Norvegų laivai Barenco jūroje persekiojo rusų tralerį

Norvegijos pakrantės apsaugos laivai antradienį Barenco jūroje persekiojo rusų tralerį, kuris, iš pradžių sustabdytas dėl įtarimų nelegalia žvejyba, vėliau kartu su dviem į jį įlipusiais norvegų inspektoriais netikėtai pasuko Murmansko uosto link.

Traleris šeštadienį buvo sulaikytas Norvegijai priklausančiame Svalbardo salyne Arkties vandenyne. „Laive buvo gabenama daugybė nelegalios įrangos, tarp jų – tinklai, galintys susemti beveik viską, įskaitant ir mažas žuvis”, – AFP naujienų agentūrai teigė Norvegijos karinio jūrų laivyno atstovas spaudai. Sustabdytas rusų laivas turėjo būti nulydėtas į Norvegijos Tromsės uostą, bet, įlipus į jį norvegų inspektoriams, jis sekmadienį ėmė kaitalioti kursą ir pradėjo plaukti Rusijos ekonominės zonos link.

Kituose pranešimuose teigiama, kad pakrantės apsaugos pareigūnai norėjo užmesti ant tralerio sraigto lyną, taip mėgindami jį sustabdyti.

Norvegija pažadėjo nenaudoti jėgos, radijo stočiai „Echo Moskvy” Murmanske pranešė Rusijos saugumo pareigūnai. Tačiau Norvegijos užsienio reikalų ministras Jonas Garas Stiorė pažymėjo, kad šis incidentas – rimtas reikalas.

„Norime sekti šį laivą, susigrąžinti jame esančius norvegų inspektorius ir pademonstruoti, kad rimtai vertiname įtarimus dėl nelegalios žvejybos”, – teigė jis Norvegijos radijui NRK.

Tuo tarpu aukščiausio rango Rusijos pareigūnai suabejojo, ar tralerį Norvegija sulaikė teisėtai, pranešė DPA naujienų agentūra. Anot Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo, Maskva niekuomet oficialiai nepripažino Norvegijos vienašališkai nustatytos apsaugos zonos netoli Špicbergeno, kurioje draudžiama žvejoti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.