A. Merkel ramina Vilnių

Rusijos ir Vokietijos ketinimai Baltijos jūros dugnu nutiesti dujotiekį tapo Vilniaus ir Berlyno diplomatinių nesutarimų priežastimi, tačiau susiklosčiusioje situacijoje netikėta pralaimėtoja gali tapti Rusija, ketvirtadienį savo internetiniame tinklalapyje rašo „Rosijskaja gazeta”.

„Būsimoji Vokietijos kanclerė Angela Merkel (Angela Merkel) po susitikimo su Lietuvos Prezidentu Valdu Adamkumi pareiškė „suprantanti” Vilniaus nerimą ir pasistengsianti, jog su šia pozicija susipažintų ir Rusijos vadovybė”, – rašo oficialus Rusijos Federacijos vyriausybės leidinys.

„Krikščionių demokratų lyderė parodė, jog suvokia, kokias politines problemas gali sukelti dujotiekio statyba, ir pažadėjo šios problemos nepamiršti savo artėjančio vizito į Maskvą metu.

Be to, A. Merkel, kuri kanclerės postą užims nuo lapkričio 22 dienos, pripažino, kad Rusija gali panaudoti dujotiekį, siekdama politinių tikslų. Ji pažymėjo, kad tokia pozicija – nepriimtina.

Paskirtoji kanclerė pabrėžė, kad Vokietija turėtų daugiau dėmesio skirti Europos Sąjungos (ES) problemoms, o su visomis valstybėmis narėmis kalbėtis kaip „lygi su lygiais”.

„Rosiskaja gazeta” pažymi, kad toks įvykių posūkis „verčia Maskvą rimtai susimąstyti apie ekonominio bendradarbiavimo su Europa perspektyvas, ypač turint omenyje naujosios Vokietijos vyriausybės ketinimus daugiau dėmesio skirti mažosioms valstybėms. Taigi „ypatingi santykiai” su Rusija gali nutrūkti”.

Oficialus Rusijos vyriausybės leidinys apgailestauja, kad „iškilo tiesioginė grėsmė didžiausiai šių metų Maskvos diplomatijos pergalei – susitarimui dėl dujotiekio statybos Baltijos jūros dugne”.

Tačiau neįvardinti ekspertai, kuriais remiasi „Rosijskaja gazeta”, pažymi, kad „kol kas per anksti daryti kokias nors galutines išvadas, nes dujotiekio idėją palaiko stambūs Rusijos ir Vokietijos koncernai. Todėl vien dėl mažųjų valstybių politinių ambicijų Berlynas nesiryš atsisakyti šios statybos”.

ELTA primena, kad Lietuvos vadovas, turėdamas omenyje vokiečių ir rusų susitarimą dėl dujotiekio tiesimo Baltijos jūros dugnu, savo viešnagės Berlyne išvakarėse apkaltino federalinę vyriausybę „visiškai nesuprantant” kaimyninių santykių. Tai suerzino federalinį kanclerį Gerhardą Šrioderį (Gerhard Schroeder). Pokalbis tarp jo ir V. Adamkaus, kaip tikino Prezidentas, antradienį Berlyne buvo „labai atviras”. O tai diplomatine kalba reiškia rimtus nuomonių skirtumus.

G. Šrioderis savo svečio kaltinimus atmetė kaip nepagrįstus, pažymėdamas, kad ketinimai tiesti dujotiekį per Baltijos jūrą, o ne sausuma, kaip nori baltai ir lenkai, atspindi teisę plėtoti ilgalaikius verslo santykius.

V. Adamkus per susitikimą su Vokietijos žiniasklaidos atstovais antradienį pareiškė, kad su Lietuva, kaip Europos šeimos nare, bent jau galėjo būti pasitarta. Jis paskelbė, jog šį klausimą vėl kels naująja kanclere tapusi A. Merkel.

Lietuvos Prezidentas pažymėjo, kad jo šalis, būdama NATO ir ES nare, jaučiasi saugi. Jo tauta jaučia, „jog yra ne viena, o tai yra svarbu psichologiškai”.
2005-10-27 16:32

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.