Spalio 29-toji – Tarptautinė sergančiųjų žvynelinė diena

Šių metų spalio 29 dieną antrą kartą pasaulyje bus pažymima Tarptautinė sergančiųjų žvyneline diena. Lietuvoje šia liga sergančiųjų pacientų teises ginančios organizacijos atstovai bei juos gydantys medikai šių metų spalio 28 d. Kauno medicinos universitete susirinks į konferenciją aptarti naujausių su šia liga susijusių mokslo pasiekimų bei modernių žvynelinės gydymo metodų.
Žvyneline sergančiųjų viso pasaulio pacientų inicijuotu Tarptautinės sergančiųjų žvyneline dienos minėjimu stengiamasi atkreipti visuomenės dėmesį į šia liga sergančiųjų problemas, jų gyvenimo kokybę ir socialinę izoliacija. Siekiama informuoti visuomenę, kad ši liga nėra užkrečiama, ją sergantiems žmonėms turi būti prieinami šiuolaikiniai ligos gydymo metodai.
Žvyneline serga apie 4 proc. planetos gyventojų. Lietuvoje žvyneline liga serga apie 120 tūkst. žmonių, iš kurių tinkamai gydosi tik apie 20-30 proc. Paveldimumas, lėtinė ligos eiga, ryškūs gyvenimo kokybės pokyčiai, psichosocialiniai bei ligos sukeliamo neįgalumo reiškiniai vargina pacientus.
Sergantieji žvyneline kreipiasi į medikus ir sveikatos politikus, kviesdami užtikrinti prieinamą gydymą, kuris leistų pagerinti pacientų gyvenimo kokybę. Tam, kad pacientai galėtų geriau kontroliuoti ligą kasdieniame gyvenime, reikalinga užtikrinti pakankamą visuomenės informavimą apie ligą bei visuomenės informavimo kampanijų, leidžiančių išsklaidyti neteisingą nuomonę apie šį susirgimą, rėmimą.
Žvynelinė yra lėtinė odos liga (dar vadinama psoriaze), kuri sukelia nemalonios išvaizdos uždegiminius odos pažeidimus. Šie skaudantys ir niežulį sukeliantys odos pažeidimai komplikuojasi į lėtinius skausmingus sąnarių pažeidimus. Dėl žvynelinės vyksta sąnarių deformacija, jie ištinsta, darosi sunku judėti. Pacientai siekia, kad dėl savo odos išvaizdos jie nepatirtų vis dar pasitaikančios visuomenėje socialinės atskirties ar diskriminacijos.
„Žvynelinė – visam gyvenimui nepagydoma, bet valdoma liga”, – teigia Lietuvos žvyneline sergančiųjų draugijos atsakingoji sekretorė Jūratė Balčiūnienė. „Maloniai kviečiame pacientus, gydytojus, valdžios ir žiniasklaidos atstovus paminėti Tarptautinę sergančiųjų žvyneline dieną mūsų organizuojamoje konferencijoje ir aptarti aktualius klausimus. Kiekvieno paciento gydymas ilgas ir kartais lydimas daugelio nemalonių psichosocialinių problemų ne tik darbe, bet ir asmeniniame gyvenime. Tačiau tikimės, jog artimiausiu metu Lietuvos pacientams bus prieinami naujos kartos šios ligos gydymui reikalingi vaistai, kurie padės palengvinti ligos eigą bei reikšmingai pagerins gyvenimo kokybę”, – pabrėžia J. Balčiūnienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , .

2 atsiliepimai į "Spalio 29-toji – Tarptautinė sergančiųjų žvynelinė diena"

  1. Jogaile

    Jau beveik 10 metu, kai pradejo keistis mano nagai. Vienas is ju (didziojo pirsto) sustorejo, tapo skausmingas. Is pirmo zvilgsnio atrodo kaip nagu grybelis. Taciau tyrimai to nepatvirtina. Net daviau nulupti viena naga, kad isitikinciau jog grybelio nera . Kai kurie gydytojai ( ne dermatologai) itaria nagu zvyneline. Kur kreiptis? Turiu nago nuotrauka, galeciau atsiusti.

  2. Vaida

    sveiki. man 20m,pries gera pusmeti suzinojau, kad sergu zvyneline.. tai visiskai pakeite mano gyvenima. kaip jau daug kur rasoma, jauciuosi nepilnaverte, daug ko negaliu daryti. labai prasau, jei kas galite atsiuskite i elektronini pasta koki adresa kur galima rasti sia liga serganciuju draugija.. manau pasidalinus isgyvenimais man palengves.. o gal ir siaip parasysit kas serga sia liga ir padesite visa tai isgyventi ir susitaikyti su tuo.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.