Mosėdžio akmenų muziejui suteiktas Vaclovo Into vardas

Skuodo rajone, Mosėdyje, esantis muziejus pavadintas jo įkūrėjo Vaclovo Into vardu.

Pasak Aplinkos ministerijos pranešimo, naujasis vardas suteiktas Skuodo rajono mero, Mosėdžio seniūnijos ir vidurinės mokyklos kolektyvo, savivaldybių muziejų direktorių bendrijos ir Lietuvos gamtos draugijos centro valdybos siūlymu. Dabar jis vadinasi respublikiniu Vaclovo Into akmenų muziejumi.

Gydytojas V. Intas didžiąją savo gyvenimo dalį skyrė ledyno atneštų riedulių kolekcijai rinkti ir akmenų muziejui kurti. Jo dėka Mosėdis ir akmuo tapo neatskiriama sąvoka. Rinkti riedulius V. Intas pradėjo atvykęs vadovauti Mosėdyje atidarytai naujai ligoninei 1957 metais.

Pirmasis riedulys iš akmeningų apylinkės laukų į ligoninės kiemą buvo atgabentas gydytojo turistiniu dviračiu.

Daugelį dabartinio muziejaus eksponatų V. Intas sukaupė savo jėgomis ir lėšomis. Kadangi auganti akmenų kolekcija vis labiau populiarėjo, didėjo jos mokslinė, kultūrinė bei pažintinė vertė, 1979 m. Mosėdyje buvo įsteigtas Respublikinis unikalių akmenų muziejus, kurio direktoriumi tapo V. Intas. Jis vadovavo iki 2003 metų. V. Into aktyvi aplinkosauginė ir kultūrinė veikla buvo įvertinta Valdo Adamkaus premija. Jis yra Skuodo rajono garbės pilietis, apdovanotas Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino 5-ojo laipsnio ordinu.

Vienas svarbiausių V. Into akmenų muziejaus tikslų – kaupti, tirti, eksponuoti, populiarinti ir apsaugoti Lietuvos riedulius, atneštus ledynų prieš 800 tūkst.-13 tūkst. metų iš Baltijos kristalinio skydo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.