Vakarų Afrikos slaptų bendrijų kaukių paroda Kaune

Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus
A. Žmuidzinavičiaus kūrinių ir rinkinių muziejuje, V. Putvinskio g. 64
lapkričio 4 d., penktadienį, 16 val.
įvyks Vakarų Afrikos slaptų bendrijų kaukių parodos atidarymas. Eksponatai yra iš Elise Schanke (Oslas, Norvegija) kolekcijos. Parodos atidaryme dalyvaus ir pati kolekcionierė.
Vakarų Afrikoje kaukės turi ypatingą reikšmę. Jos yra garbinamos, žmonės joms neša aukas. Daugelyje kaimelių kaukės yra įstatymo ir tvarkos pagrindas.
Siera Leonėje yra slaptos bendrijos Bundo (arba Sande) moterims ir Poro vyrams. Šių organizacijų pagrindas yra kaukių naudojimas įvairių ritualų metu. Jų yra kiekvienai progai: išgąsdinti blogas dvasias ir ligas, sutaikyti susipykusius, įšventinti į moteris ar vyrus, vestuvėms ir šventėms, medžioklei ir žvejybai, sėjai ir derliaus nuėmimui, gimimui ir mirčiai.
Bundo (arba Sande) tai vienintelė slapta draugija kontroliuojama tiktai moters. Siera Leonėje Bundo bendruomenių yra beveik visose šalies dalyse, bet galingiausios yra kaimo vietovėse. Jos turi savo būstines, kur yra laikomos kaukės kartu su įvairiomis regalijomis. Čia taip pat yra ligoninė, mokykla. Ši vieta vadinama Bundo-Bush ir yra gerbiama, kaip šventa. Norint į ją patekti reikia leidimo.
Tapti Bundo draugijos nare yra prestižo reikalas. Į ją atrenkamos tik pradėjusios bręsti mergaitės. Mokykloje jos yra mokomos įvairių paslapčių apie žoles ir nuodus, kaip elgtis su vyru, šeima ir draugais. Kaukės ir šokiai yra šių mokslų pagrindas. Po Bundo-Bush mokyklos, po apipjaustymo ir kitų ritualų tampama Bundo nare Sayma. Jos jau yra pasiruošusios vedyboms ir vaikų gimdymui.
Svarbiausia Bundo-Bush yra Digba. Ji ne tik slaptos darugijos lyderė, bet į ja daugiau ar mažiau žiūrima, kaip į aukščiausią dvasininkę. Jos įtaka apima politinę, socialinę, medicininę ir dvasinę sritis.
Kaukes saugo seniausios Bundo draugijos šokėjos. Ritualo metu šokėjos kūnas neturi būti matomas jis yra visas uždengtas juoda rafija. Odos kontaktas su kauke yra pavojingas, nes gali sukelti nekontroliuojamas jėgas.
Bundo kaukės yra pagamintos iš medžio. Jos išskuobtos ir išdrožinėtos ypatingu būdu bei papuoštos įvairias simboliais. Kaukės išreiškia genties moteriško grožio ir dorybių idelą. Siauros akys byloja apie atsargumą ir apdairumą, plaukai simbolizuoja estetiškumą ir geidulingumą, plati kakta – išmintingumą, maža burna -susilaikymą nuo apkalbų. Nupoliruotas žvilgantis paviršius išreiškia moters grožį ir skaistumą.
Menininkai, kurie gamina šias kaukes lieka nežinomi, bet jos yra padarytos vyrų. Vėliau nė vienas vyras negali matyti šios kaukės ar šokti su ja. Bundo kaukės yra skirtos tik moterims.

Paroda veiks: 2005 XI 04- 2006 I 01

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.