Kino teatro skolas išieškos antstoliai

Kultūros komiteto politikai vakar galėjo tik išklausyti kultūros centro „Garsas” direktorės Genės Pučinskienės dejones, kad viešoji įstaiga ir toliau grimzta į skolas. Spalio 1 dieną „Garso” skola buvo išaugusi jau iki 127175 litų, nors prieš mėnesį įstaigos skola tik truputį viršijo 70 tūkstančių litų. Jei iki lapkričio 1-osios kultūros centras nepradės grąžinti skolų, darbo jas išieškoti imsis antstoliai.

Nuomos konkursu nesidomi

Savivaldybė jau trečią kartą skelbia kultūros centro „Garsas” viešą nuomos konkursą, norėdama išnuomuoti 2072,44 kvadratinius metrus bendrojo ploto negyvenamąsias patalpas kino filmams rodyti.

Pirmajame dar rugsėjo vidury skelbtame nuomos konkurse už kvadratinį metrą nuomojamo ploto tikėtasi gauti 6,98 litus. Tačiau norinčiųjų išsinuomoti pastatą dešimčiai metų nei tuomet, nei paskelbus antrąjį konkursą neatsirado.

Dabartinio – trečio skelbto konkurso sąlygose kvadratinio metro nuompinigių dydis sumažintas iki 4,90 litų. Vokai su pasiūlymais konkursui turi būti pateikti iki spalio 24 dienos. Tačiau vakar norinčiųjų dalyvauti nuomos konkurse dar nebuvo.

Tartis siųs administracijos direktorių

Vakar posėdyje Kultūros komiteto politikams apie „Garso” bėdas pasakojusi centro direktorė Genė Pučinskienė tvirtino, kad įstaigos skolos auga.

„Spalio 1 dienai jos išaugo per 127 tūkstančius litų. Jei nepradėsime iki lapkričio 1 dienos mokėti skolų, jas iš mūsų pradės išieškoti antstoliai”, – aiškino „Garso” direktorė.

Prieš mėnesį įstaigos atsiskaitomąsias sąskaitas „Sodra” buvo užblokavusi. Sumokėjusi dalį skolos įstaiga vėl galėjo naudotis banko paslaugomis. Tačiau kultūros centro direktorė sakė, kad, nesumokėjus skolų, įstaigą užpuls ne tik antstoliai – jos sąskaitos vėl gali būti užblokuotos.

Praėjusią savaitę, penktadienį „Garso” skolų problemas svarstė savivaldybės Tarybos kolegija, bet jokio sprendimo nepriėmė. Tik buvo nutarta, kad savivaldybės administracijos direktoriui Visvaldui Matkevičiui reikia susitikti su bendrovių, kurioms skolingas kultūros centras, atstovais ir pabandyti taip išvengti antstolių įsikišimo išieškant iš „Garso” skolas.

Metai nepalankūs

G.Pučinskienė politikams dar kartą priminė, kodėl susidarė tokios skolos. „Buvome priversti uždaryti naktinį klubą, – guodėsi kultūros centro vadovė. – Vadovaujantis šalyje galiojančiais įstatymais, nebegalėjome nei naktiniame klube, nei kavinėje pardavinėti alkoholinių gėrimų”.

„Šie metai buvo labai nepalankūs kino veikla užsiiminėjančioms įstaigoms: nuostolius patyrė ne tik „Garsas”, bet ir kiti šalies kino teatrai. Šiais metais Savivaldybė mums skyrė nedidelę dotaciją iš biudžeto kai kuriems įsiskolinimams panaikinti. Jei Savivaldybė būtų skyrusi finansavimą, – kaip 2004 metais 100 tūkstančių litų, – tokių įsiskolinimų nebūtų”, – pridūrė direktorė.

Atliko patikrinimą

„Garso” veiklą patikrino bei įvertino savivaldybės Centralizuota vidaus audito tarnyba. Pasak tarnybos vedėjo Mindaugo Čipinio, finansinė apskaita įstaigoje tvarkoma gerai. „Visa bėda, kodėl susidarė tokios skolos ir jos toliau auga, – kino teatre apsilanko mažai lankytojų”, – aiškino Centralizuotos vidaus audito tarnybos vedėjas.

„Vidutiniškai per dieną „Garsą” aplanko 13,8 lankytojų. Tai labai mažai. Išlaikyti tokį didelį pastatą sudėtinga. Išnuomoti jį taip pat neįmanoma. Verta ieškoti kitos išeities. Gal geriau surasti mažesnę salę, kurioje būtų rodomi kino filmai? Apie kino teatro ateitį vertėjo galvoti tada, kai buvo atliekama pastato renovacija, ir nepalikti dviejų salių”, – sakė M.Čipinis.

Šiauliečiams pasisekė

Kultūros komiteto pirmininko pavaduotojas Laimutis Sėdžius vakar užsiminė, kad kaimyninio Šiaulių miesto savivaldybė sugebėjo išnuomoti abu kino teatrus – „Saulę” ir „Laikas”.

„Žinau, kad jie išnuomavo abu pastatus pakankamai greitai, nes nuomos mokestis už kvadratinį metrą mėnesiui – tik 1 litas”, – sakė politikas.

PB pasiskambinus į Šiaulių miesto savivaldybę ir pakalbinus Turto valdymo ir apskaitos poskyrio vedėją Ireną Krugiškienę įsitikinta, kad šiauliečiai iš tiesų išnuomavo abu kino teatrus.

„Nuomos mokestis „Saulės” kino teatrui savivaldybės Taryba nustatė vieną litą už kvadratinį metrą mėnesiui, o „Laikui”, kadangi jis mažesnis, – 10 litų. Įstaigos išnuomotos vienam nuomininkui. Šiuo metu „Saulės” kino teatrą nuomininkai remontuoja, o antrajame sėkmingai rodomi kino filmai”, – sakė šiaulietė valdininkė.

Pasiteiravus I.Krugiškienės, ar neteko Savivaldybei skelbti abiejų kino teatrų nuomos konkurso kelis kartus, – taip, kaip tai vyksta šiuo metu Panevėžyje, – atsakė: „Skelbti konkurso kelis kartus neteko. Pasisekė išnuomoti iškart. Mums pasisekė. Tikriausiai tinkamai parengėm nuomos konkurso sąlygas”.

Vadovaujasi įstatymais

Panevėžio miesto savivaldybės Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus Turto valdymo poskyrio vedėja Vida Greičiuvienė PB teigė, kad trečiąkart paskelbtas „Garso” nuomos konkursas gali būti dar ne paskutinis. „Jei iki spalio 24 dienos neatsiras norinčiųjų nuomoti, skelbsime ketvirtą konkursą. Neišnuomavus pastato, teks keisti konkurso sąlygas – nuomos kainą mažinti perpus”, – tvirtino ji.

Pasak V.Greičiuvienės, nuomos sąlygose sumažinti nuomą iki vieno lito už kvadratinį metrą, kaip tai padaryta Šiauliuose, neįmanoma. „Vyriausybė nustatė pradinę nuomos kainą už kvadratinį metrą. Mokesčiui išvesti yra patvirtinta formulė. Taip apskaičiuojamas nuomos mokestis. Tarybos politikai patvirtino nuomavimo sąlygas ir kitaip elgtis neturime teisės”, – sakė V.Greičiuvienė.

Išklausė, bet sprendimo nepriėmė

Sprendimo, kaip padėti į skolas įklimpusiam kultūros centrui „Garsas”, Kultūros komiteto nariai vakar nepriėmė.

Liberalcentristas L.Sėdžius įsitikinęs, kad už tokią kainą, kokia skelbiama nuomos konkurse, kino teatras nebus išnuomotas. „Išklausėme liūdną prognozę. Reikia ieškoti išeities, nes joks verslininkas nesutiks, – nors pastatas yra geroje vietoje, – nuomoti jo tokiomis sąlygomis. Kiekvienas verslininkas žino, kad kino menas – nuostolingas. Be kino panevėžiečių palikti negalima. Galbūt geriau pastatą privatizuoti, o kinui rodyti surasti tam tinkamą salę?” – svarstė L.Sėdžius.

Raimonda Mikučionytė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.