Ministras su kardinolu aptarė ir Arkikatedros lobyno ateitį

Vilniaus arkikatedros lobyno grąžinimo Bažnyčiai ir Lietuvos bažnyčių restauravimo klausimus ketvirtadienį aptarė kultūros ministras Vladimiras Prudnikovas ir Vilniaus arkivyskupas metropolitas kardinolas Audrys Juozas Bačkis.

Kaip Eltą informavo kultūros ministro atstovė spaudai Dalia Grigoravičiūtė, Vilniaus arkivyskupijos kurijoje vykusiame susitikime nutarta sudaryti dvi darbo grupes minėtiems klausimams išnagrinėti.

Arkikatedros lobyno perdavimo Bažnyčiai klausimą pagal Šventojo Sosto ir Lietuvos valstybės susitarimą pavesta spręsti dvišalei Kultūros ministerijos ir Vyskupų konferencijos komisijai. Dėl vertybių nuosavybės atkūrimo Bažnyčiai kardinolas yra kreipęsis į Kultūros ministeriją.

Iki pirmosios darbo grupės susirinkimo lapkričio 8 dieną sutarta patikslinti Vilniaus arkikatedros lobynui priklausančių vertybių sąrašą, nes Vilniaus arkivyskupijos kurijos ir Lietuvos dailės muziejaus turimi vertybių sąrašai nesutampa.

Dalis Arkikatedros lobyno prarasta per karus ir suirutes, tačiau įvairiais laikais jis buvo papildomas naujomis dovanomis. Prasidėjus Antrajam pasauliniam karui, vertybės buvo užmūrytos Arkikatedros sienoje. Prieš du dešimtmečius lobyno slėptuvė buvo atrasta, o vertybės atiduotos Lietuvos dailės muziejui. Kol lobynas bus grąžintas Bažnyčiai, muziejus yra šių vertybių valdytojas ir saugotojas.

„Ministras pabrėžė, kad, Bažnyčiai grąžinus vertingiausią Lietuvos sakralinio meno kolekciją, Bažnyčia turės pasirūpinti ir jo apsauga bei eksponavimo sąlygomis. Kita vertus, įstatymai neįpareigoja sugrąžinus lobyną Bažnyčiai keisti jo lokacijos vietą – lobynas gali būti saugomas ir Lietuvos dailės muziejuje”, – sakė D. Grigoravičiūtė.

Antroji darbo grupė spręs, kurioms iš 56 restauruotinų Lietuvos bažnyčių skirti finansavimo prioritetus. „Vilniaus arkivyskupas pabrėžė, kad septynioms Lietuvos vyskupijoms biudžeto lėšos turėtų būti paskirstytos proporcingai, nė vienos nenuskriaudžiant. Šiuo klausimu planuojamas Bažnyčios atstovų susitikimas su Vyriausybės ir Ūkio ministerijos vadovais”, – sakė D. Grigoravičiūtė.
2005-10-20 17:32

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.