Į anapus – su palydovu

Pasirodo, net tik Egipto faraonams, bet ir lietuviams svarbu, kas jiems praskaidrins gyvenimą Anapilyje – šuo, transporto priemonė, buvusios profesijos įrankiai ar mėgiamą gėrimą primenantys daiktai.

Kaunietį skulptorių Robertą Antinį pribloškė vyro medinis antkapis, preciziškai išdekoruotas alaus butelių kamšteliais.

Jam pačiam teko daryti vieno žmogaus originalų užsakymą: visas kapo plotas buvo užlietas betonu, o sau antkapį kūręs žmogus paliko dar nesustingusiame betone savo įspaustas pėdas.

Klaipėdoje – jūriniai motyvai

Klaipėdos krašte antkapiuose vyrauja jūriniai motyvai. Buvusių kapitonų ar paprastų jūrininkų kapai puošiami laivų atvaizdais.

O štai vieno kapitono artimieji ant kapo užkėlė marmurines bures ir iškalė mirusiojo atvaizdą. Ant jo galvos puikuojasi kapitono kepurė.

Kito jūreivio artimieji dar išradingesni – vietoj prabangaus akmeninio paminklo jie pastatė laivo vairą – šturvalą. Jis papuoštas akmenine lentele su mirusiojo vardu ir pavarde.

Cirkininkams – arkliai

Kauno Eigulių rajone yra įkurtos ir cirko artistų kapinės. Panteonas atsirado Jono Ramanausko iniciatyva. Čia palaidoti XIX–XX amžiaus sandūroje Lietuvoje dirbę artistai ir iš Italijos.

Cirko artistų kapus daugiausia puošia žirgai ir poniai.

Fantazija – beribė

Sostinės Sudervės kapinėse daugelis sustoja prie vieno itin išskirtinio kapo.

Jis papuoštas milžinišku antkapiu, o ant žemės trys akmeninės lentelės – vienoje jų išgraviruota šuns galva, kitoje – motociklas, o trečioje – „Chrysler” markės automobilis.

Mažeikių senosiose kapinėse mirus jaunam vaikinui tėvai ant antkapio iškalė automobilį žiguliai. Virš jo – Salomėjos Nėries eilėraštis.

Kapą prižiūrinti moteriškė norėtų paminklą pakeisti kitu, bet neturi pinigų. Sovietmečiu žiguliai buvo prestižinis automobilis, tad, matyt, norėta, kad anksti žuvęs vaikinas turėtų kuo puikuotis rojuje.

Paminklų idėjos vagiamos

Paminklų gamintojai savo kūrinius patentuoja, nes sako, jog autorinių darbų idėjos vagiamos. „Kapuose nusižiūrėjus patinkantį akmenį, žmonės jį nusifotografuoja ir kreipiasi į konkurentus. Juk neįmanoma žinoti, kas ir kokiame Lietuvos krašte pastatys panašų į tavo sukurtą paminklą”, – pasakojo akmenkalys iš Klaipėdos.

Tačiau ant ypač vykusių darbų galima rasti skulptoriaus vizitines korteles, kurios yra iškaltos ant antkapio šono.
„Ekstra žinios”,

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.