Benamiai savo teises žino, bet miesto valdžios nepažįsta

Užvakar Savivaldybės administracijos direktorius Visvaldas Matkevičius ir Panevėžio tarybos narys, visuomeninės tarybos prie Vyriausiojo policijos komisariato narys Vidas Balakauskas kartu su miesto policijos pareigūnais dalyvavo specialiai surengtame reide. Valdininkai ir pareigūnai tikrino vietas, kuriose renkasi, nakvoja ir gyvena benamiai. Aplankę jas miesto valdžios atstovai įsitikino: jų čia niekas nepažįsta.

Benamių ir kitų asocialių žmonių gyvenimu Panevėžyje daugiausia rūpinasi miesto policijos pareigūnai. Apylinkės inspektoriai gerai žino vietas, kuriose renkasi, nakvoja ar gyvena benamiai. Anot pareigūnų, vasarą gyvenamosios vietos neturintys panevėžiečiai nakvoja Skaistakalnio parke, po daugiabučių namų pirmo aukšto balkonais, apleistuose namuose, Karių kapinėse.

Didžiausia problema – girtavimas

Visų pirma ketvirtadienio pavakare vykusiame reide dalyvavusius miesto valdžios atstovus bei policijos pareigūnus laikinai einančio 2-ojo policijos komisariato viršininko pareigas Vytautas Vinslovas supažindino su kelionės maršrutu ir esama situacija Panevėžyje. Šio komisariato teritorijoje yra registruotos penkios landynės. Beveik visos jos bendrabučiuose, tik viena nuosavame name Ramygalos gatvėje.

Dar dešimtyje vietų yra nuolat girtaujama. Tai tik oficialiai policijos žinomos vietos. „Didžiausia asocialių asmenų problema – girtavimas. Jei jie negertų, galbūt susirastų darbą bei normalesnį būstą. Policijos pareigūnai landynėse lankosi kas mėnesį. Ne paslaptis, kad policininkai į šias vietas būna kviečiami malšinti tarp sugėrovų įsiplieskusių konfliktų, raminti triukšmadarių. Pareigūnai turi būti pasiruošę bendrauti su tokiais žmonėmis. Su jais kalbėti – sunku ir pavojinga: įsiutę jie griebiasi peilio sukeldami pavojų ne tik aplinkinių, bet ir pareigūnų gyvybei”, – kalbėjo V.Vinslovas.

Slapstėsi nuo policijos

Apsilankę Aldonos g. 5-ajame name miesto valdžios atstovai ir policijos pareigūnai nustebo išvydę šiurpinantį vaizdą. Čia gyvenanti Eglė A. savo butą pavertė landyne ir vadinamųjų konteinerių žmonių prieglobsčiu. Už netvarką ir girtavimus landynės savininkė šiais metais jau du kartus buvo bausta administracine tvarka. Savivaldybei priklausančiame bute gyvenanti moteris ir jos draugai iš konteinerių į patalpą neša kas papuola.

Reido dalyviai nerakintame bute pačios šeimininkės nerado. Kaip paaiškino landynės gyventojai, buto savininkė – „dar trasoje”. Pakalbintas vyriškis su policijos pareigūnais puolė aiškintis, kodėl jie ir žurnalistai pažeidinėja jo teises. Po tikrinimo paaiškėjo, kad šis vyriškis – policijos yra ieškomas Vidas Š. Pastarasis slapstėsi nuo administracinio arešto. Pareigūnai vyriškį išvežė į areštinę.

Gėrė, kol baigėsi pensija

Apsilankę Nemuno g. 12 name esančiame kambaryje reido dalyviai rado jau kelintą dieną girtaujančią čia gyvenančią pensininkę. Kaimynai ne kartą pareigūnams skundėsi ne tik negalintys užmigti dėl keliamo triukšmo, bet ir bijantys dėl vaikų saugumo.

Landyne registruotame bute rasta vos ant kojų pastovinti pensininkė ir gerokai apkvaitusi jaunesnė viešnia. Pareigūnams pasidomėjus, kiek dienų moteriškė geria, vos versdama liežuvį landynės šeimininkė atšovė, kad tik dvi. Girta moteris prisipažino, kad visai neseniai gavo pensiją, tačiau pinigai baigėsi, ir kitą dieną ji jau nebegers.

Užsuko tik pasiskolinti cigarečių

57-ajame Ramygalos gatvės devynaukščiame name II grupės invalidui Dariui M. priklausantis butas miesto policijos pareigūnų taip pat registruotas kaip landynė. Vyriškis čia gyvena su šešiasdešimtmete motina. Buto durys, kaip ir įprasta landynėms, – nerakintos. Viduje, be šeimininko ir jo motinos, reido dalyviai rado dar tris viešnias. Dvi iš jų iš karto spruko lauk, teisindamosi, kad užėjo tik cigarečių pasiskolinti. Pamačiusios valdžios atstovus, pareigūnus ir žurnalistus moterys prabilo apie žmogaus teises ir asmens neliečiamumą.

PB korespondentų kalbinta senyvo amžiaus moteris teigė nebegalinti su atėjūnais susitvarkyti. „Man per sunku su jais kovoti. Kelios „mergičkos” nuolat čia būna. Nebesikišu. Bijau, nes mane muša”, – kalbėjo šešiasdešimtmetė.

Už nakvynę – butelis

Staniūnų gatvės 72-ajame name esantis Virgilijui Ž. priklausantis butas tik šių metų rudenį buvo registruotas kaip landynė. Bute dar yra buvusios prabangos likučių: televizorius, raudonos užuolaidos, lentutėmis kaltas prieškambaris. Policijos pareigūnai landynėje rado kelis vyrus, kurie taip pat ne itin noriai bendravo.

Ketvirtadienio vakarą reido dalyviai taip pat lankėsi Ramygalos gatvės 81-ajame name. Jo savininkė pensininkė Amilija labai nenoriai į vidų įsileido policijos pareigūnus. Medinio namuko, kur kiekvieną naktį už butelį gėrimo galima gauti nakvynę, savininkė ypač aršiai buvo nusiteikusi prieš korespondentus. „Ko toms boboms čia reikia. Vyrai tai vyrai, tegul būna. O jūs dinkit, manęs vienos čia pakaks”, – šūkavo moteris.

Benamiai – rūsių sandėliuose

Nepakenčiamą dvoką, netvarkingai sumestus drabužius, seniai skalbtą patalynę miesto valdžios atstovai ir policijos pareigūnai aptiko beveik visose reido metu aplankytose landynėse.

Landynės – gyvenimo pūliniai

Reide dalyvavęs Savivaldybės administracijos direktorius V.Matkevičius PB neslėpė, kad matyti vaizdai padarė nekokį įspūdį. „Tačiau tokia mūsų gyvenimo realybė. Yra mūsų visuomenėje žmonių, kurie pasirinko būtent tokį gyvenimo būdą. Tačiau jie tikrai negali gyventi šalia normalių panevėžiečių. Reikėtų rimtai mąstyti, kaip izoliuoti tuos žmones nuo visuomenės”, – kalbėjo direktorius.

Virginija Sipavičienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.