Protiniai dantys proto neprideda

Kone kiekvienas žmogus yra patyręs skausmą, kurį sukelia dygstantys protiniai dantys. Pasitaiko, kad šie dantys auga be skausmo arba išvis neišauga, tačiau dažniausiai jų atsiradimą lydi kaklo patinimas, galvos skausmai, kramtymo problemos. Odontologų teigimu, protiniai dantys žmogui nereikalingi, tad juos galima be gailesčio šalinti.

Protiniai dantys yra paskutiniai – aštuntieji krūminiai dantys. Jų išauga iki keturių, po du viršutiniame ir apatiniame žandikauliuose. Protiniais jie vadinami ne todėl, kad prideda žmogui daugiau proto, bet todėl, kad auga paskutinieji, dažniausiai lytinio brendimo pabaigoje. Paprastai protiniai dantys išauga iki aštuoniolikos metų, tačiau kartais jie dygsta net senatvėje.

„Medikanos” diagnostikos ir gydymo centro stomatologijos klinikos odontologė Liudmila Grigorjeva „Klaipėdai” teigė, kad protiniai dantys žmogui nereikalingi, jais maisto nekramtome. „Tai – tik iš protėvių užsilikęs rudimentas. Rauti jų nebūtina, bet jeigu skauda, gailėti taip pat neverta”, – aiškino gydytoja.

Kadangi protiniai dantys dygsta paskutiniai, kai kiti dantys jau būna susiformavę, jiems dažniausiai trūksta vietos. „Todėl augdami ir pažeisdami gleivinę, jie sukelia skausmus. Tokiais atvejais danteną reikia pjauti. Pasitaiko, kad skausmą kenčiantys žmonės negali net maisto kramtyti. „Užkramtytoje” gleivinėje atsiranda žaizdų, o vėliau – ir opų”, – problemą komentavo L.Grigorjeva.

Odontologė aiškino, kad dėl vietos stokos protiniai dantys neretai būna deformuoti – išauga kreivi ar net horizontalūs. Anomalijos atvejais protinius dantis geriausia išrauti, kad jie nesukeltų diskomforto.

„Be to, protiniai dantys yra labai jautrūs. Jų struktūra silpna, jie greičiau paveikiami ėduonies. Taip atsitinka todėl, kad, išaugę per mažame plote, jie negauna pakankamai maisto medžiagų ir greitai genda”, – pasakojo specialistė.

L.Grigorjeva sakė, kad kai kuriems žmonėms išauga tik po du protinius dantis. Kartais jie ir išvis neauga. „Tokių žmonių žandikauliai tiesiog neturi protinių dantų užuomazgų”, – tikino gydytoja.

Odontologės teigimu, protinių dantų dygimą ne visada lydi skausmai. Pasitaiko, kad žmogus net nenutuokia, kad jo burnoje išaugo dar keli dantys. Tačiau, pasak L.Grigorjevos, tokie atvejai yra reti.

Arnoldas Remeika

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.