Amžinybė sušvito tūkstančiais ugnelių

Visų šventųjų dieną Kauno kapines aplankę gyventojai pageidauja, kad nedarbo diena būtų paskelbtos ir Vėlinės

Tris nedarbo dienas dešimtys tūkstančių kauniečių išnaudojo artimųjų kapams aplankyti. Ši pareiga lietuviui beveik tokia pat svarbi, kaip rūpinimasis gyvaisiais.

Galbūt todėl automobilių spūsčių prie didžiausių miesto kapinių neišvengta, nes vien į Karmėlavos kapines suvažiavo apie 50-60 tūkst. automobilių.

Kapus aplankė anksčiau

Vakar Lietuvoje minint Visų šventųjų dieną, Kauno kapinėse dauguma mirusiųjų kapų jau buvo aplankyti sekmadienį ir pirmadienį.

Petrašiūnų kapinėse beveik ant kiekvienos kapavietės degė žvakutės, bolavo gėlės ar jų puokštės. Tai tik patvirtino prekeivių žodžius, esą kapams aplankyti žmonės išnaudojo praėjusius laisvadienius. „Pernai prekyvietė atrodė kaip Laisvės alėja, o šiais metais žmonės išsibarstė per laisvadienius”, – sakė prie Karmėlavos kapinių gėlėmis prekiavusi ponia Zita.

Pasak ir darbo dienomis prie kapinių prekiaujančių prekeivių, vienadienių prekybininkų skaičius Visų šventųjų dieną padidėja apie 10 kartų. Gėlėmis ir žvakutėmis Petrašiūnuose prekiavo apie 40 žmonių. Chrizantemos kainavo nuo 50 centų iki 7 litų. Už žvakides, priklausomai nuo jų dydžio ir įmantrumo, prašyta 1-10 Lt. Puokščių kaina siekė nuo 5 iki 55 Lt.

Prekių įvairovę paliudijo panteonas, kuriame laidojami žinomi visuomenės veikėjai. Vien ant kunigo Ričardo Mikutavičiaus kapo degė per 40 žvakių, aromatą skleidė dešimtys įvairių gėlių. Dėmesio nestokojo ir poetės Salomėjos Nėries kapavietė.

Lankančiųjų kapus pastebimai padaugėjo apie vidurdienį. Bet, pavyzdžiui, Petrašiūnų kapinių prieigose vietą automobiliui pastatyti buvo galima rasti net prie pat vartų.

Stinga automobilių stovėjimo aikštelių

Visų šventųjų dieną prie didžiausių Kaune – Karmėlavos kapinių ir šiemet neišvengta automobilių spūsčių. Nuo Ramučių sankryžos iki kapinių pustrečio kilometro atkarpą „Kauno diena” įveikė per 26 minutes. Pėstute du vyriškiai tą pačią atkarpą įveikė greičiau. „Trūksta automobilių stovėjimo aikštelių, apšvietimo”, – akcentavo Kauno rajono policijos komisariato viršininko pavaduotojas Valdemaras Čyvas. Jis siūlo iškirsti dalį medžių ir įrengti prie Karmėlavos kapinių erdvę automobilių stovėjimo aikštelę. „Bet kai šią problemą išsakėme politikams, jie sakė, kad nėra reikalo dėl dviejų dienų per metus leisti pinigus”, – stebėjosi V.Čyvas.

Švenčių dienomis kai kurie vairuotojai padaugino alkoholio. Pirmadienio rytą policininkai prie Karmėlavos kapinių prieigų sulaikė vairuotoją, kuris į matuoklį pripūtė 0,78 promilės alkoholio. Vakarop ten pat į pareigūnų rankas pateko ir moteris. Ji į matuoklį pripūtė 1,48 promilės ir vos laikėsi ant kojų.

Apgailėtinas keleivių aptarnavimas

Karmėlavos kapinių prieigose V.Čyvas kartu su pavaldiniais reguliavo transporto eismą. Laisvadienius paaukojo apie 100 Kauno rajono policijos pareigūnų. Dalis vairuotojų buvo įleidžiami į kapines, kiti – nukreipti į atokiau esančias automobilių stovėjimo aikšteles. „Kažkodėl tik į Karmėlavos kapines leidžiame įvažiuoti automobiliams, bet niekur kitur nesu matęs, kad prie kapo būtų statomi automobiliai”, – sakė V.Čyvas. Jis taip pat pažėrė priekaištų ir „Kauno autobusų” įmonei. „Pirmadienį autobusų vairuotojai darbą baigė apie 17 val., nors daug žmonių dar po to bandė laukti autobusų, bet nesėkmingai, – pasakojo V.Čyvas. – Vien tik mūsų pareigūnai apie 18-19 val. iki „Kalniečių” stotelės nuvežė apie 30-40 žmonių”.

Kad ne visiškai pasirūpinta gyventojais, kuriems Savivaldybės Transporto skyriaus vedėjas Paulius Keras primygtinai siūlė naudotis visuomeniniu transportu, „Kauno diena” įsitikino ir Romainių kapinėse. Apie 13 val. prie autobusų stotelės šalo per 20 žmonių.

V.Čyvas pabrėžė, kad vakarop į kapines turėtų atvykti tie, kurie mėgsta pasigėrėti tūkstančiais deginamų žvakių.

Kaune yra iš viso 24 kapinės, bet iš jų aštuonios jau neveikia. Jose artimuosius leidžiama laidoti tik šeimos kapuose.

Siūlo skelbti nedarbo dieną

Pasiteiravus žmonių, ar jie patenkinti sąlygomis, kurios sudaromos lankyti kapus, dauguma užkalbintųjų Karmėlavos kapinėse atsakė, kad yra pakankamai vietų prisipilti vandeniui. Užtenka ir šiukšlių konteinerių. Jų po vieną pastatyta kiekviename kapinių kvartale. Panašiai kalbėta Petrašiūnų ir Romainių kapinėse.

„Mirusiųjų kapus lankome, kad jie būtų gyvi mūsų širdyse”, – sakė Petrašiūnų kapinėse užkalbinta Arija Gedminienė.

Kiti žmonės akcentavo, kad Vėlines valdžia turėtų paskelbti nedarbo diena, nes per Visų šventųjų dieną jie nespėja aplankyti visų artimųjų kapų, ypač jei vieni kapai yra Kaune, o kiti – kituose Lietuvos miestuose.

Dvi vėlių minėjimo dienos Europoje paskelbtos daugiau kaip prieš tūkstantį metų. VII a. pradžioje lapkričio 1-ąją liturgine Šventųjų atminimo švente paskelbė popiežius Bonifacas IV. Po dviejų šimtų metų, 998-aisiais, popiežius Grigalius IV šią šventę papildė lapkričio 2-ąja, kuri skirta visiems mirusiesiems prisiminti.

Kai kur Europoje Vėlinės yra darbo, kai kur – nedarbo diena. Lapkričio 1-oji Lietuvoje nedarbo diena buvo paskelbta 1990 m. vasario 9 d. Tuo tarpu tų pačių metų spalio 23-iąją Vėlinės paskelbtos tik minėtina švente (tačiau darbo diena).

Gediminas Stanišauskas

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Amžinybė sušvito tūkstančiais ugnelių"

  1. DJ

    🙄 🙂 😀 good

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.