Gydys visą šeimą, o ne kiekvieną jos narį atskirai

„Pas gydytojus ateina ligų kamuojami žmonės, tačiau kur jiems kreiptis, jei serga ne tik jie, bet ir jų šeima? Šeimai reikia tokios kompleksinės pagalbos, kurios paprastai neteikia poliklinikos specialistai. Jų pareiga gydyti konkrečius žmonių, o ne jų tarpusavio santykių negalavimus”,- sako Dainavos poliklinikos direktoriaus pavaduotoja Daiva Špiliauskienė.

Nelauktas pasiūlymas

D.Špiliauskienė prisipažįsta, kad švedų iš Vekšio miesto pasiūlymas sukurti Šeimos konsultavimo centrą buvo netikėtas. Iki tol apie šeimos sveikata besirūpinančią struktūrą gydymo įstaigoje ji nebuvo girdėjusi. Tačiau anksčiau drauge su švedais įgyvendintas projektas, kai poliklinikoje buvo įkurtas Jaunimo sveikatos centras, buvo akivaizdžiai naudingas.

„Man rūpi ne tik mano tiesioginis darbas, bet ir visuomenės sveikata. Pasidomėjusi statistika, nustebau, kad santuoka ir šeima Lietuvoje išties išgyvena krizę. Užpernai užregistruota beveik 17 tūkstančių santuokų ir per 10 tūkst. ištuokų, pernai – per 19 tūkst. santuokų ir 11 tūkst. ištuokų. Visos abejonės dėl Šeimos centro kūrimo išnyko po to, kai Švedijos rotariečių kvietimu apsilankėme ten veikiančiuose centruose. Nemokama ir visiškai anonimiška psichologinė pagalba žmonėms yra būtina”, – sako D.Špiliauskienė.

Nemokamos konsultacijos

Nuo pavasario veikiančiame Dainavos poliklinikos Šeimos konsultavimo centre apsilankė per 200 pacientų. „Net tuo atveju, jei į mus kreipiasi vienas žmogus, prašome ateiti ir kitus šeimos narius. Tarpusavio santykiai priklauso nuo visų. Pastebėjome, kad padeda net paprastas pokalbis – pagal mūsų darbo taisykles kiekvienas gali išsakyti savo poziciją, nuoskaudas, o antrasis negali nutraukti. Jis prabyla sulaukęs savo eilės. Taip žmonės išmoksta vienas kitą išgirsti”, – sako Šeimos konsultavimo centro psichologė Ramutė Laurynėnienė.

Jos teigimu, ne visuomet pakanka ateiti dviese, yra tekę prašyti apsilankyti konsultacijoje ir nesutariančios poros uošvius. Jei jie gyvena kartu, konfliktai paliečia visus ir dėl to tampa dar sudėtingesni.

Reikšti savo nepasitenkinimą kitais šeimos nariais yra kur kas lengviau, nei ir pačiam išklausyti, kuo jie nepatenkinti.

Rinko lėšas Švedijoje

Praėjusios savaitės pabaigoje Dainavos poliklinikos Šeimos sveikatos centre įvyko pirmoji šventė – oficialus atidarymas. Lig šiol savo pacientus konsultacijoms nukreipdavo šeimos gydytojai ar kiti medicinos specialistai, pastebėję, jog ligoniai yra prislėgti šeimyninių problemų.

Psichologei ir socialinei darbuotojai, kurios dalį algos už šį darbą beveik dvejus metus gaus iš Švedijoje surinktų lėšų, reikėjo įgyti patirties, todėl prisibijota pernelyg didelio lankytojų srauto.

Į atidarymą atvykę Švedijos Vekšio „Rotary” klubo atstovai Lenartas Nilsonas ir Leifas Soningeris perkirpo simbolinę juostelę ir džiaugėsi, kad bendradarbiavimas vyko itin sklandžiai. Jie įteikė Šeimos centrui klubo ženklą ir prabilo apie kitų projektų galimybę.

Neketinama apsiriboti vien šeimos krizę išgyvenančiųjų konsultavimu. Pradedama dirbti su žmonėmis, išgyvenančiais ilgalaikę stresinę situaciją, numatyta, kad jie darbo valandomis galės skambinti nemokama telefono linija ir bendrauti su psichologais.

Daiva Valevičienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.