Prezidentas regi savo politinių rėmėjų mirtį

Šalies vadovas Valdas Adamkus buvusius ilgamečius savo politinių kampanijų rėmėjus liberalcentristus vadina jau tik buvusia simpatija ir po ilgesnės tylos prabilo, jog ši dešinioji jėga pasmerkta išblukti šalies politiniame žemėlapyje.

Tai žurnalistams prezidentas pareiškė vakar drauge su žmona Alma lankydamasis Skuode, kur domėjosi žmonių su negalia problemomis bei akcentavo būtinybę gerinti finansinę paramą socialinei apsaugai.

Lietuvoje – geriau

Vakar Seime buvo pradėtas svarstyti kitų metų valstybės biudžetas, todėl šia proga V. Adamkus su žmona nusprendė apsilankyti Žemaitijoje bei išdėstyti savo požiūrį į atskirų sričių finansavimą.

Anot Prezidentūros pranešimų, šiemet prezidentas ypatingą dėmesį skirs socialinių paslaugų, tarp jų – ir neįgaliesiems, finansavimui.

Apsilankęs Skuodo neįgaliųjų dienos veiklos centre šalies vadovas savo akimis įsitikino, ką tokioje įstaigoje veikia negalią turintys žmonės.

Pirmajai šalies porai buvo pademonstruotos dirbtuvės, kuriose vaikai mokosi gaminti rėmelius, pliušinius žaislus, austi, taip pat sporto salė, miegamieji.

Pasivaikščiojęs gerai suremontuoto bei modernaus neįgaliųjų centro koridoriais V. Adamkus sakė, jog nors ir mato problemų, tačiau džiaugiasi, kad tai yra Lietuva, o ne Afganistanas, kuriame neseniai lankėsi ir matė kraupius vaikų gyvenimo sąlygų vaizdus.

„Ačiū Dievui, kad čia – Lietuva. Skuode turėjome progą susitikti ir susipažinti su tam tikra mūsų visuomenės dalimi, kuria turi ne tik Vyriausybė, bet ir savivaldybės rūpintis. Todėl aš daug dėmesio kreipsiu socialinės, sveikatos apsaugos sritims ir jei matysiu, kad biudžete kas nors nesutaps su mano vizija, siūlysiu pakeitimus”, – teigė valstybės vadovas.

Jis pripažino, kad savivaldybėms panašias įstaigas yra itin sunku išlaikyti, nes vienam neįgaliam vaikui minėtame centre per metus reikia skirti apie 10 tūkst. litų.

Taip pat akcentuota, jog organizuojant paslaugų žmonėms su negalia teikimą pasigendama glaudesnio ministerijų bendradarbiavimo.

Partija nuvylė

Valstybės vadovui Skuode teko atsakyti ir su pastarųjų mėnesių partinėmis aktualijomis susijusius klausimus.

„Vakarų ekspresui” pasidomėjus, ar V. Adamkui neskauda širdies matant, kaip save iš vidaus kankina ir žlugdo jo mėgstama liberalcentristų partija, šis neslėpė nusivylimo.

„Atvirai pasakius, niekada nebuvau jokioje partijoje, tačiau mano simpatijos buvo jų pusėje. Dabar stebėdamas tuos procesus, kurie vyksta, galiu tik apgailestauti, kad jie patys neranda sutarimo. Daug kas galvoja, kad tai gali privesti prie partijos žlugimo arba milžiniško įtakos sumažėjimo. Na, taip, reikia tik apgailestauti”, – dūsavo prezidentas.

Jis pabrėžė, kad tam tikras politinis, ideologinis bei programinis partijų pasiskirstymas Lietuvoje yra labai reikalingas.

„Svarbiausia, kad toje partijoje buvo sutelkta nemažai intelektualinių pajėgų, ir jei jos nebeteks svorio Seime, tai bus nuostolis visam Lietuvos politiniam gyvenimui”, – teigė valstybės vadovas.

Kritikos neatsižada

V. Adamkus savo pareiškimais dar kartą kaip vėzdu mojavo dėl netvarkos saugomose teritorijose.

Mūsų dienraščiui paklausus, kodėl jis skyręs tiek daug dėmesio Kuršių nerijai, tačiau nepasisakęs apskritai visos Lietuvos mastu vykdomai nelegaliai veiklai užstatant kultūriškai vertingas teritorijas, V. Adamkus priminė savo žygius.

„Dėl statybų aš labai griežtai pasisakiau. Žinoma, tai liečia visas kitas vietas, ne tik Kuršių neriją ar Vilniaus senamiestį. Tai liečia kultūros paminklus mūsų valstybėje – jie griūva, jiems nesuteikiama lėšų išlaikymui. Neturiu galių tų procesų sustabdyti, tačiau kreipsiuosi į ministerijas ir spausiu valdininkus”, – sakė prezidentas.

Jis tarsi vaikus beržine koše nuplakęs tėvas tylesniu balsu pridūrė, kad ant kilimėlio buvo išsikvietęs aplinkos ministrą Arūną Kundrotą, kitus ministerijai pavaldžių įstaigų vadovus: „Ir labai griežtai su jais pakalbėjau”, – sakė politikas.

V. Adamkus patvirtino, kad jau yra išsirinkęs du kandidatus į generalinio prokuroro kėdę, tačiau jų pavardžių neatskleidė, – tik patikino, kad visuomenė jas sužinos jau penktadienį.

„Ieškodamas kandidato aš išnaudojau daugiau laiko nei kas kitas prieš tai. Dairiausi labai plačiai žmogaus, kuris pateisintų visuomenės lūkesčius. Generalinėje prokuratūroje reikalinga labai stipri reforma, naujas požiūris į mūsų teisėsaugos pareigūnų darbą, nenuolaidžiavimas. Egzistuoja korupcija, kurią mes turime bet kokia kaina palaužti, todėl aš reikalausiu iš generalinio prokuroro geresnio bylų paruošimo”, – tvirtino prezidentas.

Vakar valstybės vadovas lankėsi ir Skuodo lopšelio-darželio specialaus poveikio vaikų ugdymo grupėse, Higienos ir sveikatingumo centro atidaryme bei susitiko su Skuodo gyventojais.

Denisas Nikitenka

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.