Bandomasis laikotarpis į Kauną atvykusiam rabinui

Kauno žydų religinė bendruomenė netrukus galbūt turės nuolatinį rabiną. Tiesa, Rusijoje dirbančio bei Amerikos pilietybę turinčio 42 metų rabino Noson Versubskio vizitas į antrąjį Lietuvos miestą plačiai neafišuojamas.

„Kol kas Kauno choralinėje sinagogoje jis laikinai atlieka pamaldas, – teigė Kauno žydų bendruomenės pirmininkas Gercas Žakas. – Į žydų šventes Kaune atvykdavo ar būdavo laikinai samdomi rabinai iš kitų šalių. Nuolatinio rabino Kaunas neturi jau keliasdešimt metų”.

„Kol kas apie tai nenorime kalbėti, – iš pradžių rabino vizito nenorėjo plačiai komentuoti Kauno žydų religinės bendruomenės reikalų tvarkytojas Moiša Bairakas. Po to atlyžęs tęsė. – Sprendžiami įvairūs, taip pat migraciniai, klausimai. Su juo nesame sudarę sutarties, jis atvyko svečio teisėmis ir be įsipareigojimų dirbs bandomąjį laikotarpį”.

„Mes pažiūrėsime, ar jis mums tiks, jis pažiūrės, ar jam patiks mūsų bendruomenė. Jį rekomendavo Europos rabinų teismo pirmininkas Pinchas Goldsmitas. Turime dar kitų rekomendacijų. Rinksimės iš keturių kandidatūrų. Pas mus nėra hierarchijos, pati bendruomenė renkasi arba atmeta rabiną”, paklaustas, ar po bandomojo laikotarpio N.Versubskis liks Kaune, atsakė M.Bairakas. Kauno žydų religinės bendruomenės reikalų tvarkytojas taip pat paneigė gandus, kad rabino vizitą ir jo išlaikymą Kaune remia Šabtajus Kalmanovičius: „Tai – netiesa. Jį remia žydų religinė bendruomenė”. Šiuo metu, be kelis mėnesius Kaune apsistojusio rabino N.Versubskio, Lietuvoje gyvena ir dirba du, abu Vilniuje, rabinai: vyriausiasis Lietuvos rabinas Chaimas Buršteinas ir rabinas Šolomberas Krinskis.

Darius Sėlenis

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.