Skulptūros atgimsta

Vandalų ir metalo vagių išniekinti Skulptūrų parko eksponatai vėl atgimsta.

Šiuo metu jau sutvarkytos trys skulptūros, kurių iš tauraus metalo išlietos dalys buvo pavogtos. Dar septynetas meno kūrinių laukia, kol juos restauruos.

Kad būtų išvengta vandalų išpuolių ir užtikrintas poilsiautojų saugumas, ateityje Skulptūrų parke žadama įrengti stebėjimo kameras.

Stebės kameros

Sutvarkyti Skulptūrų parką ir jo eksponatus buvo nuspręsta pernai per miesto tarybos posėdį.

Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktoriaus pavaduotojas Evaldas Jurkevičius sakė, kad kitąmet trisdešimtmetį švęsiančio parko skulptūrų ir jas žyminčių lentelių restauravimui buvo skirta 50 tūkst. litų.

Dabar praeiviai vėl gali džiaugtis netoli kavinės „Metų laikai” stovinčiu skulptoriaus Gintauto Jonkaus kūriniu „Į kelionę”. Šiai dviratininkus vaizduojančiai skulptūrai kūrėjas pritaisė metalo vagių pavogtas dviračio dalis, kurios anksčiau buvo išlietos iš žalvario. Šįkart pavogtosios dalys išlietos iš masyvaus juodojo metalo, kuris vagių neturėtų vilioti.

Atgimė ir netoliese buvusį baseinėlį puošusi Klaudijaus Pūdymo skulptūra „Kriauklė”. Vagys buvo pavogę iš bronzos išlietą berniuką. E.Jurkevičius pasakojo, kad šią skulptūrą autorius ne restauravo, bet naujai perdarė.

Apie 400 kilogramų sveriančios iš bronzos išlietos Dalios Matulaitės skulptūros „Dvylika brolių” kol kas parko lankytojai nematys. Baiminamasi, kad ją gali kas nors pavogti.

E.Jurkevičius teigė, kad prie šios skulptūros norėta įrengti vaizdo kamerą, bet tai padaryti sutrukdė techninės galimybės.

Vis dėlto ateityje ketinama Skulptūrų parką stebėti mažiausiai penkiomis įvairiose parko vietose įrengtomis vaizdo kameromis. Anot pašnekovo, buvo susitarta, kad kol kas į šį parką kartais užsuktų patruliai. Paprašyta, kad jį prižvelgtų ir saugos tarnybos „Falck Security” darbuotojai.

Restauruoja sūnus

Direktoriaus pavaduotojas tikino, kad netolimoje ateityje atgims dar septyni Skulptūrų parko eksponatai. Daugiausiai juos nuniokojo vagys, pavogę atskiras iš tauriųjų metalų išlietas dalis.

Skulptorius Gintautas Lukošaitis iki pavasario žada restauruoti savo jau mirusio tėvo Vitalijaus Lukošaičio sukurtą skulptūrą „Vakarienė keturiems”, kuri labiausiai nukentėjo nuo vandalų.

Artėjančią savaitę į uostamiestį žada atvažiuoti ir skulptorius Vidmantas Narutis, kuris restauruos savo skulptūrą „Motina”.

Ši netoli Juliaus Liudviko Vynerio kapo esanti skulptūra neteko iš tauriųjų metalų išlietų rankų plaštakų, galvos ir dviejų berniukų. Vieną berniuką ir motinos plaštaką E.Jurkevičius šiuo metu saugo pas save. Kitas skulptūros dalis teks lieti iš naujo.

Restauruota klaipėdiečių pamėgta skulptūra „Motina” iš ato-kesnio parko kampo bus perkelta arčiau naujojo centrinio tako, kad niekam nepanižtų nagai jos vėl nuniokoti.

Giedrė Balčiūtė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.