„Ekrane” jau čempioniškos nuotaikos

Vakar jau skelbėme, jog Panevėžio „Ekrano” futbolininkai, trečiadienį Šilutėje Lietuvos nacionalinės futbolo klubų asociacijos (NFKA) A lygos čempionato rungtynėse nugalėję Klaipėdos „Atlantą”, po dvylikos metų pertraukos tapo šalies čempionais.

ATLANTAS – EKRANAS 1:3 (0:0)

2005 m. spalio 26 d. Šilutės miesto stadionas. 100 žiūrovų. Teisėjai: A. Rubys, G. Macevičius (abu iš Telšių) ir J. Lukjančiukas (Šiauliai). Įvarčiai: 49 min. G. Paulauskas – 0:1, 62 ir 65 min. M. Savėnas – 0:3, 89 min. R. Maciulevičius – 1:3.

„Atlantas”: L. Valius, R. Maciulevičius (30 min. įspėtas), A. Bartkus (nuo 60 min. – P. Šarūnas), D. Žernys (kapitonas), E. Užkuraitis (nuo 46 min. – A. Pancerovas), A. Petreikis, D. Navikas (25 min. įspėtas), I. Vasiljevas, A. Laurišas, R. Žvingilas (nuo 70 min. – M. Alilujevas), V. Gusevas.

„Ekranas”: A. Skrupskis, A. Klimavičius, G. Paulauskas (30 min. įspėtas, nuo 55 min. – L. Januškevičius), A. Banevičius, A. Skroblas, M. Savėnas (kapitonas, 63 min. įspėtas, nuo 89 min. – A. Arlauskas), D. Galkevičius (nuo 89 min. – T. Kavolis), G. Tomkevičius, P. Lukšys, D. Saulėnas, V. Kavaliauskas.

Dėl rekonstrukcijos darbų Klaipėdos miesto centriniame stadione „Atlanto” ir „Ekrano” rungtynės vyko Šilutėje.

Šis susitikimas užvakar kėlė didžiausią susidomėjimą. Mat per jį galėjo paaiškėti naujasis šalies čempionas. Taip ir atsitiko. Tačiau iškovoti šią lemtingą pergalę „Ekranui” nebuvo lengva.

Prieš rungtynes „Atlanto” vyriausiasis treneris V. Lekevičius nedviprasmiškai visiems davė suprasti, kad „Ekranui” čempionišką šventę teks nukelti į kitus turus: „Mes vieninteliai iš šalies klubų šiemet nugalėjome panevėžiečius ir sieksime tai padaryti dar kartą. Nesąžiningai „Ekranas” atlantiečius nugalėjo pirmajame rate, įmušęs įvartį iš nuošalės. Todėl sieksime už tai ekraniečiams atkeršyti”.

Kovingai vykęs pirmasis kėlinys baigėsi be įvarčių, nors du kartus arčiau tikslo pelnyti įvarčius buvo „Ekrano” futbolininkai. Tai galėjo padaryti jų puolėjas V. Kavaliauskas.

Tačiau po pertraukos „Atlanto” gynyba prakiuro. Mūsiškius klysti ginantis privertė Lietuvos nacionalinės rinktinės žaidėjai G. Paulauskas ir M. Savėnas, po kurių įvarčių „Ekranas” pirmavo rezultatu 3:0. Dėl antro įvarčio kaltę turėtų prisiimti „Atlanto” vartininkas L. Valius. Jis neužtikrintai atmušė kamuolį, ir šia dovanėle kaipmat pasinaudojo M. Savėnas.

Atlantiečiams tik rungtynių pabaigoje pavyko sušvelninti rezultatą. Kamuolį kaip vinį iš maždaug aštuoniolikos metrų atstumo stipriu smūgiu į A. Skrupskio saugomų vartų viršutinį kamputį įkalė atlantietis R. Maciulevičius. Tačiau šis įvartis jau nieko negalėjo pakeisti – „Ekranas” 2005 metų šalies čempionas.

Aukso medalius iškovoję ekraniečiai tuoj pat aikštėje sušoko čempionišką šokį, futbolininkai į viršų mėtė vyriausiąjį trenerį V. Liubšį, liejosi šampanas…

Po rungtynių V. Liubšys sakė, kad tapti čempionais Šilutėje dar nesitikėjo: „Žinojome, kad „Atlantas” rungtyniaudamas su mumis turės ambicijų ir sieks „nukelti” mūsų čempionišką šventę. Maniau, kad ir lygiosios mums būtų buvęs geras rezultatas. Tačiau antrajame kėlinyje pavyko pelnyti tris įvarčius ir laimėti. Tuo labai džiaugiuosi. „Ekranas” šį sezoną turėjo ryškų lyderį – M. Savėną. Jis ne tik pelnė 22 įvarčius, bet ir įsitvirtino šalies rinktinėje”.

„Atlanto” vyriausiasis treneris V. Lekevičius po rungtynių nepuolė sveikinti savo kolegos V. Liubšio ir „Vakarų ekspresui” sakė, jog keletą pergalių čempionate ekraniečiai iškovojo „nešvariu būdu”. Jis parodė tik šį mėnesį iš Lietuvos futbolo teisėjų asociacijos (NFKA) gautą raštą, kuriame sakoma, kad balandžio 30 d. per Klaipėdoje vykusias „Atlanto” ir „Ekrano” rungtynes jų baigtį nulėmusį įvartį ekraniečiai pelnė iš nuošalės.

Rašte apgailestaujama, kad šių rungtynių videomedžiaga komisijai buvo pateikta pavėluotai ir negali būti svarstoma kaip protestas. Pripažįstama, kad akivaizdžiai suklydo aikštės teisėjas V. Kazlauskas, jo asistentas A. Kontvainas (abu iš Kauno) bei jų klaidų nepastebėjo rungtynių inspektorius, klaipėdietis A. Lungys.

Kad ir kaip būtų, „Ekranas” nutraukė ilgą „Kauno” klubo karaliavimą Lietuvos futbole.

Taigi aukso ir sidabro medalių laimėtojai jau aiškūs. Na, o kova dėl bronzos apdovanojimų bus atkakli. Į juos pretenduoja net trys klubai – „Vėtra”, „Sūduva” ir „Vilnius”.

Kitų XXXIII turo rungtynių statistika:

„Šiauliai” – Vilniaus „Vėtra” 1:0 (0:0). Įvartis: 87 min. P. Šidlauskas.

„Vilnius” – „Šilutė” 5:1 (1:0). Įvarčiai: 44 min. M. Panka – 1:0, 57 min. G. Juška – 1:1, 65 min. M. Panka – 2:1, 85 min. P. O. Bakalag – 3: 1, 89 min. V. Lukša – 4:1, 90 min. R. Radavičius – 5:1.

„Kaunas” – Vilniaus „Žalgiris” 3:2 (0:1). Įvarčiai: 16 min. V. Lemežis – 0:1, 46 min. R. Beniušis – 1:1, 57 min. A. Velička – 2:1, 64 min. I. Zelmikas – 3:1, 65 min. I. Zelmikas (į savo vartus) – 3:2.

Marijampolės „Sūduva” – Kėdainių „Nevėžis” 5:1 (2:0). Įvarčiai: 16 min. – M. Uselis 1:0, 33 (iš baudinio), 51 ir 60 min. T. Radzinevicius – 4:0, 65 min. A. Veikutis – 5:0, 75 min. A. Popovas – 5:1.

Į „Nevėžio” vartus įmušęs tris įvarčius marijampolietis T. Radzinevičius rezultatyviausių žaidėjų sąraše išsiveržė į lyderius. Jo sąskaitoje – 24 įvarčiai. Antras su 22 įvarčiais yra panevėžietis M. Savėnas. Trečią poziciją užima dar vienas „Ekrano” žaidėjas P. Lukšys – 17 įvarčių.

Kito turo kovos vyks poryt. „Atlanto” futbolininkai vėl žais Šilutėje. Jų varžovai bus nukarūnuotieji „Kauno” klubo sportininkai. Rungtynės Šilutėje sekmadienį prasidės 14.00 val.

Algirdas Auruškevičius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.