Verdiktas naftininkų ginče – po poros savaičių

Vakar Klaipėdos apygardos teismas iš esmės baigė nagrinėti naftos gavybos įmonės „Geonafta” inicijuotą bylą dėl įmonės „Genčių nafta” steigimo sutarties pripažinimo negaliojančia.

Teismas sprendimą, kuris gali lemti, ar „Geonafta” ir Lietuvos Vyriausybė turės Švedijos bendrovei „Svenska Petroleum Exploration” (SPE) sumokėti 12,5 mln. JAV dolerių (35,75 mln. litų), skelbs lapkričio 4 dieną.

Susipyko dėl telkinių

„Vakarų ekspresas” jau ne kartą rašė apie Lietuvos ir Švedijos naftininkų konfliktus, kurių ištakos siekia 1993 metus, kai SPE kartu su tuometine Gargždų valstybine naftos geologijos įmone, vėliau reorganizuota į AB „Geonafta”, įsteigė „Genčių naftą”.

Dėl neva šios įmonės steigimo sutartyje numatytos teisės kartu su „Geonafta” eksploatuoti Kretingos ir Nausodžio naftos telkinius Vakarų Lietuvoje pažeidimo SPE 2000 metais kreipėsi į Kopenhagos arbitražą. Šis patenkino švedų ieškinį ir 2003-ųjų pabaigoje iš „Geonaftos” ir Lietuvos Vyriausybės priteisė SPE sumokėti 12,5 mln. JAV dolerių.

Kad būtų išmokėta kompensacija, Kopenhagos arbitražo sprendimas turi praeiti Lietuvos teisminę kontrolę. Dėl to SPE kreipėsi į Lietuvos apeliacinį teismą. Pastarasis nutarė sulaukti Klaipėdos apygardos teisme vykstančios bylos baigties. Jei uostamiesčio teismas „Genčių naftos” steigimo sutartį pripažintų negaliojančia, mūsų šalies Vyriausybė ir „Geonafta” galėtų išvengti prievolės švedams sumokėti Kopenhagos arbitražo priteistą sumą.

Kaltina nesąžiningumu

„Geonaftos” interesus ginantys advokatai Klaipėdos teisme stengėsi įrodyti, kad „Genčių naftos” steigimo sutartis buvo neteisėta, nes joje buvo rašoma, jog Vyriausybė atsisako imuniteto, o ginčai tarp įmonės steigėjų bus sprendžiami ne Lietuvoje, bet tarptautiniame arbitraže. „Geonaftos” advokatų įsitikinimu, sutartį neteisėta daro ir tai, kad ji nebuvo patvirtinta notaro.

SPE ir „Genčių naftos” advokatai savo ruožtu laikosi pozicijos, kad „Geonaftos” ieškinys turėtų būti atmestas.

Anot SPE teisininkų, ieškovas neįrodo, kaip sutartis pažeidė jo interesus ir susidaro įspūdis, jog savo ieškiniu gina Lietuvos Vyriausybės interesus, nors tai daryti neturi jokių įgaliojimų. Atsakovas taip pat teigia, jog „Geonafta” elgiasi neteisėtai ir nesąžiningai, nes į teismą kreipiasi dėl sutarties, kurią sudarant derėjosi dėl kiekvieno jos punkto. SPE kliūva ir tai, kad ieškinys teismui paduotas daugiau nei po 11 metų, nors sutarties sudarymo metu galiojęs senasis Civilinis kodeksas numatė 3 metų senaties terminą.

Teismų karuselė

SPE siekia Kopenhagos arbitražo priteistus pinigus gauti ne tik Lietuvoje. Londone arbitražinis teismas nagrinėja švedų inicijuotą bylą, kuria SPE siekia leidimo priteistą sumą išieškoti iš atsakovų turto, esančio Didžiojoje Britanijoje.

Savo ruožtu „Geonaftą” prieš penkerius metus privatizavęs konsorciumas „Naftos gavyba” rugpjūčio pabaigoje kreipėsi į Paryžiaus tarptautinį arbitražą ir iš Vyriausybės reikalauja 13,6 mln. litų. Savo pretenziją „Naftos gavyba” argumentuoja tuo, kad privatizuojant „Geonaftą” sutartyje nebuvo nurodyta, jog tuo metu įmonei buvo iškeltas SPE ieškinys. Teigiama, kad dėl kelerius metus trukusio bylinėjimosi Kopenhagos arbitraže patirtos išlaidos sumažino „Geonaftos” vertę.

Šis ieškinys reiškia, kad „Geonaftos” privatizavimas Vyriausybei gresia nuostoliais, kurie jau prilygsta už įmonę gautai sumai. Lenkijos kompanijos „Petrobaltic” ir „Energopol Oil”, Vakarų Lietuvos pramonės ir finansų korporacijos bei Lietuvos finansų maklerio įmonės „Vivum” sukurta bendra įmonė „Naftos gavyba” 2000 metų spalį už 80,94 proc. „Geonaftos” akcijų sumokėjo 52 mln. litų.

Beje, Vyriausybei ir „Geonaftai” nesumokant švedų naudai priteistų pinigų, kas mėnesį kaupiasi maždaug po 250 tūkst. litų delspinigių. Jeigu vis dėlto valstybei reikėtų sumokėti priteistą sumą, lėšos tikriausiai būtų skiriamos iš Vyriausybės rezervo. Tai būtų didžiausia suma, kurią Lietuvos Vyriausybė sumokėtų užsienio bendrovei už jai padarytą žalą.

Martynas Vainorius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.