Kelionės – vėl su nuotykiais

Kol svarstoma, kaip įsigyti lėktuvą valstybės reikmėms, šalies vadovai svarbių vizitų metu ir toliau patiria vienas už kitą kurioziškesnius nuotykius.

Po nesusipratimų praėjusią savaitę per prezidento Valdo Adamkaus kelionę į Afganistaną reikėjo sukti galvą ir dėl būsimo apsilankymo Vokietijoje.

Kitą savaitę V.Adamkus vyks su valstybiniu vizitu į Vokietiją. Šalies vadovas ir jį lydinti delegacija skris nuomotu lėktuvu.

Po to prezidentas dar turės apsilankyti Londone, todėl jam teks persėsti į reisinį lėktuvą.

Planuojama, kad kita delegacijos dalis namo grįš autobusu.

Išgelbėti sutiko ukrainiečiai

Kai praėjusią savaitę V.Adamkus, nuskridęs į Afganistaną, Kabulo oro uoste išlipo iš lėktuvo An-74, ant kurio šono puikavosi ryški Ukrainos valstybinė vėliava, jį sutinkantys pareigūnai kiek sutriko. Kai kurie pamanė, kad atskrido kas nors iš Ukrainos vadovų.

Prezidento vizitui į Afganistaną, po to – į Kroatiją mūsų šalyje išsinuomoti tinkamo lėktuvo neatsirado.

Lietuvos delegacija planavo vykti orlaiviu, priklausančiu Latvijos bendrovei „RAF Avia”, dažnai skraidinančiai mūsų šalies oficialus asmenis ir kariškius. Tačiau latvių lėktuvui sugedus teko skubiai ieškoti pamainos.

Nutarta prašyti ukrainiečių pagalbos. Šie mielai sutiko padėti Ukrainoje populiariam Lietuvos prezidentui ir keturioms dienoms skyrė 30 vietų lėktuvą. Jo nuoma atsiėjo 120 tūkst. litų.

Stebėjosi ir ambasadorius

Tai, kad Lietuva neturi savo valstybinio lėktuvo, šiomis dienomis nusistebėjo net JAV ambasadorius Vilniuje Stephenas Mullas. Jis lydėjo V.Adamkų kelionėje į Afganistaną.

Diplomatui buvo nesuprantama, kad prezidentas, lydimas delegacijos, su vizitu skrido iš Ukrainos bendrovės „Antonov Airlines” išnuomotu lėktuvu.

„Lietuvos diplomatai tokie aktyvūs, keliauja po pasaulį, o Lietuvos Vyriausybė turi derėtis su užsienio vežėjais. Juk nuoma kainuoja nemažus pinigus”, – kalbėjo S.Mullas.

Žada dar šiemet apsispręsti

„Tiesiog būtina iki šių metų pabaigos rasti sprendimą, kaip bus perkamas lėktuvas valstybės reikmėms. Priešingu atveju mes ir toliau juokinsime kolegas užsienyje”, – sakė prezidento patarėjas užsienio politikos klausimais Edminas Bagdonas.

Jam antrino ir krašto apsaugos ministras Gediminas Kirkilas: „Neoficialiai jau ne kartą esame aptarę, kad reikia pirkti lėktuvą. Tikiuosi, kad kitų metų pradžioje ši problema turėtų būti išspręsta”.

Pasak ministro, dabar svarstoma, kokį lėktuvą ir kokiu būdu įsigyti. Greičiausiai bus perkamas nedidelis „Boeing”, kuriuo vizitų į užsienį metu galėtų naudotis ne tik prezidentas, bet ir kiti aukščiausi šalies vadovai. Kasmet jiems tenka išvykti į 40-50 vizitų.

Biudžete lėšų dar nenumatyta

Nors premjeras Algirdas Brazauskas ne kartą yra tvirtinęs, kad lėktuvas valstybės reikmėms tikrai bus perkamas, lėšų tam kitų metų biudžete nėra numatyta.

G.Kirkilas tikisi, kad, svarstant biudžetą, atsiras nemažai pataisų, tarp jų – ir sprendimas skirti pinigų tokiam lėktuvui.

Jei šis lėktuvas bus nupirktas, jį greičiausiai eksploatuos Krašto apsaugos ministerijos specialistai. Panaši tvarka yra ir kitose užsienio šalyse.

Birutė Vyšniauskaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.