Laukiantiesiems donoro organų – daugiau vilties

Šeštadienį Klaipėdoje per tris valandas Muzikinio teatro fojė vykusią akciją 68 savanoriai pasirašė sutikimą po mirties padovanoti savo audinius ir organus gyviesiems.

Jų užpildytos anketos, patvirtintos gydytojos nefrologės Alminos Kasiliauskienės parašu, bus išsiųstos į Nacionalinį organų transplantacijos biurą. Bene po pusmečio registruotu laišku savanoriams bus atsiųstos donoro kortelės.

Pasak akciją organizavusios Lietuvos nefrologinių ir dializuojamų ligonių asociacijos „Gyvastis” Klaipėdos skyriaus pirmininkės Irinos Tkačenko, ši kortelė, jei žmogui po kokios avarijos bus konstatuota smegenų mirtis, išlaisvins artimuosius nuo atsakomybės apsispręsti, „ar padovanoti kitam gyvenimą, ar to atsisakyti, t.y. duoti persodinti organus ar užkasti į žemę”.

Lietuvoje jau iki šios akcijos donoro kortelė išduota per 4 tūkstančiams žmonių, dar apie 2 tūkstančiai buvo išreiškę sutikimą tapti donorais.

Tarp pasirašiusiųjų sutikimą tapti organų donorais vakar buvo ir tie, kuriems transplantacija – viltis gyventi visavertį gyvenimą. I. Tkačenko prisipažino, jog jau 13 metų gyvena su vienu inkstu. 1994 metais donoro, tiesa, ji sulaukė, tačiau po aštuonių mėnesių svetimą inkstą teko išimti, nes organizmas jį atmetė. Nuo to laiko donoro inkstas jai buvo pasiūlytas 17 kartų, bet nė vienas netiko.

Kol tinkamas organas atsiras, moteriai, kaip ir kitiems nefrologiniams ligoniams, kraujas kas antrą dieną po keturias valandas valomas dializės aparatais. Jie turi laikytis griežtos dietos, riboti skysčius.

Nefrologinių ligonių asociacija „Gyvastis” veikia nuo 1996 metų, Klaipėdoje ji vienija 124, Lietuvoje – per 2 tūkstančius narių.

Gydytoja nefrologė A. Kasiliauskienė, daugiau nei 10 metų dirbanti su donorų inkstų laukiančiais ligoniais, išreiškė viltį, kad mūsų valia – sutinkame ar nesutinkame padovanoti savo organus kitiems – neilgai trukus bus įrašyta medicininėse kortelėse. Tai būtų paprasčiausia sistema. Kai būsime visi pareiškę savo valią, namiškiai sunkią minutę nebebus verčiami apsispręsti už mirusįjį.

„Transplantacija – labai brangi sritis, bet valstybei daug naudingesnė nei ilgai sergančių ir dializuojamų pacientų išlaikymas”, – sakė ji.

Šiuo metu Lietuvoje transplantacijos laukia daugiau nei 600 žmonių. Vienas žmogus, padovanodamas organus ar audinius – širdį, kepenis, inkstus, kasą, plaučius, plonąsias žarnas, rageną, širdies vožtuvą, kaulus ir odą – po smegenų mirties gali išgelbėti septynių sunkių ligonių gyvybes. Lietuvoje šiuo metu neatliekamos tik kasos, plaučių ir plonųjų žarnų persodinimo operacijos.

Genovaitė Privedienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.