Norvegija perima pirmininkavimą Šiaurės ministrų tarybai

Norvegija perima iš Danijos vadovavimą Šiaurės ministrų tarybai ir pristato 2006 m. pirmininkavimo programą. Pagrindinės programos temos yra bendradarbiavimas su šiauriniais Europos regionais, gerovės politikos modelis bei dėmesys mokslui ir inovacijoms.

Programa pabrėžia, kad norint priimti iššūkius šalių vidaus politikoje ir užsienyje, bendradarbiavimas privalo nuolat keistis ir tapti efektyvesnis. Spartūs pokyčiai visuomenėse verčia daugiau dėmesio skirti darniam vystymuisi, socialinės gerovės sistemai ir gamtos apsaugai. Globalizacija įtakoja žiniomis paremtų inovacijų ir kūrybingumo poreikį. Šie pokyčiai turėtų prisidėti saugant Šiaurės šalių kalbas ir kultūrinį savitumą.

Norvegija taip pat gaus užduotį tęsti Šiaurės šalių konkurencingumo modelio įgyvendinimą. Šį modelį pristatė grupė nuomonės formuotojų iš visų Šiaurės šalių, jis paremtas aštuoniomis šiaurietiškomis vertybėmis: panašumu, pasitikėjimu, žema valdžios hierarchija, pilietiškumu, lankstumu, pagarba gamtai, protestantiška darbo etika ir estetikos pojūčiu.

Pirmininkavimas Šiaurės ministrų tarybai sutampa su kalendoriniais metais. Tarybai vadovauja viena iš penkių Šiaurės šalių (Švedija, Suomija, Islandija, Norvegija arba Danija). Pirmininkaujanti šalis keičiasi kasmet rotacijos principu.

Šiaurės Ministrų Taryba

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.