„Laivitėje” vėl vėluoja atlyginimai

„Laivitės” darbuotojų žmonos skundžiasi, kad sunkiai dirbantiems jų vyrams vėl nemokami atlyginimai – šį kartą už darbą rugsėjį.

Spalio 9 dieną „Laivitės” bendrovės teritorijoje jau vyko nesankcionuotas darbininkų streikas dėl to, kad jiems du mėnesius nebuvo mokėti atlyginimai. Po šio streiko Valstybinės darbo inspekcijos Klaipėdos skyriaus vyriausioji inspektorė Jūratė Kašėtaitė bendrovei išdėstė raštišką reikalavimą iki spalio 20 dienos sumokėti darbuotojams atlyginimus.

„Klaipėdai” ji teigė, kad reikalavimas buvo įvykdytas. Spalio 21 dieną per banką 265 „Laivitės” darbuotojams buvo sumokėti atlyginimai su delspinigiais už ankstesnių mėnesių skolas.

Tačiau „Laivitės” darbuotojai jau turėtų gauti rugsėjo atlyginimus.

Spalio 11 dieną rašytame J.Kašėtaitės rašte nebuvo išdėstyta reikalavimo sumokėti atlyginimą ir už darbus rugsėjį. Todėl darbuotojai, bent jau dalis, kurie laikomi pagalbiniais, ir negavo atlyginimų.

Į redakciją skambino laivą „Vakaras” į metalo laužą pjaustančio darbininko žmona ir guodėsi, kad net vargingų 350 litų nesugebama laiku sumokėti. Taip pat ji sakė jau praradusi viltį, kad bus sumokėta kita atlyginimo dalis – „juodieji pinigai”.

Apie „juoduosius pinigus” spalio 9 dieną nesankcionuoto streiko metu kalbėjo ir protestavę darbininkai. Iki šiol jokia valstybinė kontrolės institucija negali atsakyti į klausimą, buvo ar ne „Laivitėje” dviguba buhalterija ir kas tie „juodieji pinigai”.

Nieko nekomentuoja ir „Laivitės” generalinis direktorius Michailas Mančinskis. Sekretorė perdavė jo žodžius, kad artimiausiomis dienomis bus labai užimtas. Tik bendrovės vyriausioji buhalterė tikino, jog direktorius pažadėjęs, kad rugsėjo atlyginimai bus sumokėti dar šią savaitę.

Valstybinės darbo inspekcijos Klaipėdos skyriaus vyriausioji inspektorė J.Kašėtaitė teigė, kad „Laivitės” atlyginimai – tik ledkalnio viršūnė. „Laivitė” buvo suskaidyta į daugybę atskirų bendrovių. Valstybinė darbo inspekcija iš tų bendrovių darbuotojų taip pat sulaukia skundų, kad laiku nemokami atlyginimai. Neoficialiais duomenimis, „Laivitėje” ir su ja susijusiose bendrovėse dirba per 1000 žmonių.

Kol kas Valstybinė darbo inspekcija sumokėti atlyginimus buvo įpareigojusi tik „Laivitę”, bet ne jos dukterines įmones.

J.Kašėtaitės teigimu, dalis darbininkų net nežino, kad po restruktūrizacijos jie jau dirba ne „Laivitėje”, o jos dukterinėje bendrovėje. Todėl jie skundžiasi „Laivite”. Tačiau šios bendrovės vyriausioji buhalterė patvirtino, kad laivo „Vakaras” pjaustytojai tikrai yra „Laivitės” darbuotojai.

Vidmantas Matutis

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.