Nauji dokumentai kainuos tik valstybei

Nuo lapkričio 1 dienos šalyje įsigalios naujo pavyzdžio pasai ir vairuotojų pažymėjimai. Patobulinti asmens dokumentai bus geriau apsaugoti nuo klastojimo, tačiau jų išdavimo tvarka dar nenustatyta.

Mūsų miesto Migracijos tarnyba bei Eismo priežiūros skyriaus Vairuotojų pažymėjimų keitimo ir išdavimo poskyris dar iki šiol neturi nei naujų dokumentų pavydžių, nei jokios oficialios informacijos dėl jų išdavimo tvarkos.

Apie būsimus naujus asmens dokumentus bei jiems įdiegti skirtas lėšas kol kas galima pasiskaityti tik interneto tinklalapiuose.

Migracijos skyriaus darbuotojos teigė iki šiol dar neturinčios nei patobulinto paso pavyzdžio, nei oficialaus pranešimo, nuo kada jis pradės galioti.

Sustiprinta dokumento apsauga

Nors naujo pavyzdžio dokumentai buvo įvesti vos prieš kelerius metus, labai greitai kilo būtinybė juos tobulinti, nes talentingi klastotojai jau spėjo perprasti jų gamybos sistemą ir pradėjo juos padirbinėti.

Paprastai svarbiausi asmens dokumentai padirbinėjami į originalius pasus įklijuojant kito asmens nuotrauką. Suklastoti pasai dažniausia panaudojami vykdant turto nusikaltimus – pavyzdžiui, perkant prekes išsimokėtinai, tačiau dar dažniau klastotėmis naudojasi prekyba žmonėmis užsiimantys nusikaltėliai. Jie suklastotais lietuviškais pasais aprūpina į Vakarų Europą gabenamus nelegalius migrantus ir į viešnamius dirbti vežamas prostitutes iš Ukrainos, Rumunijos, Moldovos, Baltarusijos.

Naujieji patobulinti pasai, anot specialistų, jau bus patikimai apsaugoti nuo padirbinėjimo. Naujo pavyzdžio dokumente piliečio nuotrauka bus spausdinama ne tik duomenų lape, bet ir pirmame vidiniame puslapyje, padengtame specialia plėvele. Apšvietus pirmą puslapį ultravioletiniais spinduliais, bus matoma dar viena paso savininko nuotrauka. Pirmą puslapį dengiančio laminato nebus galima nuimti – jis iš karto sutrupės.

Papildomų išlaidų neprireiks

Naujų pasų apsaugai įdiegti Vyriausybė skyrė 300 tūkstančių litų. Už juos buvo įsigyta laminavimo įranga ir apsauginė plėvelė. Tačiau, vidaus reikalų ministro Gintaro Furmanavičiaus tikinimu, piliečiams naujieji dokumentai papildomai nekainuos. Kaip ir iki šiol, už pasą reikės mokėti 60, 90 ar 120 litų, priklausomai nuo to, kaip skubiai pilietis jį norės gauti.

Nuo kitų metų rudens numatoma įdiegti dar vieną naujovę – asmens veido biometrinius duomenis. 2007-ųjų pabaigoje piliečiams jau bus išduodami pasai su veido ir dviejų pirštų atspaudų biometriniais duomenimis. Už šiuos dokumentus jau teks mokėti daugiau nei už įprastus. Šiuo metu dokumentus su biometriniais duomenimis turi tik ministrai ir diplomatai.

Pusė vairuotojų – jau su naujais dokumentais

Nuo lapkričio 1-osios bus pradėti išduoti ir patobulinti naujo pavyzdžio vairuotojų dokumentai. Juose LT ženklas bus spausdinamas Europos Sąjungos vėliavos fone, o pažymėjimo tekstas rašomas tik viena kalba – lietuvių. Pažymėjimuose įdiegta ir papildomų apsaugos priemonių.

Deja, Eismo priežiūros skyriaus Vairuotojų pažymėjimų išdavimo ir keitimo poskyrio specialistas Enrikas Aleksiūnas PB prisipažino taip pat kol kas nematęs naujo pavyzdžio vairuotojo pažymėjimo ir negavęs jokios oficialios informacijos.

Pradėjus keisti senuosius pažymėjimus per 2004 metus naujo pavyzdžio dokumentus jau gavo 15 tūkstančių Panevėžio apskrities vairuotojų. Šiemet jau yra išduota šešiolika su puse tūkstančio pažymėjimų, ir žmonės vis dar plūsta. Iki šios dienos tokius dokumentus jau yra gavę pusę Panevėžio apskrities gyventojų.

„Įdomiausia, – sakė PB E.Aleksiūnas, – kad į mus per dieną dar kreipiasi nuo 3 iki 10 vairuotojų, turinčių senuosius rusiško pavyzdžio pažymėjimus. Šie dokumentai nustojo galioti dar 2003 metų gruodžio 31-ąją. Tačiau, šių metų birželio 22 dieną ministrui pakeitus įsakymą, dabar galioja visų trijų pavyzdžių vairuotojų pažymėjimai, nors senieji rusiški jau nebeatitinka dokumentams keliamų reikalavimų, yra visai susidėvėję”.

Keičiami savanoriškai

Naujuosius vairuotojų pažymėjimus iki 2006 metų liepos 1 dienos išduos policija, o vėliau kelių transporto priemonių registravimą ir apskaitą bei kitas su šia veiklos sritimi susijusias funkcijas atliekanti valstybės įmonė „Regitra”.

Piliečių pasai ir vairuotojų pažymėjimai galioja iki juose nurodytos datos. O vairuotojų pažymėjimai, kuriuose nėra nurodytas galiojimo terminas, galioja iki atskiros ES direktyvos.

Beje, patobulinti pasai ir naujo pavyzdžio vairuotojų pažymėjimai nėra privalomi. Jie bus išduodami tik asmens pageidavimu arba pasibaigus senųjų galiojimui.

Visi galiojantys dokumentai yra lygiaverčiai, tad, specialistų tikinimu, tikrai neverta pulti į paniką ir skubėti keistis turimų dokumentų.

Virginija Sipavičienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.