Panevėžiečiai liberalcentristai bėga iš partijos

Liberalų centro sąjungos Panevėžio skyriaus nariai trečiadienį susirinko į visuotinį susirinkimą, kuriame, be įprastų skyriaus klausimų, priimti pareiškimai iš šešių panevėžiečių liberalcentristų, panorusių išstoti iš partijos gretų. Į susirinkimą, nors ir pavėlavęs gerą valandą, atvyko skandalų dabar lydimas partijos pirmininkas Vilniaus meras Artūras Zuokas (nuotraukoje).

Pastaruoju metu šis politikas važinėja po šalį ir dalyvauja bene visuose skyrių susirinkimuose, kur partijos lyderiui nuolat priekaištaujama dėl diktatoriško vadovavimo partijai, reitingų sumažėjimo bei siūloma pasitraukti iš pirmininko posto.

Žurnalistų nepageidavo

PB korespondentai į Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) Panevėžio skyriaus visuotinį susirinkimą įleisti nebuvo. Skyriaus pirmininkas Ramūnas Vyžintas teigė, kad susirinkimas – uždaras. „Nenorime, kad neatsargiai susirinkime ištarti žodžiai būtų paskelbti viešai. Kam skelbti vidinius partinius ginčus. Po susirinkimo informuosime, kokie sprendimai priimti”, – aiškino skyriaus vadovas.

Diskutavo ramiai

Kiek vėliau R.Vyžintas supažindino su susirinkimo darbotvarke. „Buvo pristatyta šalies politinė situacija, skyriaus finansinė ataskaita, patvirtinti nuostatai. Taip pat bus renkami mūsų skyriaus kandidatai į lapkričio mėnesį vyksiantį LiCS partijos tarybos posėdį. Žinoma, išklausysime atvykusių svečių iš sostinės pranešimus”, – kalbėjo vienas miesto liberalcentristų lyderių.

Politikas tikino, kad susirinkime aršių kalbų nebuvo. „Stengėmės išklausyti kiekvieno nario nuomonę, nesvarbu, kokia ji buvo. Įžeidinėjimų neteko girdėti. Partija vadovaujasi liberaliais principais, todėl diskusijos vyko be pykčio”, – aiškino R.Vyžintas.

Palieka partiją

Vėlyvą trečiadienio vakarą vienoje miesto picerijoje vykusiame Panevėžio liberalcentristų susirinkime buvo svarsti ir šešių panevėžiečių, panorusių pasitraukti iš LiCS, pareiškimai.

Nors politikai slėpė pasitraukti norinčiųjų pavardes, PB pavyko jas sužinoti. Iš partijos nori pasitraukti Laimutis Sėdžius, Valentinas Patapas, Raimondas Povilonis, Tomas Aukštikalnis, Zenonas Vinskevičius ir Laima Marijona Vaitkevičienė.

Šiems šešiems panevėžiečiams dar reikia parašyti prašymus partijos tarybai ir atiduoti partijos nario pažymėjimus. Kai tai padarys, jie bus išbraukti iš sąrašų.

Važinėdamas tvirtina partijos gretas

Į susirinkimą atvykęs pastaruoju metu ne vieno skandalo krečiamas LiCS pirmininkas Vilniaus meras A.Zuokas neslėpė, kad į Panevėžį atvažiavo iš tokio paties partijos skyriaus susirinkimo, kuris vyko Ukmergėje. „Su ukmergiškiais sutarėme puikiai. Kalbėjome apie partijos ateitį, aiškinausi, kiek Ukmergėje yra palaikančiųjų liberalcentristus. Tai labai svarbu, nes reikia sutvirtinti partijos gretas. Todėl ir važinėju po Lietuvą bei dalyvauju partijos skyrių susirinkimuose”, – bandė teisintis partijos pirmininkas.

Partiją palieka lyderiai

Politologai vis dažniau įvardija, kad Liberalų ir centro sąjunga dalį savo elektorato praranda dėl partijos vadovo A.Zuoko vykdomos politikos: pastarasis, anot politologų, šalina iš partijos jam nepaklusnius bei jo nuomonei prieštaraujančius buvusius bendražygius. Tokiu būdu partiją pliko ar savo narystę sustabdė žinomi šalies politikai E.Masiulis, G.Šileikis, K.Glaveckas, D.Teišerskytė, P.Auštrevičius ir kiti.

A.Zuokas bandė aiškinti, kad liberalcentristų gretas pastaruoju metu paliko vos keletas žmonių. „Išėjusiųjų iš partijos ne tiek jau daug. Stengiamės elgtis civilizuotai. Visada reikia galvoti, kad gali tekti atsisveikinti su kitaip manančiais. Tačiau teigti, kad partija ne stabili ir skaldosi, negalima. Nesu diktatorius. Apie save teko girdėti įvairių nuomonių, bet teiginiams trūksta argumentų”, – tvirtino liberalcentristų lyderis.

A.Zuokas PB tikino, kad į Panevėžį atvažiavo bendrauti ir pagerbti panevėžiečių kolegų. „Kvietė, ir atvykau. Teko girdėti, kad iš partijos išstos keletas narių. Tai yra jų apsisprendimo laisvė. Reikia gerbti kito nuomonę. Iš partijos pasitraukia tie, kuriems su liberalcentristais ne pakeliui”, – teigė Vilniaus meras.

Šalinami mąstantieji kitaip

Vakar kalbintas vienas ryškiausių liberalcentristų Panevėžyje lyderių aktorius ir miesto Tarybos narys Laimutis Sėdžius patvirtino, kad parašė prašymą išstoti iš LiCS. „Paminta partijos ideologija. Ji vadintis liberalia partija po pastarųjų įvykių negali. Iš partijos gretų šalinami tie, kurie mąsto kitaip. Jų niekas neišklauso. Partijos lyderis A.Zuokas šalina tuos, kurie jam nepatogūs. Pašalintuosius pavadinčiau A.Zuoko konkurentais. Su tokiais jis nesiskaito”, – kalbėjo politikas.

L.Sėdžius įsitikinęs, kad po dabar liberalcentristus krečiančių skandalų A.Zuokas turėtų atsistatydinti. „Tokias mintis išsakė ir kai kurie Panevėžio skyriaus nariai. Tik jie dar neparašė pareiškimų išstoti iš partijos. Tikriausiai tikisi, kad liberalcentristų partijos reikalai susitvarkys”, – teigė miesto Tarybos narys.

Kurs naują partiją?

Buvęs liberalcentristas L.Sėdžius PB teigė, kad stoti į kurią nors kitą šalyje registruotą politinę jėgą kol kas neketina. „Dar neplanuoju. Esu Panevėžio savivaldybės tarybos narys, turiu mielą darbą teatre. Tikrai nemąstau apie naują partiją”, – tvirtino politikas.

Šalies politikos užkulisiuose vis dažniau pasigirsta kalbų, kad, artėjant Savivaldybių rinkimams, dar kitų metų pradžioje gali būti įregistruota nauja politinė partija. Jos kūrėjais turėtų būti iš liberalcentristų gretų pašalinti ar savo noru su partijos vadovo nuomone nesutikę ir pasitraukę politikai. Neatmetama galimybė, kad naujai dešiniųjų krypties politinei jėgai galėtų vadovauti P.Auštrevičius, K.Glaveckas, G.Šileikis, G.Steponavičius ar kiti buvę ryškūs liberalcentristų veikėjai.

Ar šalyje įsikurs dar viena nauja parija, paaiškės po lapkričio 19 dienos vyksiančio LiCS tarybos posėdyje. Neatmetama galimybė, kad po šio posėdžio, jei partijos vadovo vietos nepaliks A.Zuokas, liberalcentristų gretos dar labiau gali retėti.

Raimonda Mikučionytė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.