Policininkams – psichologijos žinios

Įgiję psichologijos žinių, policijos pareigūnai teigia, kad jiems sutvirtėjo pasitikėjimas savimi, atsirado „teisingo” bendravimo įgūdžių.

Metų pradžioje psichikos negalią turintis jaunuolis parduotuvėje įrėmė sau į kaklą peilį ir grasino nusižudysiąs. Mobiliosios kuopos vyresnysis inspektorius Viktoras Sedleckis prisiartino prie savižudžio ir įkalbėjo jį pasiduoti. Tąkart pareigūnui kilo mintis, kad pirmiesiems į įvykį atvykstantiems patruliams reikėtų specialių psichologinių žinių.

Klaipėdos psichikos sveikatos centras, finansuojamas savivaldybės, organizavo kursus policijos mobiliosios kuopos pareigūnams. Iš pradžių buvo planuota, kad psichologai kartu su pareigūnais vyks į įvykio vietą, bet apskaičiavo, kad tokia paslauga per brangi ir reikalauja daugiau laiko. Nuspręsta, kad pigiau ir efektyviau investuoti į pareigūnų mokymą.

15 valandų kursus policininkams pravedė „Pagalba telefonu” tarnybos koordinatorė Nijolė Pilipavičienė. Pareigūnai gavo žinių, kaip veikti krizinėse situacijose.

Kursuose buvo suteiktas teorinių žinių minimumas, o daugiausiai laiko užėmė įvairių krizinių situacijų modeliavimas ir analizavimas. Pavyzdžiui, visuomenėje gajūs tokie stereotipai, kad jei žmogus kartą žudėsi, jis ir nusižudys, arba kad žudosi tik neturtingi ir psichiniai ligoniai. Po mokymų policininkų nuomonė pasikeitė.

Viktoras Sedleckis tikina, kad jam ir jo kolegoms kursai davė daug naudos. Nors po to jam neteko susidurti su tikrais savižudžiais, tačiau bendravimo įgūdžiai praverčia bendraujant su girtais, pagalbos reikalaujančiais nukentėjusiais žmonėmis. Palaipsniui atėjo pasitikėjimas savimi, nuoširdus noras padėti pagalbos stokojančiam žmogui, dėl to sumažėjo konfliktų ir skundų policininkų darbu.

N.Pilipavičienės nuomone, policininkams psichologijos žinios itin reikalingos, nes jie ir patys nuolat patiria stresus. Praėję apmokymą pareigūnai gali pastebėti pakrikusią draugo būseną ir rasti būdų, kaip jam padėti.

Planuojama ateityje apmokyti ir policijos patrulius.

Pernai tokius kursus lankė Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos specialistai.

Romualdas Pauliukevičius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , .

1 atsiliepimas į "Policininkams – psichologijos žinios"

  1. geta

    tokie kursai ne tik Klaipedoje, bet ir kituose miestuose galetu buti organizuojami.Tikrai verta butu

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.