Rusijos prokurorai delsia atsakyti į pakartotinį prašymą dėl V. Uspaskicho diplomo

Rusijos pareigūnai delsia atsakyti, ar padės kolegoms iš Lietuvos, ieškantiems informacijos apie buvusio ūkio ministro Viktoro Uspaskicho studijas Maskvoje.

Generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis antradienį Eltą informavo, kad kol kas nėra gauta atsakymo į pakartotinį prašymą dėl teisinės pagalbos V. Uspaskicho aukštojo mokslo diplomo baudžiamojoje byloje.

Atsakymas į pirmąjį prašymą, kuris Rusijos Federacijos generaliniam prokurorui Vladimirui Ustinovui buvo pateiktas paskutinę rugpjūčio dieną, Vilnių pasiekė per šiek tiek daugiau nei savaitę.

Pakartotinį prašymą Generalinė prokuratūra išsiuntė spalio 6 dieną, tačiau praėjus beveik trims savaitėms atsakymo dar negauta.

Šiame rašte dar kartą prašoma Rusijos prokurorų suteikti teisinę pagalbą, o vykdant teisinės pagalbos pavedimą leisti dalyvauti Vilniaus apygardos prokurorams Sergejui Takvareliui ir Rolandui Imbrasui. Jiems turėtų būti perduota surinkta medžiaga.

Kaip jau buvo skelbta, Rusijos pareigūnai, iš pradžių žadėję padėti kolegoms iš Lietuvos tirti Darbo partijos lyderio V. Uspaskicho aukštojo mokslo diplomo bylą, ignoravo teisinės pagalbos prašymą.

Vadovaujantis Lietuvos ir Rusijos tarpusavio bendradarbiavimo sutartimi, rugsėjo pradžioje buvo gautas Rusijos generalinio prokuroro sutikimas prokurorams Maskvoje atlikti tardymo veiksmus dėl politiko diplomo.

Tačiau savaitę Maskvoje praleidę Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorai S. Takvarelis ir R. Imbrasas neparvežė jokios naujos informacijos. Pareigūnai net nebuvo įleisti į prestižine vadinamą G. Plechanovo ekonomikos akademiją.

Ikiteisminis tyrimas dėl V. Uspaskicho diplomo buvo pradėtas įtariant, kad siekdamas teisės dirbti su slapta informacija jis pateikė Valstybės saugumo departamentui galimai melagingą informaciją, esą yra baigęs tuometinę G. Plechanovo liaudies ūkio akademiją.

Baudžiamasis kodeksas numato, kad asmuo, kuris, siekdamas gauti dokumentą ar suklastoto dokumento tikrumo patvirtinimą, pateikė įstaigai ar tarnautojui melagingą informaciją, baudžiamas viešaisiais darbais, bauda arba areštu.

Oficialiose biografijose V. Uspaskichas nurodo mokęsis tuometinėje G. Plechanovo liaudies ūkio akademijoje ir ją baigęs 1993 metais. Tačiau prestižinės Maskvos aukštosios mokyklos atstovai prieš kelis mėnesius Lietuvos žurnalistams teigė jo pavardės studentų sąrašuose neradę.

Įtariama, kad V. Uspaskichas galimai suklastotu diplomu pasinaudojo ir stodamas į magistrantūros studijas Kauno technologijos universitete 1997 metais.

2005-10-25 14:59

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.