Kioskininkams artėja juodos dienos

Nuo 2004-ųjų birželio 1 dienos uždraudusi iš kioskų prekiauti naktimis, šį rudenį miesto valdžia smulkiesiems prekeiviams ruošiasi smogti dar vieną smūgį – atimti teisę pardavinėti alų.

Vakar į pasitarimą sušaukti policijos, sveikatos apsaugos įstaigų atstovai, Savivaldybės administracijos darbuotojai sutartinai pasisakė už tai, kad Licencijų, leidimų ir vartotojų teisių apsaugos skyrius nedelsdamas pradėtų rengti sprendimo projektą dėl atitinkamo Prekybos ir paslaugų teikimo miesto viešosiose vietose taisyklių papildymo.

Pasak šio skyriaus vedėjos Zitos Žižytės, imtis tokių drastiškų priemonių kioskų savininkų atžvilgiu paskatino nuolatiniai klaipėdiečių skundai. „Nėra tos dienos, – sakė valdininkė, – kad negautume kioskų kaimynyste nepatenkintų miestiečių laiško, ką jau bekalbėti apie skambučius telefonu. Žmonės skundžiasi, kad prie alumi prekiaujančių kioskų nuolat besibūriuojantys svaigalų mėgėjai ne tik triukšmauja, teršia aplinką ir greta esančių namų laiptines, bet ir kelia grėsmę jų gyventojų saugumui. Klaipėdiečiai sako netgi biją išleisti vaikus į gatvę, esą priversti dangstyti langus, griebtis kitų savigynos priemonių.”

Dar viena problema, sakė Z. Žižytė, – neteisėtas svaigalų ir tabako gaminių pardavinėjamas nepilnamečiams. Pasak valdininkės, daugiau nei 90 proc. šios rūšies pažeidimų nustatoma patikrinus būtent kioskus.

Anot Z. Žižytės, esama kioskų, dėl kurių skundžiamasi metų metais. Neabejotini lyderiai, sakė „Vakarų ekspresui” valdininkė, – kioskai, esantys pietinėje miesto dalyje – I. Simonaitytės, Budelkiemio gatvėse, taip pat prie „IKI Vyturio” prekybos centro Vingio gatvėje.

Paskutinis raštiškas skundas Savivaldybės administraciją pasiekė iš Minijos gatvėje esančio Klaipėdos universiteto Socialinių mokslų fakulteto. Jame rašoma, sakė Z. Žižytė, kad greta fakulteto teritorijos esančių kioskų klientai nuo pat ankstyvo ryto iki vėlyvo vakaro ne tik triukšmauja, šiukšlina, bet ir užkabinėja į paskaitas ar iš jų einančius studentus.

Pasak Z. Žižytės, pernykštis politikų sprendimas apriboti kioskų darbo laiką nuo 6 iki 23 val. smulkiesiems prekeiviams buvo pirmas rimtas įspėjimas. „Deja, – sakė Savivaldybės darbuotoja, – išvadų jie nepadarė, tvarkos šalia kioskų nepadaugėjo, vadinasi, reikia žengti kitą žingsnį – imtis dar griežtesnių draudimų.”

Z. Žižytė prognozavo, kad sprendimo projektą, draudžiantį kioskuose prekiauti alumi, pavyks parengti maždaug per mėnesį. Taigi tikėtina, kad lapkritį jis jau bus pateiktas miesto Tarybai tvirtinti.

Licencijų, leidimų ir vartotojų teisių apsaugos skyriaus duomenimis, šiandien Klaipėdoje esama 48-ių kioskų. Iš jų net 36 turi licencijas prekiauti alumi. Dar 31 kioskas veikia privačiose valdose. Tarp pastarųjų alus pardavinėjamas 18-oje.

Vilija Šilinienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.