D. Ramsfeldas: kaltinimai amerikiečių kariams dėl sudegintų talibų kūnų kenkia JAV

Kaltinimai JAV kareiviams dėl Talibano kovotojų kūnų sudeginimo Afganistane kenkia JAV kariuomenei, nepaisant to, ar jie teisingi, ar ne, šeštadienį teigė JAV gynybos sekretorius Donaldas Ramsfeldas (Donald Rumsfeld).

D. Ramsfeldas lėktuve pakeliui į Lietuvą, kur dalyvaus NATO ir Ukrainos gynybos ministrų susitikime, pareiškė nematęs vaizdajuostės, kurioje užfiksuoti amerikiečių kareiviai, deginantys talibų palaikus pietinėje Afganistano Kandaharo provincijoje, ir nežino, ar kaltinimai yra teisingi.

Tačiau JAV gynybos sekretorius pareiškė: „Niekas nenori sutikti su nepalankiomis pasekmėmis, net jei kaltinimai ir yra teisingi. Jūs taip pat turėtumėte įžvelgti kaltinimų žalą, net jei jie nėra teisingi”.

JAV kariuomenė, kuri jau ir taip yra kaltinama sulaikytųjų išnaudojimu Afganistane bei Irake ir Korano negerbimu Gvantanamo kalėjime, įsakė atlikti Australijos televizijos parodytos vaizdajuostės tyrimą.

Televizijos reportaže teigiama, kad amerikiečių kareiviai degino kūnus higienos sumetimais. Tačiau šis poelgis gali smarkiai įžeisti musulmonus, kurių tikėjimas draudžia kūnų kremavimą ir reikalauja pagarbos mirusiesiems. Vėliau JAV psichologinių operacijų padalinys per garsiakalbius Talibano kovotojus ėmė kviesti atsiimti žuvusiuosius.

Afganistano prezidentas pasmerkė šiuos amerikiečių kareivių veiksmus ir pareikalavo nedelsiant atlikti tyrimą.

D. Ramsfeldas teigia, kad nepriklausomai nuo to, ar kaltinimai pasitvirtins, šie veiksmai turėtų būti priimami, kaip pavienis įvykis. „Šie kaltinimai sukels labai daug žalos, tačiau jie nereiškia, kad taip elgiasi visi uniformuoti pareigūnai”, – teigė jis. JAV gynybos sekretorius teigė tikįs, kad tyrimas bus kaip įmanoma greičiau baigtas.
2005-10-23 11:07

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.