Nervų karo aukos

Per vieną parą šalyje užregistruoti du atvejai, kai ligoninėse atsidūrė moksleiviai, kurių sumušimu įtariami mokytojai.

Vilkaviškio „Aušros” vidurinės mokyklos chemijos-fizikos laborantas, pavadavęs sergantį fizikos mokytoją, per pamoką sulaužė septintokui ranką.

Po incidento per darbų pamoką Akmenės rajono Dabikinės specialiojoje mokykloje į ligoninę dėl galvos smegenų sukrėtimo bei kraujosruvos akyje paguldytas šios sutrikusio intelekto vaikams mokyklos keturiolikmetis auklėtinis. Įtariamasis, sukėlęs paaugliui fizinį skausmą, – darbų mokytojas.

Dėl abiejų atvejų pradėti ikiteisminiai tyrimai, savo specifika nepanašūs į kitus: teisėsaugininkai šį kartą šnekesni už įtariamųjų moksleivių sužalojimu kolegas.

Keista mokyklos pozicija

Apie neeilinį incidentą per fizikos pamoką Vilkaviškio „Aušros” vidurinėje mokykloje vietinė policija sužinojo ne iš mokyklos, nors septintokas, kuriam sulaužyta ranka, išvežtas iš jos į ligoninę greitosios automobiliu.

Trylikametį globojančiai močiutei (paauglio tėvai uždarbiauja užsienyje) apie nelaimę taip pat pranešė ne pedagogai, bet vienas iš anūko bendramokslių.

Remdamiesi pirmine diagnoze, jog į ligoninę atvežtam trylikamečiui sulaužyta ranka, Vilkaviškio rajono policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo. Tą pačią dieną penkiasdešimt šešerių metų chemijos-fizikos laborantui A.L. pareikštas įtarimas. Vakar Vilkaviškio rajono apylinkės prokuratūroje jam paskirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas niekur neišvykti.

„Einu šias pareigas jau beveik penkerius metus, tačiau su tokiu atveju susidūriau pirmą kartą”, – vakar „Kauno dienai” teigė Vilkaviškio rajono apylinkės vyriausiasis prokuroras Kęstutis Jasaitis.

Ciniška provokacija

Per apklausą A.L. prisipažino buvęs išvestas septintokų iš kantrybės.

Tuo metu, kai mokytojas kažką rašė ant lentos, jo pusėn paleista atidaryta rašalo kapsulė. Pralėkusi pro pat A.L. veidą, ji atsimušė į lentą ir, atšokusi nuo šios, aptaškė rašalu kapsulę bandžiusio pagauti pedagogo rankas.

Septintokai šį pokštą sutiko garsiu juoku.

Garsiau už visus, anot A.L., juokėsi Haroldas G. Todėl priėjęs prie jo, mokytojas griežtai paklausė: „Kas metė?!” Trylikametis atsakęs: „Žinau, bet nesakysiu!”

Tada ir neišlaikė mokytojo nervai: policijoje jis prisipažino stvėręs paauglį už rankos ir šią užsukęs. Medikai konstatavo rankos lūžį.

Septintoko versija

Pasak ikiteisminį tyrimą atliekančios Vilkaviškio rajono policijos tyrėjos Aksanos Raginytės-Mikutienės, panašiai apie įvykusį incidentą pasakoja ir pats ligoninėje gydomas septintokas.

Skiriasi tik viena įtariamojo bei nukentėjusiojo pasakojimų vieta: paauglys neigia juokęsis garsiau už kitus, o tik šypsojęsis, tuo baigęsis kito bendramokslio pokštas.

Incidentą matę trylikamečio bendramoksliai vakar rytą dar buvo neapklausti.

Po to, kas įvyko, mokytojo sužalotas septintokas išėjo savavališkai iš pamokos. „Einu į medicinos punktą”, – tepaaiškino. Mokyklos medicinos sesutė iškvietė greitąją.

„Idealiausia būtų, kad išvadas iš šio pamokančio atvejo pasidarytų abi incidento pusės, – dalijosi savo pamąstymais su dienraščiu Vilkaviškio rajono apylinkės vyriausiasis prokuroras K.Jasaitis. – Deja, turbūt nėra ko slėpti, jog moraliniu šios dvikovos nugalėtoju liks mokinys. Bent jau bendramokslių akyse”.

Taikytis neketinama

Baudžiamasis kodeksas nesunkaus sveikatos sutrikdymo atveju numato susitaikymą, tačiau tyrimą atliekanti tyrėja A.Raginytė-Mikutienė vakar teigė, jog vertina šią galimybę labai skeptiškai. Neslėpta, kad remiamasi paauglio močiutės, parašiusios policijai pareiškimą dėl anūko sužalojimo, nuotaikomis.

Vakar Vilkaviškio „Aušros” vidurinėje mokykloje iš paties ryto apsilankė rajono Švietimo skyriaus atstovai.

Vilkaviškio rajono teisėsaugininkai vakar neslėpė, jog bandys ištirti šį nemalonų incidentą pagreitinto proceso tvarka, t.y. per dešimt dienų. Žinoma, jeigu teismo medicinos ekspertai sugebės per tą laiką pateikti išvadą dėl trylikamečio sužalojimo.

„Jeigu nepaaiškės, kad lūžis atviras – susitaikymo galimybė išliks iki pat tyrimo pabaigos”, – teigė vakar K.Jasaitis.

Už nesunkų sveikatos sutrikdymą gresia laisvės apribojimas arba areštas, blogiausiu atveju, kuris šį kartą kažin ar gali būti pritaikytas (mokytojas – nei teistas, nei buvęs policijos akiratyje už kokius nors teisėtvarkos pažeidimus) – laisvės atėmimas iki trejų metų.

O jeigu būtų pripažinta, kad nusikaltimas padarytas dėl neatsargumo – gresianti laisvės atėmimo bausmė būtų tris kartus trumpesnė.

Kur trumpa, ten trūksta

Teisėsaugininkų duomenimis, įtariamasis moksleivio sužalojimu dirba mokykloje jau šešiolika metų. „Net plika akimi matosi, koks jis emociškai pažeidžiamas”, – komentavo savo įspūdžius po vakarykštės akistatos su sutrikusiu A.L. Vilkaviškio rajono apylinkės vyriausiasis prokuroras.

Laikinai Vilkaviškio „Aušros” vidurinei vadovaujanti Danutė Sakatauskaitė komentuoti įvykio aplinkybes vakar atsisakė. „Galėsiu vertinti tai, kas atsitiko, tik policijai baigus tyrimą”, – teigė laikinai direktoriaus pareigas einanti pedagogė, tačiau vis dėlto nesugebėjo nuslėpti, koks bus tas vertinimas: „Kaip pedagogė kolegos nepateisinu, tačiau kaip žmogus keliu sau klausimą, ką jam turėjo kitas žmogus padaryti, kad jis taip pasielgtų?”

Pasak D.Sakatauskaitės, A.L. pavadavo insulto ištiktą fiziką. „Šį sprendimą mes priėmėme po to, kai savaitę net trijuose aplinkiniuose rajonuose bergždžiai ieškojome kito fizikos mokytojo”.

Remdamasi įspūdžiu, kurį susidarė probėgšmais bendraudama su A.L., D.Sakatauskaitė jį apibūdino kaip ramų, gerą ir labai paslaugų žmogų. Jo sužalotą septintoką mokyklos pedagogai apibūdina kaip hiperaktyvų vaiką, vaidinantį klasės juokdario vaidmenį.

Pasak laikinai mokyklai vadovaujančios pedagogės, iš karto po incidento laikinoji pavadavimo sutartis su A.L. nutraukta. „Jis nušalintas nuo pareigų, remiantis Darbo kodeksu, už darbo drausmės pažeidimą”, – teigė D.Sakatauskaitė.

Su tinginiu nesitaikstyta

Akmenės rajono policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl fizinio skausmo sukėlimo, kurį per darbų pamoką teigia patyręs keturiolikmetis Dabikinės specialiosios mokyklos auklėtinis.

Pasak ikiteisminį tyrimą atliekančio tyrėjo Audriaus Klišausko, apie keturiolikmečio sužalojimą, remdamiesi pastarojo žodžiais, policijai pranešė medikai.

Su „Kauno diena” tyrėjas kalbėjosi, remdamasis tik medikų pranešimu bei keturiolikmečio bendramokslių apklausa.

Pirminiais duomenimis, incidentas, kuriuo skundžiasi paauglys, įvyko per darbų pamoką ruošiant mokyklai malkas žiemai. Keturiolikmetis Juozas M. buvo vienintelis, kuris nedirbo.

Kulminacija įvyko paaugliui taip elgiantis jau trečią pamoką. Anot bendramokslių, kelis kartus mokytojui paraginus Juozą dirbti ir šiam atsikirtus, kad tingi, pedagogas bandė jį jėga nuvesti prie darbastalių.

Akistata su direktoriumi

Moksleiviai tyrėjui teigė, kad mokytojas Juozo nemušė, tačiau tempiamas šis parkrito.

Kadangi po prieš kelerius metus patirto eismo įvykio jis smarkiai šlubčiojo, manoma, kad muistęsis paauglys neišsilaikė ant vienintelės sveikos kojos ir pargriuvo. Tačiau, bendramokslių tvirtinimu, krito ant grindų ne žemyn galva, bet atsirėmė į jas rankomis.

Mokyklos direktorius Vaclovas Laukys vakar „Kauno dienai” pasakojo sutikęs keturiolikmetį Juozą koridoriuje ką tik po šio incidento. Jis buvo savavališkai pasišalinęs iš pamokos.

„Paauglys buvo labai nusiminęs, – prisimena direktorius. – Paklausiau jo, kas atsitiko? Keturiolikmetis atsakęs, kad sukonfliktavo su darbų mokytoju. Dar iš nelabai rišlios jo kalbos supratau, kad Juozui dėl negalios labai sunku atlikti užduotis darbų pamokose”.

Pasak V.Laukio, ramindamas susikrimtusį keturiolikmetį, jis paglostęs šiam galvą. „Jokio sumušimo žymių nemačiau, – prisimena direktorius. – Paauglys apie tai net neužsiminė, tačiau prisipažino pats spjovęs į mokytoją”.

Netikėta atomazga

Buvo Juozas, anot V.Laukio, likusiose pamokose ir tądien, ir kitą dieną – jokių mėlynių jo veide nebuvo.

Todėl, kai trečiadienį į direktoriaus kabinetą netikėtai atėjo sūnumi vedina Juozo mama ir pareiškė, kad darbų mokytojas brutaliai pastūmęs jos invalidą vaiką, piktindamasi, kaip jis taip galėjo elgtis, V.Laukys net išsižiojo. Direktorius mena, kad paauglio mama neslėpė tvarkanti dokumentus dėl sūnaus invalidumo.

Tą patį trečiadienio vakarą Juozas buvo paguldytas į Šiaulių ligoninės Vaikų chirurgijos skyrių. Ikiteisminį tyrimą atliekančio A.Klišausko duomenimis, keturiolikmečiui pradėjo svaigti galva.

Šiaulių ligoninės vaikų chirurgai įtaria, jog paaugliui sukrėstos galvos smegenys. Ikiteisminį tyrimą atliekančio A.Klišausko duomenimis, vizualiai matyti tik mėlynė ant dešiniojo šio keturiolikmečio skruosto, sukėlusi ir akies kraujosruvą.

Nubaustas anksčiau, negu apklaustas

Kokia šio ikiteisminio tyrimo perspektyva, tyrėjas vakar nenorėjo spėlioti. Tepasakė: „Turima informacija labai prieštaringa ir tikrintina, nes pirminiai duomenys gali neatitikti realybės”.

Nepaisant to, Akmenės rajono Dabikinės specialiosios mokyklos direkcinė taryba vakar nusprendė policijos dar neapklaustam darbų mokytojui skirti griežtą papeikimą, tačiau, kol nėra galutinių tyrimo išvadų, laikinai dar palikti jį dirbti.

Mokyklos direktorius neslėpė sulaukęs spaudimo atleisti apie dvidešimties metų pedagoginį stažą turintį penkiasdešimt ketverių K.M. iš darbo nedelsiant.

„Kauno dienai” pasiteiravus, kodėl net nelaukiant tyrimo baigties skubėta skirti griežtą papeikimą, V.Laukys atsakė: „Mokytojas neturėjo teisės demonstruoti prieš mokinį savo fizinį pranašumą, iškilus problemai jis privalėjo kreiptis į mane”.

Į kitą natūraliai kylantį klausimą, iš kur po poros dienų ant paauglio veido atsirado mėlynė ir pasireiškė iki tol nefiksuoti negalavimai, direktorius akivaizdžiai pats sau prieštaravo: „Teisybės dėlei privalau pasakyti, kad keturiolikmečio Juozo mama augina tris invalidus sūnus, kurie tarpusavyje konfliktuoja. Be to, ir jai pačiai, sunkiai besitvarkančiai su vaikais, ne visada užtenka kantrybės”…

Greta Čižinauskaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.