Pirmoji „Žalgirio” kova – su daugiataute „Olimpija”

Eurolygos sezoną Lietuvos čempionai pradės išvykoje su stipriausia Slovėnijos ekipa, o „Lietuvos rytas” debiutavo Kroatijoje

Stipriausi Lietuvos krepšinio klubai pradeda Eurolygos sezoną. Kauno „Žalgirio” krepšininkai Eurolygos kovas šįvakar pradės su Liublianos „Union Olimpija” – pačia neparankiausia žalgiriečiams komanda, nors ir nepriskiriama Europos elitui. Eurolygoje slovėnų klubas „Žalgirį” yra įveikęs 8 kartus iš eilės.

„Žalgirio” ir „Olimpija” rungtynės šįvakar vyks Liublianoje 21 val. 40 min.

Vakar vėlai Eurolygoje debiutavo Vilniaus „Lietuvos rytas”, išvykoje žaidęs su Zagrebo „Cibona” (Kroatija).

Debiutas – prieš buvusį klubą

Taip sutapo, kad Lietuvos vicečempionai „Lietuvos ryto” krepšininkai pirmąsias savo istorijoje Eurolygos rungtynes žaidė su Zagrebo „Cibona” – komanda, kurią prieš keletą metų treniravo naujasis Vilniaus klubo strategas Nevenas Spahija.

Tai, kad teko kovoti su gimtosios šalies ir buvusia savo komanda, N.Spahija galėjo išnaudoti kaip kozirį.

„Pasitikiu savimi. Žinau, kad jaudulys manęs nenugalės ir pirmose Eurolygos rungtynėse, nepaisant to, kad su „Lietuvos rytu” žaisime mano tėvynėje prieš komandą, kurią anksčiau esu treniravęs”, – „Lietuvos ryto” interneto svetainė citavo N.Spahiją.

„Lietuvos ryto” gynėjas Mindaugas Lukauskis teigė, kad komanda yra gerai pasirengusi startui: „Praėjome ilgą pasirengimo kelią. Turime labai gerą trenerį ir visi kartu žaidžiame kaip vieninga komanda. Turnyro naujokai, aišku, nėra laikomi favoritais, bet mes jau pirmose rungtynėse pasistengsime įrodyti, ko esame verti”.

Rungtynės Zagrebe Lietuvos laiku vakar baigėsi prieš vidurnaktį.

L.Ajusas komandos lauks Kaune

Į Liublianą išvyko 10 „Žalgirio” žaidėjų: Vidas Ginevičius, Redžis Frymenas, Tanoka Berdas, Darjušas Lavrinovičius, Jonas Mačiulis, Edas Kota, Paulius Jankūnas, Simonas Serapinas, Darius Šilinskis ir Andrius Aleksandrovas.

Kaune kol kas liko iš Puerto Riko, Laris Ajusas į Lietuvą atvykęs tik sekmadienį. Vakar 28-erių metų gynėjui buvo atlikta medicininė apžiūra. Medikai L.Ajuso sveikatai neturėjo priekaištų, todėl krepšininkas jau gali pradėti intensyviai treniruotis.

Namuose taip pat liko du jauni žaidėjai Vilmantas Dilys ir Žydrūnas Kelys.

„Rungtynės parodys, kaip esame pasirengę Eurolygos startui. Labiausiai džiaugiamės, kad į Slovėniją išvyko tie žaidėjai, kurie ir rengėsi sezonui. Mače su „Olimpija” dar neplanavome, kad žais Laris Ajusas. Starto rungtynėse viskas priklausys nuo mūsų pačių susikaupimo ir šaltakraujiškumo”, – išvykdamas į Slovėniją „Kauno dienai” sakė „Žalgirio” vyriausiojo trenerio Antano Sireikos asistentas Gintaras Krapikas.

Jaučiasi esą stipresni

Rengdamiesi kovai su neparankiąja „Olimpija”, Kauno komandos treneriai neakcentavo žaidėjams, jog Eurolygoje „Žalgiris” šiai komandai pralaimi 0:8.

„Nemanome, kad šie skaičiai ką nors reiškia dabar. Jei patys sau nebūsime priešai, nedarysime, ko nereikia, rungtynes laimėsime. Vertinant komandas, mes tikrai esame pajėgesni ir turime tai įrodyti”, – tvirtino G.Krapikas.

Šio vakaro varžovai skirtingai pradėjo sezoną. „Žalgiris” yra laimėjęs visas aštuonerias LKL ir SEB BBL čempionatų rungtynes ir pirmauja turnyro lentelėje. „Olimpija” iš penkių Adrijos lygos dvikovų laimėjo tik dvi ir yra devintoje vietoje. Startavę dviejomis pergalėmis prieš „Zadar” (Kroatija) ir „Beograd” (Serbija ir Juodkalnija), vėliau „Olimpija” krepšininkai turėjo pripažinti varžovų pranašumą tris kartus iš eilės. Tačiau visi trys pralaimėjimai patirti nedideliais skirtumais: 80:89 nusileista Vršaco „Hemofarm” (Serbija ir Juodkalnija), 74:80 – Laško „Pivovarna” (Slovėnija) ir 84:85 – Belgrado „Crvena Zvezda” (Serbija ir Juodkalnija).

Ekipoje – 10 šalių žaidėjai

Kaip ir kasmet, „Olimpija” sezoną pradėjo gerokai pasikeitusi. Komandoje po praėjusio sezono liko vos trys žaidėjai, iš kurių vienas – patyręs gynėjas Saša Ožboltas – šiuo metu gydosi sunkią traumą.

Šiemet Liublianos komandą sudaro tikras internacionalas – 10 šalių žaidėjai. Po tris krepšininkus atstovaus Slovėnijai ir Kroatijai, po vieną – Nyderlandams, Lenkijai, Suomijai, Izraeliui, JAV, Gruzijai, Bosnijai ir Hercegovinai bei Prancūzijai.

Ryškiausi Slovėnijos čempionų naujieji žaidėjai – 21 metų 193 cm ūgio Jotamas Halperinas, atėjęs iš Eurolygos čempionų klubo Tel Avivo „Maccabi” (Izraelis), ir NBA duonos ragavęs 36 metų 195 cm ūgio amerikietis Džimis Oliveris, praėjusį sezoną atstovavęs kroatų „Split” klubui ir pelnydavęs jam vidutiniškai po 21,7 taško per rungtynes. Iš Eurolygoje žaidžiančio Pezaro „Scavolini” į „Olimpija” persikėlė 25 metų 188 cm ūgio suomis Timu Ranikas.

Komandą papildė ir aukštaūgiai – 27 metų 212 cm ūgio Joška Poljakas iš Zagrebo „Cibona” (Kroatija), 2004 metų Europos jaunimo (iki 20 metų) čempionas 21 metų 210 cm ūgio Hasanas Rizvičius, taip pat garsiajame „Barcelona” klube nemažai metų stažavęsis 23 metų 220 cm ūgio milžinas iš Nyderlandų Remonas Van der Harė. Pridėjus 28 metų 205 cm ūgio prancūzą Vaską Evtimovą, priekinė „Olimpija” linija, bent jau sprendžiant pagal žaidėjų ūgį, atrodo įspūdingai.

Nepripažįsta favoritų

„Olimpija” komandos vyriausiuoju treneriu paskirtas kroatas Pinas Grdovičius.

„Mūsų filosofija yra tokia – jokie favoritai neegzistuoja, ypač žaidžiant mūsų „Tivoli” arenoje. Ir tai „Olimpija” jau ne kartą įrodė. Didieji Eurolygos klubai žino – norint laimėti Liublianoje, neužtenka tik garsaus pavadinimo. Jie turi įdėti labai daug pastangų ir darbo, kad išvyktų namo su pergale”, – kalbėjo naujasis komandos strategas.

G.Krapiko teigimu, nors „Olimpija” sudėtis keičiasi kasmet, jos braižas išlieka tas pats – ekipa, neturinti krepšininkų su skambiomis pavardėmis, demonstruoja gerą komandinį žaidimą.

„Pasiteisino naujieji komandos pirkiniai – Jotamas Halperinas ir Džimis Oliveris. Sprendžiant iš Adrijos lygos varžybų, tai yra stabiliausi ekipos krepšininkai. Jie surenka ir didžiąją taškų dalį, nors turi labai aukštus priekinės linijos žaidėjus. Tačiau Eurolygoje viskas gali pasikeisti, nes tai – ne Adrijos ar BBL lygos rungtynės. Tačiau kad ir kaip būtų, privalome įveikti „Olimpija”, – kalbėjo G.Krapikas.

Dovilė Kamarauskienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.