Sanatorija mieste – gydymas neatitrūkstant nuo darbo ir namų

Panevėžio apskrities fizinės medicinos ir reabilitacijos centras mini penkerių metų darbo sukaktį. Šios įstaigos vadovas Jonas Laurinaitis džiaugiasi, kad per tą laiką pavyko organizuoti šiuolaikišką ambulatorinių reabilitacijos paslaugų teikimą. Deja, ne visi panevėžiečiai tai žino.

Pasirūpins visais – nuo kūdikių iki senelių

Pakvietęs pokalbio centro direktorius J.Laurinaitis sakė: „Gražaus pušynėlio pasivaikščiojimams ir šokių vakarų pasiūlyti negalime, tačiau visa kita, ką žmonės gauna sanatorijose, garantuojame”.

Specializuotos antrojo lygio ambulatorinės įstaigos, teikiančios fizinės medicinos ir reabilitacijos paslaugas, prioritetai – gydymas bei sveikatinimas neatitrūkus nuo namų, darbo, paciento galimybių atskleidimas įveikiant ligą.

„Daug kas dar įsivaizduoja, kad tęsti gydymą po operacijų, traumų ar sunkių ligų galima vien sanatorijose Druskininkuose, kitose gražiose Lietuvos vietose. Mūsų pranašumas: suteikiame galimybę nepalikti svarbių darbų, šeimos, namų ir gydymą gauti vietoje. Tai ypač aktualu veikliems žmonėms, kurie neretai dėl karjeros ar šeimyninių aplinkybių linkę nekreipti dėmesio į sveikatą”, – pabrėžė J.Laurinaitis.

Ambulatorines reabilitacijos paslaugas apmoka Ligonių kasa. Gydymo kursas trunka 16 dienų, per dieną atliekamos ne mažiau kaip 5 procedūros. Centras dirba nuo aštuntos iki dvidešimtos valandos, todėl pacientai gali planuoti dieną. Esant pageidavimui išduodami nedarbingumo pažymėjimai.

Ambulatorinė reabilitacija taikoma įvairaus amžiaus grupėms, nuo kūdikių iki senelių. Gydomi nervų, kvėpavimo sutrikimai, ginekologinės, judamojo aparato ligos ir traumų pasekmės. Fizinės medicinos ir reabilitacijos centre veikia vandens procedūrų skyriai, purvo gydykla, kineziterapijos salės, šilumos terapijos kabinetai. Gydymo programos sudaromos kiekvienam pacientui individualiai.

Daugelis kenčia stuburo skausmus

„Procedūromis mes padedame žmonėms atsistoti ant kojų, įgyti gerą savijautą, rasti jėgų įveikti ligą. Labai dažnai pacientus vargina stuburo, sąnarių skausmai, kraujotakos sutrikimai. Svarbu išaiškinti žmonėms jų problemas”, – kalbėjo J.Laurinaitis.

Centro direktoriaus žodžiais, dauguma stuburo skausmų kyla dėl netaisyklingos laikysenos. Pacientai teigia, kad darbe pakankamai juda, tačiau paaiškėja, jog jų kūno padėtis dažniausiai būna vienoda. „Taisyklinga laikysena ir judėjimas gydo, todėl centre įrengėme kelias modernias kineziterapijos sales. Treniruokliai pas mus – gydymo tikslais. Ypač būtina stebėti vaikų laikyseną. Čia labai svarbi profilaktika. Žmonės tai žino, tačiau stokoja laiko ar pinigų gydytis ir ateina tiksveikatos problemų verčiami”, – teigė centro direktorius.

Paklaustas apie procedūrų kainas J.Laurinaitis atsakė paprastai: „Gražus ne tas žmogus, kuris gražiai, madingai apsirengęs, bet tas, kuris pasitempęs, gyvybingas, ištvermingas. Be to, kas geriau – brangūs medikamentai, kurie neretai sukelia šalutinių poveikių, skrandžio ligas, ar sveikatinimo bei fizinės medicinos procedūros. Beje, Fizinės medicinos ir reabilitacijos centre už kai kurias procedūras reikia primokėti, nos apmoka ir Ligonių kasa. Šeimos gydytojo ar konsultanto siuntimas pageidaujamas, nors pacientai gali kreiptis ir individualiai.

Centre dirba 50 kvalifikuotų darbuotojų. Paslaugas pradėjo teikti psichologas, rengiami psichoterapijos seansai. Komanda puiki. Atėjo ruduo, laukia tamsusis žiemos periodas, o tai ligų paūmėjimo, depresijų metas. Mes pradedame naują sezoną ir siūlome panevėžiečiams nepamiršti sveikatinimo procedūrų. Tuoj po Vėlinių ims veikti didysis baseinas, kuris tinka sveikatinimui ir gydymui”, – priminė J.Laurinaitis.

Tina Latvelytė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.