Prorektorius neigia savo parašą

Vienas G.Plechanovo akademijos vadovų „Kauno dienai” tvirtina nepasirašęs dokumento, kad V.Uspaskichas nesimokė šioje aukštojoje mokykloje

Šią savaitę Lietuvos teisėsaugininkai gali dar kartą išvykti į Maskvą tirti Darbo partijos lyderio Viktoro Uspaskicho diplomo gavimo aplinkybes.

Tuo tarpu G.Plechanovo akademijos prorektorius Nikolajus Demikas leidžia suprasti, kad galimai šią savaitę įvyksiantis antrasis prokurorų vizitas nebus sėkmingas.

„Viską, ką galėjome, jau pateikėme Lietuvos ambasadai Maskvoje, daugiau neturime ko pridurti”, – „Kauno dienai” vakar sakė G.Plechanovo akademijos prorektorius N.Demikas.

Jis paneigė pasirašęs Lietuvos žiniasklaidoje išpatintą dokumentą, kad V.Uspaskichas nesimokė šioje aukštojoje mokykloje.

Lieka abejonių

Vis dar lieka neatsakyti keli svarbūs klausimai. Pagrindinis – ar V.Uspaskichas iš tiesų mokėsi prestižine laikomoje Rusijos akademijoje?

Vilniaus apygardos vyriausiasis prokuroras Ramutis Jancevičius teigė, kad „svarbu pamatyti G.Plechanovo akademijoje esančius, jei jie ten yra, dokumentų originalus”. „Atėjo laikas mums atrišti šitą mazgą ir nustatyti, ar tai yra balta, ar juoda”, – sakė R.Jancevičius.

Lietuva anksčiau yra gavusi oficialų raštą iš G.Plechanovo akademijos, kuriame teigta, kad V.Uspaskicho pavardės nėra tarp šioje aukštojoje mokykloje 1990-1993 metais studijavusių ar 1993 metais studijas baigusių žmonių. Vėliau politikas visuomenei parodė diplomo dublikatą. Akademijos prorektorius vakar „Kauno dienai” paneigė pasirašęs dokumentą, kad V.Uspaskichas nesimokė šioje aukštojoje mokykloje.

Geranoriškas akademijos bendradarbiavimas, anot teisėsaugininkų, padėtų išsklaidyti bet kokias abejones.

Lietuvos prokurorai kolegų Rusijoje prašo, kad šį kartą teisinės pagalbos prašymą vykdytų ne milicijos, o Rusijos Federacijos prokuratūros pareigūnai, ir būtų duotas sutikimas dalyvauti tiems patiems Lietuvos prokurorams, atliekant veiksmus Maskvoje. „Nuo prašymo pateikimo praėjo dešimt dienų, todėl vis dar tikimės sulaukti teigiamo atsakymo”, – sakė Generalinės prokuratūros atstovas Vidmantas Putelis.

Bylą tiriantys prokurorai nedramatizuoja situacijos, tačiau pripažįsta ir tai, kad Rusijos teisėsaugininkai pyktelėjo dėl mūsų šalies prokurorų kritikos po pirmosios teisėsaugininkų viešnagės Maskvoje. „Tikimės, kad rusų kolegos vadovausis įstatymais ir tarptautinėmis sutartimis, o ne emocijomis”, – vylėsi prokuratūros atstovas.

„Rusijos generalinė prokuratūra informuoja, kad paklausimą dėl teisinės pagalbos suteikimo pagal pasirašytas Rusijos ir Lietuvos sutartis kompetentingi mūsų šalies organai gavo ir nagrinėja, laikydamiesi nustatytos procedūros”, – pažymėjo Generalinės prokuratūros informacijos ir ryšių su visuomene valdybos darbuotojai.

N.Demikas:”Niekuo negalėjome padėti”

G.Plechanovo akademijos prorektorius N.Demikas abejoja, ar Lietuvos teisėsaugininkai Maskvoje gaus daugiau informacijos, nei akademija suteikė iki šiol. Tokius savo nuogąstavimus prorektorius patvirtino duodamas interviu „Kauno dienai”.

– Artimiausiu metu į akademiją dar kartą turėtų atvykti Lietuvos prokurorai, tiriantys Lietuvos politiko V.Uspaskicho diplomo G.Plechanovo akademijoje įgijimo aplinkybes. Ar ketinate su jais bendradarbiauti ir įleisti į akademiją?

– Ar bendradarbiauti su Lietuvos teisėsaugininkais, visų pirma sprendžiu ne aš, o rektorius. Jei Lietuvos teisėsaugininkai turės kokius nors Rusijos generalinės prokuratūros įgaliojimus, tuomet svarstysime bendradarbiavimo galimybę. Jie jau kartą čia buvo, tačiau jiems niekuo negalėjome padėti.

– Kodėl jie nebuvo įleisti į akademiją?

– Kaip neįleisti? Per mūsų apsaugininką perdavė laišką ir gavo atsakymą į jį. Ar jiems reikia dar kartą atvažiuoti, ne aš sprendžiu. Dar daugiau – jūsų diplomatinei atstovybei pateikėme visus atsakymus į Lietuvai rūpėjusius klausimus.

Neigia siuntęs dokumentą

– Lietuva anksčiau yra gavusi Jūsų pasirašytą oficialų raštą iš G.Plechanovo akademijos, kuriame teigta, kad V.Uspaskicho pavardės nėra tarp šioje aukštojoje mokykloje 1990-1993 metais studijavusių ar 1993 metais studijas baigusių žmonių.

– Kieno pasirašytą? Tokio mes nesame išsiuntę. Jei išsiunčiame kokį dokumentą, jis turi tam tikrą numerį. Tie dokumentai, kurie spausdinti jūsų laikraščiuose, yra netikri.

– Ar dabar galite patvirtinti, kad V.Uspaskichas mokėsi ir baigė G.Plechanovo akademiją?

– Juk jums jau davė atsakymus, kodėl vėl to manęs klausiate? Ne laikraščiui pateikėme oficialius atsakymus, o ambasadai. Kodėl jų negalite paklausti, perskaityti mūsų atsiųstų dokumentų? Nesuprantu, kodėl ir toliau drumsčiate vandenį dėl buvusio mūsų studento.

– Drumsčiate Jūs, atsisakydami bendradarbiauti su mūsų šalies prokurorais.

– Apie ką mes turime su jais kalbėti? Mes turime savo teisėsaugos organus, jūs – savo. Noriu dar kartą pabrėžti, kad bet kokie pokalbiai gali vykti tik su Rusijos generalinės prokuratūros palaiminimu.

– Tačiau tokia Jūsų pozicija tik dar labiau pagrindžia Lietuvoje keliamą versiją, kad Jūsų akademijoje diplomą galima nusipirkti.

– Žinote, kelti versijas ir galvoti niekam neuždrausta. O dėl pirkimo, specialiai nesidomiu šiais klausimais, bet manau, kad nusipirkti bet kokį dokumentą galima net tik Rusijoje, bet ir Lietuvoje, kitose šalyse. Tuo turi užsiimti teisėsaugos organai, o ne mes.

– Ar Jūs asmeniškai buvote susitikęs su V.Uspaskichu, jei taip, apie ką kalbėjotės?

– Tokio studento nemačiau ir nežinau. Akademijoje mokosi 20 tūkstančių studentų, negaliu visų žinoti. Nepažįstu Lietuvos politikų, mums ir savų užtenka. Jei jis turi mūsų išduoto diplomo dublikatą, vadinasi, jis yra tikras.

– Ar nemanote, kad nesusipratimas dėl V.Uspaskicho diplomo gerokai pakenkė akademijos prestižui?

– Nemanau, kad tokios istorijos kenkia mūsų įvaizdžiui. Akademija yra pripažinta mokymo įstaiga, ir vienas menkas nesusipratimas negali suteršti jos vardo.

Pirmas vizitas – be rezultatų

Pirmojo vizito metu prokurorams Maskvoje buvo uždarytos visos durys.

Tuomet prokurorai iš esmės nesužinojo nieko. Tiesa, jie buvo susitikę su Maskvos vyriausiosios tardymo valdybos ypač svarbių bylų skyriaus pareigūnu, drauge su juo nuvyko į gamyklą „Perspektyva”, kurioje spausdinami diplomai, bei lankėsi Rusijos švietimo federalinėje tarnyboje, registruojančioje visus išduotus diplomus.

Nors Rusijos generalinė prokuratūra tuomet žadėjo pagalbą, atvykus Lietuvos prokurorams, visi pareigūnai, su kuriais planuota susitikti, staiga išėjo atostogų, išvyko į komandiruotes, o vienas, kaip paaiškėjo, jau atleistas iš pareigų.

Remigijus Jurgelaitis

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.