Kauno psichiatrijos ligoninė kelsis iš Senamiesčio

Kauno psichiatrijos ligoninė tapo Kauno apskrities ligoninės dalimi. Iki kitų metų pavasario jos padaliniai, įsikūrę S.Dariaus ir S.Girėno gatvėje, persikels į Apskrities ligoninės patalpas Hipodromo gatvėje. Atsilaisvinę pastatai S.Dariaus ir S.Girėno gatvėje bus remontuojami, o iki 2007 metų į juos turėtų persikelti skyriai iš miesto centro.

Čia bus koncentruojama pagalba sunkiomis psichikos ligomis sergantiems pacientams, o apskrities ligoninės patalpose bus gydomi lengvesni psichikos ligoniai, kenčiantys nuo neurozių, depresijų ir pan. Specializuotų psichikos sveikatos priežiūros įstaigų integracija į bendrojo profilio ligonines yra vienas iš neseniai parengtos Valstybinės psichikos sveikatos strategijos prioritetų.

Pasak Kauno apskrities gydytojo Henriko Čeidos, ši reorganizacija leis įgyvendinti siekį iškelti iš miesto centre, Muitinės gatvėje, esančių patalpų Psichiatrijos ligoninę. „Tos patalpos senos, nepritaikytos ligonių ir gydytojų reikmėms. Dabar vienoje palatoje čia gydoma po 10 – 14 ligonių. Atlikti rekonstrukcijos darbų ten neįmanoma dėl to, kad pastatai yra paveldo objektas”, – tikina apskrities gydytojas.

Pagrindinis pertvarkos tikslas – gerinti paslaugų kokybę ir prieinamumą, didinti veiklos efektyvumą. Psichikos ligoniai po reorganizacijos galės gydytis kur kas geresnėmis sąlygomis. Paskaičiuota, kad reorganizacija leis sutaupyti apie 700 tūkst. litų per metus. Sujungus dvi įstaigas, bus centralizuojamas laboratorijų tinklas, kuriama vieninga diagnostinė bazė, atsisakyta dubliuojančių dezinfekcinių, administracijos, ūkinių, finansinių padalinių. Tai leis mažinti paslaugų savikainą.

Be to, mažės valdymo aparatas. Reorganizacijos metu bus atleista iš darbo apie 37 buvusios Psichiatrijos ligoninės darbuotojus, tačiau iš jų tik apie 10 – medicininio personalo. Daugelis ne psichiatrijos profilio medikų šioje ligoninėje dirbo puse ar dar mažiau etato, dabar jų funkcijas galės atlikti Apskrities ligoninėje dirbantys specialistai.

Mažės ir lovų skaičius. Kauno psichiatrijos ligoninėje buvo 315 lovų. Planuojama, kad, integravus ją į Apskrities ligoninę, jų liks 240. Tiek aptarnauti Kauno miesto gyventojams tikrai užteks, įsitikinęs H.Čeida. Juolab kad Kauno miesto bei apskrities gyventojai ir toliau galės gydytis Žiegždrių psichiatrijos ligoninėje. „Ligoniai ir jų artimieji tikrai gali nesijaudinti, kad bus sunku patekti į ligoninę prireikus gydytis joje, kad susidarys eilės”, – tikina pašnekovas.

Sutaupytos lėšos pasak apskrities gydytojo, atiteks pacientų sveikatos priežiūros ir personalo darbo sąlygoms gerinti, darbo užmokesčiui didinti.

Šiuo metu jau pradėti remonto darbai Hipodromo gatvėje esančiose Apskrities ligoninės patalpose, kuriose įsikurs dalis buvusių Psichiatrijos ligoninės skyrių. Nors šiek tiek vėluojama, juos tikimasi baigti iki kitų metų pavasario. Tada bus pradėtas remontas S.Dariaus ir S.Girėno gatvėje. Čia bus išplėstas dienos stacionaro skyrius, suremontuotas stogas, rekonstruota katilinė, veiks naujas, modernus maisto gamybos blokas.

Iš viso ligoninės restruktūrizavimo programai iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto šiems metams skirta 1,1 mln. litų, kitiems metams – dar apie 1 mln. litų. H.Čeida prognozuoja, kad tiek neužteks, todėl kitais metais galvojama prašyti papildomo finansavimo numatytiems darbams užbaigti.

Giedrė Budvytienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.