Nusikaltėliai dislokuojasi didžiosiose miesto gatvėse

Dažnai nusikaltimų priežastimis tampa gyventojų abejingumas ir nenoras geriau apsaugoti savo turtą bei patį save

Kauno policijos pareigūnai pagal įvykių suvestinėse užfiksuojamų nusikaltimų skaičių nustatė, kokios miesto vietovės gali būti laikomos pačiomis nesaugiausiomis ir netgi kokiomis savaitės dienomis bei paros metu nusikalstama dažniausiai.

Dainava neapleidžia pozicijų

Nusikaltimai prieš asmenį, kai nukenčia pats žmogus, laikomi viena aktualiausių ir svarbiausių problemų, kuriai viešosios tvarkos sergėtojai sako skirią ypatingą dėmesį. Į tokių nusikaltimų sąrašą patenka plėšimai, vagystės ir nesunkūs sveikatos sutrikdymai.

Kauno vyriausiojo policijos komisariato duomenimis, per kiek daugiau nei devynis šių metų mėnesius mieste iš viso buvo padaryta beveik du tūkstančiai tokio pobūdžio nusikaltimų. Statistika byloja, jog daugiausiai jų įvykdyta Dainavos policijos komisariato (PK) teritorijoje – daugiau nei penki šimtai. Atrodo, kad pastarasis mikrorajonas, nepaisant didelių pastangų, kol kas ir toliau nenusikrato plėšikų kvartalo titulų. Kiek mažiau incidentų, kurių metu nukentėjo kauniečiai, teko aiškintis Centro, Žaliakalnio ir Santakos policijos komisariatams. Statistikos duomenimis, saugiausia pastaruoju metu Panemunėje.

Policijos pareigūnai suskaičiavo, jog gerokai daugiau šių nusikaltimų buvo įvykdyta dienos metu, tai yra nuo 6 val. iki 22 val. Naktinių incidentų skaičius keliais šimtais mažesnis, o dešimtadalyje įvykių nukentėję piliečiai išvis negalėjo nurodyti tikslaus paros meto.

Daugiausia vagiliaujama dieną

Išdalijus visus du tūkstančius nusikalstamų veikų pagal rūšis, matyti, jog daugiausia jų – vagystės, kurių net dvigubai daugiau įvykdyta dieną. Tuo tarpu plėšimų policijoje užregistruota mažiau, tačiau jie dažniau padaromi nakties metu. Lygiai tokia pati situacija susiklosčiusi ir nesunkaus sveikatos sutrikdymo atvejų sąraše.

Teisėsaugininkai nesunkiai nustatė, jog pagal įvykstančių nusikaltimų prieš asmenį skaičių pačia nesaugiausia Kauno miesto gatve laikomas Savanorių prospektas, kiek mažiau nusikalstama V.Krėvės, Taikos ir Pramonės prospektuose, Kovo 11-osios bei Partizanų gatvėse.

Paklausti, kur gyventojai galėtų jaustis saugiausiai, pareigūnai pripažįsta, kad atsakyti į tokį klausimą pernelyg sudėtinga. Remtis statistika būtų ne itin tikslu, nes mažiausiai nelaimių užfiksuojama trumpiausiose miesto gatvėse: K.Griniaus, J.Gruodžio, I.Kanto, V.Landsbergio-Žemkalnio, A.Kriščiukaičio, Pakraščio ir kitose. Vis dėlto, viešosios tvarkos sergėtojai pastebi, kad vietovėse, labiau nutolusiose nuo miesto centro, o ypač Aleksote, nusikaltimų užregistruojama ženkliai mažiau, bet akivaizdu, kad ramybė įsigalėjusi ir kai kuriose greta centro esančiose gatvelėse.

Kauno miesto vyriausiojo policijos komisariato Viešosios policijos Patrulių rinktinės vadas Tauris Stauskis sako pastebėjęs, jog, pamažu atgyjant naktiniam gyvenimui mieste, nusikaltėliai savo aukų dažniausiai tyko gatvėse, vedančiose iš centro į miegamuosius rajonus.

Sekmadienį ilsisi ir piktadariai

Šiemet nusikaltimų padarymo laikas, atsižvelgiant į savaitės dienas, gerokai skiriasi nuo pernykštės situacijos, kai policijos pareigūnams tekdavo padirbėti per pirmas tris savaitės dienas. Pastaruoju metu daugiausiai nusikalstama penktadieniais ir šeštadieniais. Atrodo, kad savaitgalis tapo tinkamu metu ne tik norintiesiems papramogauti, bet ir ilgapirščiams, siekiantiems pasipelnyti vagiliaujant.

Galima tik pasidžiaugti, kad sekmadienis – šventa diena ne tik kauniečiams, bet ir į jų turtą besikėsinantiems vagišiams ar agresijos išpuoliais pasižymintiems mušeikoms, nes būtent šią dieną, pareigūnų teigimu, Kauno mieste yra ramiausia.

„Daugelis gyventojų vis dar mėgina sutaupyti savo saugumo sąskaita ir po pasilinksminimų savaitgalio vakarais pėsčiomis keliauja namo, vietoje to, kad važiuotų taksi. Būtent tokiose situacijose ir nukenčia dažniausiai alkoholiniais gėrimais pasivaišinę piliečiai, kurie nusikaltėliams akimirksniu tampa potencialiais taikiniais. Patarimas gyventojams būtų paprastas – stengtis nevaikščioti pavieniui atokiose vietovėse, o ypač tamsiu paros metu naudotis visuomeninio transporto paslaugomis”, – apie nusikaltimų priežastis kalbėjo T.Stauskis.

Daugėja grobimų iš automobilių

Policijos pareigūnai, matydami ir aiškindamiesi nesiliaujančias vagystes iš transporto priemonių, bendrą situaciją apie jas rengiančių ilgapirščių dislokacijos vietas taip pat sako žiną. Šiemet apvogta netoli tūkstančio automobilių. Šioje srityje tarp policijos komisariatų prižiūrimų teritorijų pirmąją vietą pagal didžiausią nusikaltimų skaičių užima Centro PK valdos.

Vos keliomis vagystėmis mažiau įvykdyta Dainavos PK teritorijoje. Kur kas menkiau automobilių apšvarinimo atvejų užfiksuojama aplink Žaliakalnio bei Santakos policijos komisariatus, o saugiausia vieta transporto priemonėms taip pat išlieka Panemunė.

Apibendrindami turimus skaičius, policijos pareigūnai pabrėžė, kad vairuotojams saugoti savo turtą, paliekamą automobiliuose, derėtų vienodai bet kuriuo paros metu, kadangi skirtinguose mikrorajonuose tokie nusikaltimai įvykdomi ir dieną, ir naktį.

Pastarųjų nusikaltimų grupėje dėl pareigūnų sukauptos statistikos galima taip pat išskirti pavojingiausias miesto gatves, kurių gretose pirmauja V.Krėvės ir Taikos prospektai, Kovo 11-osios gatvė, Karaliaus Mindaugo prospektas ir tik penktojoje pozicijoje atsidūręs Savanorių prospektas.

„Stebėtina, kad apie nesiliaujančias vagystes iš automobilių girdintys vairuotojai dažniausiai nė nemėgina patys imtis priemonių savo turtui apsaugoti. Tikriausiai daugelis vis dar galvoja, kad jei vagišiai nuskriaudė kažką kitą, tai jo tikrai nepalies, be to, pastaruoju metu daug ką lemia turto draudimas, todėl žmonės nesirūpina jokia rimtesne apsauga, tikėdamiesi, jog vagystės atveju patirtą žalą atlygins draudikai”, – svarstė T.Stauskis.

Nepaisant skaičių ir kitų rodiklių, pareigūnai pataria gyventojams būti budresniems bet kurioje miesto vietovėje, nes ilgapirščių judėjimo kryptys dažniausiai būna sunkiai prognozuojamos.

Tomas Jarusevičius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.