A. Merkel ragina dar šiemet susitarti dėl ES biudžeto

Pirmąja Vokietijos kanclere tapsianti Angela Merkel (Angela Merkel) paragino Europos Sąjungos (ES) nares dar šiemet susitarti dėl bloko ateities biudžeto, praneša dienraštis „Handelsblatt”.

A. Merkel dienraščiui teigė, kad bloko finansinės perspektyvos reikalai turi būti sutvarkyti per Didžiosios Britanijos pirmininkavimo laikotarpį, kuris baigsis gruodį.

„Europai dabar ypač reikia sėkmės. ES privalo įrodyti savo sugebėjimą veikti”, – sakė A. Merkel.

Vokietija „bendradarbiautų” siekiant kompromiso, sakė ji.

Naujoji kanclerė nepakeitė ligšiolinės Vokietijos pozicijos dėl ES biudžeto dydžio.

„ES biudžeto dydis turėtų būti kaip įmanoma arčiau 1 proc. nuo bendro ES nacionalinio produkto”, – pažymėjo A. Merkel ir pridūrė, jog nemato galimybės iki 2013 metų pakeisti žemės ūkio subsidijų.

„Ūkininkai turi teisę į pažadėtus pinigus”, – sakė ji dienraščiui.

Didžioji Britanija birželį blokavo susitarimą, nes nesutiko su nuolaidų paketo sumažinimu, jei Prancūzija nesutiks sumažinti gaunamas daugiau nei 40 mlrd. eurų žemės ūkio subsidijas. Paryžius atsisakė priimti pasiūlymą.

A. Merkel buvo skeptiškai nusiteikusi dėl Europos Komisijos sumanymo sukurti daugelio milijardų eurų fondą ir iš jo remti nukentėjusius nuo globalizacijos. Būsimoji kanclerė teigė, kad jai neaišku, kaip fondas būtų administruojamas ir kaip būtų dalijamos lėšos.

2005-10-27 07:22

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.