„Kauno grūdų” grupės bendrovėms suteikti pirmieji BRC sertifikatai Lietuvos maisto pramonėje

„Kauno grūdų” grupės bendrovėms „Kauno grūdai” bei Vilniaus ir Kaišiadorių paukštynams įteikti Didžiosios Britanijos Kokybės sertifikatai „BRC Global Standart”. Tai pirmieji BRC sertifikatai, suteikti Lietuvos maisto pramonės įmonėms.
„Vis labiau pasaulyje vertinamas kokybės sertifikatas mums labai svarbus ne tik dėl „Kauno grūdų” grupės planų gerokai didinti produkcijos eksportą į Vakarų Europą.

Mums tai buvo iššūkis, o kartu ir patvirtinimas, kad mūsų bendrovių plėtros, modernizavimo ir investiciniai planai įgyvendinami sėkmingai. Pusantrų metų užtrukęs sertifikavimo procesas parodė mūsų stipriąsias puses ir leido panaikinti trūkumus. Dabar esame ramūs dėl savo produkcijos kokybės”, – pažymėjo „Kauno grūdų” grupės vadovas Tautvydas Barštys.

Pasak jo, aukščiausių kokybės bei gamybos valdymo reikalavimų per tokį trumpą laiką nebūtų pavykę įgyvendinti be ES paramos. Grupės vadovo teigimu, iš SAPARD gautos lėšos buvo panaudotos gamybos procesų modernizavimui ir šios investicijos padėjo gauti BRC sertifikatus.

BRC sertifikatai rodo, kad įmonėse griežtai kontroliuojami visi gamybos procesai bei personalas. Be to, sertifikuotos bendrovės ir toliau bus tikrinamos ir stebimos akredituotų agentūrų, todėl bendrovės turi nuolat griežtai laikytis numatytų procedūrų ir kontrolės būdų.

„Kauno grūdų” grupės vadovai tikisi, kad sertifikatas padės ne tik eksportuojant produkciją į užsienio mažmeninės prekybos tinklus, bet ir derantis su Lietuvos prekybininkais.

Nors sovietmečiu priimtas kokybės ženklas seniai nuėjo į praetį ir dar jo naudojimo laikais buvo tapęs pajuokos objektu, verslas visuomet siekė sukurti vertinimo sistemą, kuri parodytų, jog įmonė atitinka griežtus vadybos ir gamybos kokybės parametrus.

Didžiosios Britanijos mažmeninės prekybos konsorciumo BRC sertifikatas „Global Standart” pirmą kartą buvo suteiktas 1998 metais, po dviejus metus užtrukusio kūrybos ir tobulinimo proceso.

Standarto sukūrimo idėja pagimdė daugybė skirtingų tikrinimo būdų ir arganizacijų, kurios talkino Didžiosios Britanijos mažmeninkams, siekiantiems audituoti savo tiekėjų produkcijos kokybę.

Pirminis Standarto tikslas – įvardinti reikalavimus ir kriterijus, kuriuos turi atitikti gamintojas, norintis tiekti produkciją Didžiosios Britanijos mažmeninkams. Standarto formatas įgalino kompetetingą instituciją įvertinti tiekėjo gamybos sąlygas, įrangą valdymo sistemą ir kontrolės procedūras, pagal standartizuotą metodiką ir taikant bendrus standartus maisto gamybos saugumui bei priežiūrai.

Tačiau šiuo metu BRC sertifikatas virsta globaliu kokybės ženklu ir įvertina įmonės kokybės valdymo sistemos, aplinkosaugos priemones, produkcijos kontrolės sistemą, procesų kontrolės sistemą ir personalą.

BRC laikomas vienu griežčiausių maisto pramonės kontrolės standartų.

Po to, kai pirmasis BRC „Global Standart” maistui pasirodė 1998 metais, jo nuostatos ir reikalavimai buvo peržiūrėti triskart – ketvirtasis standartas įsigaliojo 2005 metų sausį. Kiekvieną kartą pataisos atsirado po intensyvių BRC konsultacijų su rinkos dalyviais.

BRC sertifikatas šiuo metu tapo tarptautiniu kokybės ir aukščiausio lygio vadybos ženklu. Sertifikatas patvirtina, kad jo gavėjas vykdo visus gamybos ir valdymo reikalavimus, taip pat tai yra garantija , kad jis įsigija tikrai kokybišką ir saugų vartojimui produktą.

Naujausi reikalavimai ir įstatymai bazės pokyčiai atspindi naujausioje BRC standarto versijoje.

Dabar Sertifikato gavėjas privalo užtikrinti produkcijos stebėjimą visoje tiekimo grandinėje. Taip pat užtikrina, kad maisto komponentai nėra užteršti pašaliniais elementais. Gamintojas turi nurodyti konkrečią produkto kilmės vietą, netgi apibrėžiama tai, ką tiekėjai gali pranšti viešindami savo produkciją.

Patirtis rodo, kad mažmeninkai, maisto perdirbėjai, gamintojai, importuotojai, maisto ruošimo įmonės standartą nurodo kaip itin naudingą įmonės kokybės valdymui ir reputacijai. Sertifikatas žinomas ir vertinamas Europoje, Afrikoje, Artimuosiuose Rytuose, Azijoje ir Tolimuosiuose Rytuose, Australijoje ir Amerikoje. Taigi, tai jau ne vien Didžiosios Britanijos , bet pasaulinis kokybės ženklas.

Svarbu tai, jog BRC sertifikato turėtoją tikrina ir stebi tik akredituotos institucijos, atitinkančios ISO/IEC Guide 65 reikalavimus ir specialius BRC reikalavimus.

AB Vilniaus paukštynas

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.