V. Adamkus: Reikalingas tvirtas Vyriausybės atsakymas – ar ji pajėgi dirbti toliau

Prezidentas Valdas Adamkus ketina artimiausiu metu pareikalauti valdančiąją koaliciją sudarančių partijų atsakymo, ar jos pasiryžusios toliau dirbti kartu. Priešingu atveju Vyriausybė esą turėtų atiduoti savo įgaliojimus.

„Jei Vyriausybė pajėgi dirbti, turi toliau dirbti. Jei koalicija nepajėgi, ji turi pasakyti: grąžiname savo mandatą”, – penktadienį grįžęs iš Londono žurnalistams sakė šalies vadovas.

Anot V. Adamkaus, aukščiausi šalies politikai negali „žaisti valstybės padėtimi”. Todėl jis neigiamai įvertino tai, kad valdančioji dauguma gali iširti neišsprendusi nemažai svarbių klausimų: nepatvirtinusi kitų metų biudžeto, neišsprendusi naftos perdirbimo bendrovės „Mažeikių nafta” pardavimo klausimo.

„Man reikalingas aiškus ir tvirtas atsakymas – ar koalicija pajėgi dirbti ir vykdyti savo įsipareigojimus Vyriausybės lygyje. Šito atsakymo reikalausiu tučtuojau, artimiausiame susitikime. (…) Nenoriu prognozuoti viena ar kita, ieškoti kaltininkų. Tačiau tokia padėtis netoleruojama ir turi būti išspręsta artimiausiu metu”, – pabrėžė Prezidentas.

Pasak jo, valdančiosios koalicijos Politinė taryba turėtų kuo skubiau nuspręsti, kaip elgtis toliau.

„Negalime dalintis atskirais pareiškimais, kas turi atsistatydinti, kas neturi, – piktinosi V. Adamkus. – Mes žaidžiame praktiškai visos valstybės stabilumo klausimu. Kada turime prieš akis Europos Sąjungos (ES) programas, įsipareigojimus ES ir bloko įsipareigojimus Lietuvai, mums atrodo, kad užmirštame viską ir pradedame savo tarpe paskęsti politinių partijų aistrų sukūry. Atrodo, kad kitų problemų Lietuvoje nėra”.

Komentuodamas Darbo partijos lyderio Viktoro Uspaskicho užuominas apie galimus priešlaikinius Seimo rinkimus šalies vadovas paragino iš anksto nesidalyti valdžios.

„Mums reikia stabilumo valstybėje, pirmiausiai išspręsti visus reikalus, būti atsakingiems prieš žmones”, – kalbėjo V. Adamkus.

Į klausimą, ar valdančioji dauguma pajėgtų tęsti darbą, jei Vyriausybės vadovo poste sėdėtų kitas žmogus, Prezidentas paragino teirautis pačios koalicijos.

Šalies vadovas neigiamai įvertino ketinimus Seime sudaryti komisiją Ministro Pirmininko Algirdo Brazausko šeimos verslui tirti: „Aš esu prieš komisijas. Ne Seimui reikia spręsti šeimyninius reikalus. Tam mes turime teisėsaugą, ji turi imtis iniciatyvos, jeigu yra pagrindo, ir tą klausimą spręsti”.

Kaip jau buvo skelbta, V. Uspaskichas pareiškė, esą Darbo partija svarsto naujo Premjero kandidatūrą, ir neslėpė turįs ambicijų formuoti naują Vyriausybę arba šaukti pirmalaikius Seimo rinkimus.

„Jis (A. Brazauskas. – ELTA) pridarė nemažai klaidų per metus. Už tas klaidas mane jau būtų dešimt kartų nuėmę ir pastatę atgal. Jam tai nueina kaip vanduo kaip nuo žąsies. Šitoje situacijoje jis patogesnis variantas net ir „darbiečiams”, bet viskam yra riba”, – LNK „Žinioms” ketvirtadienį sakė V. Uspaskichas.

Reaguodamas į šiuos žodžius, A. Brazauskas pareiškė ketinąs prašyti „darbiečių” lyderio atsiprašymo.

Savo ruožtu vienas iš socialdemokratų lyderių, krašto apsaugos ministras Gediminas Kirkilas teigė, jog jei Premjerui vis dėlto tektų pasitraukti, jo vadovaujama partija pasitrauktų į opoziciją ir nedalyvautų derybose dėl naujos Vyriausybės sudarymo.

A. Brazausko pasitraukimo atveju nustotų galioti valdančiosios daugumos susitarimai dėl visų postų – tiek ministrų, tiek Seimo Pirmininko.

Koalicinėje keturių partijų Vyriausybėje Premjero ir penki ministrų postai priklauso socialdemokratams, penkis ministrų postus turi ir „darbiečiai”, du ministrus yra delegavę socialliberalai, vieną – Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjunga.

Premjero iniciatyva kitą savaitę šaukiamas valdančiosios daugumos Politinės tarybos posėdis, kuriame pirmą kartą turėtų dalyvauti visi Vyriausybės nariai.

Pagrindinis klausimas, kurį posėdyje ketina aptarti koalicijos atstovai, yra konservatorių iškelti įtarimai dėl A. Brazausko šeimos verslo sostinės viešbutyje „Crowne Plaza ” ir planuojamas parlamentinis šių įtarimų tyrimas.

Socialdemokratai ketina įtikinti Darbo partiją neparemti dešiniųjų iniciatyvos sudaryti laikinąją Seimo komisiją.

Dienraščio „Lietuvos rytas” teigimu, Seimo kuluaruose sklando dar vienas politinio susitarimo scenarijus: Darbo partija esą sutiktų, kad Premjero postą užimtų Naujosios sąjungos lyderis Seimo Pirmininkas Artūras Paulauskas, o į jo vietą būtų paskirtas dabartinis parlamento vicepirmininkas socialdemokratas Česlovas Juršėnas.

Opozicinė Tėvynės sąjungos frakcija surinko 42 įvairioms frakcijoms priklausančių parlamentarų parašus, remiančius iniciatyvą sudaryti komisiją A. Brazausko šeimos verslo reikalams tirti. Tarp pasirašiusiųjų yra ir septyni Darbo frakcijos nariai.

Teigiama, esą Premjeras savo vadovaujamiems socialdemokratams kelis kartus yra užsiminęs, jog Seime sudarius tyrimo komisiją jis pasitrauks iš posto. Be to, jis yra paskelbęs nebendradarbiausiantis su šia komisija, nors anksčiau pats siūlė pradėti tokį tyrimą.

A. Brazauskas konservatorių lyderių reiškiamus priekaištus vadino šmeižtu ir prašė prokurorų pradėti ikiteisminį tyrimą. Generalinė prokuratūra nusprendė Ministro Pirmininko skundo nenagrinėti.
2005-10-28 16:06

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.