Akcija dėl „paukščiuko”

Retas kaunietis žinojo, kad vakar Teisingumo ministerija suteikė išskirtinę progą gauti nemokamą advokatų, notarų ir antstolių teisinę konsultaciją. Tokiu būdu buvo nuspręsta paminėti Europos civilinės justicijos dieną, pakviečiant žmones apsilankyti Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybose.

Teisingumo ministerijos Viešųjų ryšių tarnybos vedėjas Dainius Radzevičius vakar pavakarę „Kauno dienai” tvirtino, jog surengta akcija sulaukė nemenko šalies gyventojų susidomėjimo, tačiau tikslių rezultatų kol kas negalėjo pateikti. Kone daugiausiai interesantų valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybos sulaukė sostinėje bei Šiauliuose ir Klaipėdoje. Deja, niekas nepasirūpino, kad apie rengiamą Justicijos dienos paminėjimą, kurio proga ketinta suteikti nemokamas specialistų konsultacijas gyventojams, būtų kur nors paskelbta. Na, nebent kauniečiai būtų netyčia apsilankę Teisingumo ministerijos interneto svetainėje. Tačiau vargu ar asmuo, neišgalintis pasisamdyti advokato ar susimokėti už teisininko konsultaciją, turėjo progą pasinaudoti internetu.

„Visų miestų tarnyboms buvo perduota reikiama informacija ir išleisti specialūs plakatai. Tikėjomės, kad jos, būdamos savotiškais savo rajonų teisinės pagalbos kuratoriais, pasirūpins, kad gyventojams apie tai būtų deramai pranešta”, – kalbėjo D.Radzevičius. Vakar po pietų apsilankius Kauno valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnyboje, įsikūrusioje Kęstučio gatvės 21-ajame name, nė vieno tariamo konsultanto sutikti jau nebepavyko. Įstaigos koridoriuje sutiktas pro šalį ėjęs žmogus, paklaustas, kuriame kabinete gyventojai gali pasikalbėti apie iškilusias teisines problemas, gūžtelėjo pečiais, sakydamas, jog nieko apie tai nežino.

Kauno teisinės pagalbos tarnybos direktorė Andželika Banevičienė pripažino, kad per dieną apsilankiusius gyventojus galėjo suskaičiuoti ant rankų pirštų: „Keli žmonės domėjosi baudžiamosios teisės klausimais, kiti konsultavosi su advokatais kitokiomis temomis, bet specialiai atėjusių notarų ir antstolių pagalbos neprireikė nė vienam”. Beje, Kaune esanti tarnyba buvo visiškai nepasirengusi tokiai akcijai, kadangi pastato viduje intensyviai atliekamas remontas.

„Iš tikrųjų nesame deramai pasirengę priimti visus norinčiuosius. Galbūt todėl ir nereklamavome renginio, nes gyventojams tokios patalpos būtų palikusios tikrai prastą įspūdį. Pas mus konsultacijas galima gauti kone kasdien, tačiau ši diena išsiskyrė tuo, jog teisinei pagalbai buvo sutelktos kiek didesnės pajėgos”, – teisinosi A.Banevičienė. Keista, kad apie Justicijos dienos paminėjimą Kaune nieko negirdėjo ir nežinojo netgi tame pačiame Kęstučio gatvės pastate įsikūrusios advokatų kontoros darbuotojos, negarsiai prasitarusios, jog apie tai lyg ir niekas nekalbėjo. Lygiai taip pat apie ketinimus surengti gyventojams konsultacijas teisiniais klausimais nieko negalėjo pasakyti ir Kauno miesto savivaldybės darbuotojai, atsakingi už valstybės garantuojamą nemokamą teisinę pagalbą.

Teisingumo ministerijos pranešime spaudai rašoma, kad kasmetinės Europos civilinės justicijos dienos pradėtos rengti nuo 2003-iųjų bendra Europos Tarybos ir Europos Sąjungos institucijų iniciatyva. Renginiai, kurių metu vyksta konferencijos, teisininkų susitikimai su gyventojais ir panašiai, organizuojami įvairiose Europos valstybėse. Teigiama, kad šių dienų tikslas – gyventojus nuodugniau supažindinti su civilinės teisės teikiamomis galimybėmis, siekiant, kad žmonės galėtų jomis pasinaudoti.

Vakarykštę akciją Teisingumo ministerija surengė drauge su Antstolių ir Notarų rūmais. Vis dėlto akivaizdu, kad apie visokeriopą teisinę pagalbą, teiktą vienoje vietoje ir tuo pačiu metu, vakar žinojo labai jau nedaug kauniečių.

Tomas Jarusevičius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.