Prezidentas ragina plėtoti Lietuvos ir Vokietijos kultūrinius ryšius

Lietuvos Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus, su valstybiniu vizitu lankydamasis Vokietijoje, susitiko su Vokietijos Federaliniu Prezidentu Hiorstu Kioleriu (Horst Koehler).
Prezidentai aptarė Europos Sąjungos reikalus, jos ateitį, dujotiekio tiesimo Baltijos dugnu perspektyvą, kultūrinius šalių ryšius.

Pasisakydamas už tolesnę ES plėtrą, Lietuvos vadovas pabrėžė, kad reikėtų žvelgti ir toliau, į Europos Rytus, kur apie savo siekius integruotis į ES yra pareiškusios Ukraina, Moldova, Pietų Kaukazo šalys.

Prezidentas V. Adamkus pabrėžė, kad Europos Sąjungą ištikusi Konstitucijos ratifikavimo krizė negali sunaikinti pačios ES vienybės idėjos. Vokietijos Prezidentas H. Kioleris išreiškė viltį, kad bus sugrįžta prie ES Konstitucijos ratifikavimo proceso, tačiau, jo nuomone, pastarieji įvykiai parodė, kad būtina mažinti atotrūkį tarp ES valdžios ir piliečių.

„Turėtume paremti Latviją ir Estiją, išreikšdami susirūpinimą dėl to, kad iki šiol Rusija nėra pasirašiusi sienos sutarties su šiomis šalimis, – tvirtino Lietuvos vadovas. – Apgailestauju, kad ES apie tai beveik nekalba.”

Susitikimo metu Prezidentas V.Adamkus sakė nemanantis, kad dujotiekio problema aptemdys Lietuvos ir Vokietijos santykius, tačiau šis atvejis paliudijo, jog ES valstybės ateityje turi kalbėti vienu balsu.

Aptariant dujotiekio iš Rusijos į Vokietiją Baltijos dugnu tiesimą buvo kalbėta apie Lietuvos įtraukimą į komisiją dėl galimų aplinkosaugos problemų ir Lietuvos dalyvavimą būsimame projekto svarstyme. Be to, buvo pabrėžta, kad atskiros atšakos nutiesimo į Lietuvą idėja galėtų būti tolesnių derybų objektas.

Lietuvos vadovo nuomone, būtina plėtoti šalių kultūrinius ir žmogiškuosius ryšius. Prezidentas Valdas Adamkus informavo H. Kiolerį, kad buvo sukurtas Lietuvos ir Vokietijos forumas, neformaliomis diskusijomis siekiantis suburti šių šalių mokslo, kultūros, verslo ir politikos atstovus, inicijuoti Lietuvos ir Vokietijos bendradarbiavimo projektus. Lietuvos vadovas Vokietijos Prezidentą pakvietė apsilankyti tarptautiniame Tomo Mano festivalyje Nidoje.

Prezidentas Valdas Adamkus susitiko ir su Vokietijos Federalinio Bundestago pirmininku Norbertu Lamertu (Norbert Lammert).

Susitikimo metu buvo kalbėta apie gerus Lietuvos ir Vokietijos parlamentų santykius. Prezidentas išreiškė viltį, kad valdžios pasikeitimas Vokietijoje dar labiau sustiprins šį bendradarbiavimą. Susitikime kalbėta ir apie pastaruoju metu Europoje stiprėjančią parlamentinės valdžios įtaką valstybės gyvenime.

Prezidentūra

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.