Vištų kulšelės kelia paniką

Kai kurie klaipėdiečiai nebenori, kad jų vaikai valgytų vištų kulšeles.

Panikos dėl paukščių gripo apimti tėvai pradėjo įtartinai žiūrėti į paukštienos patiekalus Klaipėdos mokyklose ir lopšeliuose-darželiuose. Specialistai tvirtina, kad grėsmės nėra ir dėl nuogąstavimų neverta iš vaikų atimti skanaus ir sveiko maisto.

Laiko skanėstu

„Apkeptus, ištroškintus vištų sparnelius bei kulšeles vaikai mėgsta ir laiko skanėstu”, – tikino lopšelio-darželio „Puriena” direktorė Virginija Letukienė.

Pasak jos, skirtingai nei jautiena ir kiauliena, pietums paukštiena valgoma retai – kartą per tris savaites. Kiaušiniai blynams bei kitiems patiekalams naudojami kasdien.

„Tėvams nėra ko bijoti. Vaikų maisto kokybė yra nuolat tikrinama. Be to, tiekėjai kiaušinius ir paukštieną mums pristato ne iš kokios kaimo moterėlės, bet iš kontroliuojamų uždarų paukštynų”, – sakė pedagogė.

Noriai perka

„Verdenės” pagrindinės mokyklos direktorė Julytė Baltrušaitienė teigė irgi nematanti pagrindo panikai. „Produktus gauname iš patikimų tiekėjų. Valgykloje paukštienos patiekalus valgome kartą per savaitę. Ir mokytojai, ir mokiniai noriai perka keptas vištų kulšeles, daržovių troškinį su vištiena”, – priminė direktorė.

Vytauto Didžiojo gimnazijoje paukštienos patiekalų būna dažniau – du kartus per savaitę. Į šios švietimo įstaigos valgyklą pasisotinti, be mokinių ir pedagogų, taip pat suplūsta žmonės iš aplinkinių įstaigų.

Valgyklos vedėja Virginija Simutienė tikino, jog vištienos patiekalai – krūtinėlė bei kotletas – ypač mėgstami.

Sėja baimę

Tačiau moteris „Klaipėdai” sakė jau galvojanti, ar verta iš tiekėjų užsakyti paukštienos. „Kasdienės žinios, jog paukščių gripas artėja prie Lietuvos, daro įtaką”, – prisipažino valgyklos vedėja.

Kai kurios Vytauto Didžiojo gimnazijos mokytojos irgi neslėpė, kad nuolatinės kalbos apie paukščių gripą jas veikia, todėl valgykloje atsisakančios vištienos, o parduotuvėje aplenkiančios paukštienos vitrinas.

Nėra užkrato

Vakar „Klaipėdos” pakalbinti švietimo įstaigų darbuotojai teigė nesulaukę jokių draudimų ar rekomendacijų iš vaikų mitybą kontroliuojančių institucijų.

„Jokių naujų rekomendacijų neturime. Labiau reikėtų saugotis salmoneliozės, o ne paukščių gripo, kurio užkrato pas mus nėra. Šalies rinkoje esančią paukštieną galima pirkti ir valgyti be baimės ir jokių apribojimų,” – dienraščiui teigė Klaipėdos apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Antanas Bauža.

Specialistas priminė, jog paukštiena – skani, sveika mėsa, ypač rekomenduotina vaikams.

Audronė Gliožerienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.