Derlingas ruduo – proga stiprinti imunitetą

Kiekvienam sveikata besirūpinančiam žmogui sveikos mitybos taisyklės turėtų būti gerai žinomos. Sveiką mitybą propaguojančios medžiagos yra labai daug. Deja, tų taisyklių laikomasi toli gražu ne visada.
Gydytoja dietologė Virginija Vilemienė (nuotraukoje) dar kartą primena: „Sveika mityba gali valdyti net genetiką. Daugelį negalavimų žmonės linkę skirti paveldėjimui, o iš tiesų tai netinkamos mitybos pasekmė. Sveika, racionali mityba, – kai žmogaus organizmas gauna tiek maisto medžiagų, kiek reikia jo veiklai”.

Kuo daugiau spalvų

Supažindinusi su dietologų plačiai naudojama ir propaguojama sveikos mitybos piramide gydytoja V.Vilemienė pabrėžia, kad dabar, rudenį, pats laikas stiprinti imuninę sistemą, papildyti organizmo rezervus vienais svarbiausių produktų – vaisiais bei daržovėmis. „Kol švieži ir turi daugiausiai biologiškai aktyvių medžiagų, mūsų organizmui jie ypač naudingi. Svarbiausia jų valgyti kuo įvairesnių, ypač svarbu, kad daržovės ir vaisiai būtų įvairiaspalviai – raudoni, žali, oranžiniai, geltoni ir kitokie. Be abejo, idealiausia – iš savo ar iš kito žinomo daržo ar sodo. Reikia, kad būtų kuo mažiau paveikti cheminių medžiagų”.

Pirmoji sveikos mitybos pirmidės pakopa – duona, grūdai, bulvės. Jų mūsų organizmui reikia daugiausia. Tačiau, pasak dietologės, nereiškia, kad valgyti jų reikia be saiko. „Tiesiog tie produktai dažniausiai naudojami, tai mūsų energijos šaltinis, – sako gydytoja. – Tokių produktų reikia per dieną 6-11 porcijų. Viena porcija – riekutė duonos, puse stiklinės makaronų, ryžių, dribsnių ar kitos košės”.

Antroje piramidės pakopoje – daržovės ir vaisiai. Jų per dieną reikia 5-6 porcijų, tai apie 500-600 gramų. Dabar ypač skatinama valgyti obuolius, tik gydytoja pataria nelupti odelės – visa veiklioji medžiaga slypi joje. V.Vilemienė sako, kad jautrų virškinamąjį traktą turintiesiems vaisiai ar daržovės gali sukelti nemalonų pojūtį duobutėje, skatinti atsirūgimą rūgštimi. „Tuomet reikėtų juos valgyti ne šviežius, o virtus ar keptus. Veikliųjų medžiagų bus kiek mažiau, tačiau neilgai termiškai veikiant jų vis tiek išlieka”, – sako gydytoja. Nustatyta, kad vasarą ir rudenį šalies gyventojai vaisių ir daržovių suvalgo tiek, kiek reikia organizmui. Tačiau žiemą ir pavasarį – per mažai. O organizmas nors ir sukaupia veikliųjų medžiagų atsargas, ilgai jų neišlaiko. Todėl sveikos mitybos taisyklių reikia laikytis visus metus.

Nepamiršti saiko

Trečioje sveikos mitybos piramidės pakopoje – pieno produktai, mėsa, žuvis, kiaušiniai. „Šių produktų reikėtų 2-3 porcijų per parą. Mėsos per dieną moterims reikia 80-100 gramų, vyrams kiek daugiau, žuvies per savaitę žmogui reikia 300 gramų”, – primena dietologė. Pačiame piramidės smaigalyje esančių saldumynų, cukraus, riebalų, aliejaus reikia vartoti ypač saikingai, retai – jų vartotinas kiekis nenusakomas net porcijomis.

Sveikos mitybos principai skatina nepamiršti saiko. Net organizmui būtino produkto negalima vartoti perdaug – gali pakenkti. Taip pat svarbu produktų įvairovė – žmogui kasdien reikia 40 įvairių medžiagų.

Vitalija Jalianiauskienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , .

2 atsiliepimai į "Derlingas ruduo – proga stiprinti imunitetą"

  1. ???

    „Gydytoja dietologė Virginija Vilemienė (nuotraukoje) …”
    ar nuotraukoje tikrai gydytoja?… 🙂

  2. NX BL

    eina NX tie gaidziai pisa prota jie NX tikrai =]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.