepos mėnesį jam buvo išmokėta 960 Lt dienpinigių. Kokia dienpinigių suma neapmokestinama gyventojų pajamų mokesčiu?

– Nuo 2004 m. gegužės 1 d. pagal Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2004 m. balandžio 29 d. nutarimo Nr. 527 „Dėl Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2003 m. sausio 28 d. nutarimo Nr. 99 „Dėl Komandiruočių sąnaudų atskaitymo iš pajamų tvarkos patvirtinimo” pakeitimo” (Žin., 2004, Nr.74-2556, toliau-Tvarka) 2.5 punkto nuostatas, užsienio komandiruočių atvejais, komandiruočių kompensacijomis laikomi Tvarkoje nustatyto dydžio dienpinigiai, kurių bendra suma per mėnesį neviršija 50 procentų darbuotojui nustatyto mėnesinio darbo užmokesčio arba kai darbo užmokestis yra apskaičiuotas taikant valandinį tarifinį atlygį tuo atveju, kai darbuotojui nustatytas darbo užmokestis ar valandinis tarifinis atlygis neviršija minimalios mėnesinės algos arba minimaliojo valandinio atlygio, padauginto iš koeficiento 1,3. Laikotarpiu nuo 2004 m. gegužės 1 d. iki 2005 m. liepos 1 d. darbuotojams, dirbantiems įmonėse, įstaigose ir organizacijose, nepaisant nuosavybės formos, minimali mėnesinė alga buvo 500 Lt; nuo 2005 m. liepos 1 d. – minimali mėnesinė alga yra 550 Lt.

Nurodyta, jog darbuotojui nustatytas darbo užmokestis (660 Lt), t.y.:

– iki 2005 07 01 darbuotojui nustatytas darbo užmokestis buvo didesnis už nustatytą minimalią mėnesinę algą, padaugintą iš koeficiento 1,3 (didesnis už 650 Lt), tai visa išmokama dienpinigių suma būdavo neapmokestinama gyventoju pajamų mokesčiu;

– nuo 2005 07 01 darbuotojui nustatytas darbo užmokestis yra mažesnis už nustatytą minimalią mėnesinę algą, padaugintą iš koeficiento 1,3 (mažesnis už 715 Lt), tai komandiruočių kompensacijoms, neapmokestinamoms gyventojų pajamų mokesčiu, priskiriama dienpinigių suma per mėnesį neturi viršyti 50 proc. darbuotojui darbo sutartyje nustatyto darbo užmokesčio, t.y. negali viršyti 50 proc. darbuotojui darbo sutartyje nustatyto darbo užmokesčio sumos.

Todėl pateiktu atveju, kai dienpinigiai už birželio mėnesio komandiruotę išmokami liepos mėnesį, komandiruočių kompensacijoms, neapmokestinamoms gyventojų pajamų mokesčiu, priskiriama dienpinigių suma yra 330 Lt (nustatyta alga 660 x 50 proc.), o 630 Lt apmokestinama 33 proc. pajamų mokesčio tarifu, kaip su darbo santykiais susijusios pajamos (bendra per mėnesį išmokėtų dienpinigių suma 960 – neapmokestinami dienpinigiai 330). Primename, kad dienpinigių suma, kuri apmokestinama gyventojų pajamų mokesčiu, – turi būti apmokestinta ir socialinio draudimo įmokomis.

– Ar darbuotojui, vykstančiam į komandiruotę, gali būti mokami mažesni dienpinigiai, negu nustatyta Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarime?

– Nuo 2005 m. vasario 4 d. įsigaliojo Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2005 m. sausio 31 d. nutarimas Nr. 101 „Dėl Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2004 m. lapkričio 3 d. nutarimo Nr.1365 „Dėl išlaidų, susijusių su tarnybinėmis komandiruotėmis, dydžio ir mokėjimo tvarkos” pakeitimo” (Žin., 2005, Nr.16-492), kuriuo nustatyta, jog dienpinigiai, mažesni už Komandiruočių sąnaudų atskaitymo iš pajamų tvarkoje nustatyto dydžio dienpinigius, gali būti mokami esant vienam šių atvejų:

– jeigu tai numatyta kolektyvinėje sutartyje, o jeigu tokia sutartis nesudaryta,- darbo sutartyje, tačiau ne mažiau kaip 50 procentų dienpinigių sumos, apskaičiuotos pagal Komandiruočių sąnaudų atskaitymo iš pajamų tvarkos 3 (komandiruotės į užsienį atveju) ir 9 (komandiruotės Lietuvoje atveju) punktų nuostatas;

– jeigu komandiruojamam darbuotojui dienpinigius moka kitas asmuo, t.y., kai dienpinigiai bus išmokėti komandiruotės vietoje priimančiojo asmens ar panašiai ir yra tai patvirtinantys dokumentai. Šiuo atveju komandiruojamam darbuotojui gali būti mokamas dienpinigių sumos, apskaičiuotos pagal Komandiruočių sąnaudų atskaitymo iš pajamų tvarkos 3 ir 9 punktų nuostatas, ir dienpinigių sumos, išmokėtos jam kito asmens, skirtumas.

Kristina Laurinavičienė,

Kauno apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos

Švietimo ir konsultavimo skyriaus

vyriausioji specialistė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Specialistai konsultuoja su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.