Konkursas naujas – laimėtojas tas pats?

Panevėžio miesto savivaldybės Viešųjų pirkimų komisijos pirmininkė Daiva Noreikienė išsiuntinėjo laiškus trims bendrovėms, kurios dalyvavo devynių naujų lengvųjų automobilių Vyriausiajam policijos komisariatui pirkimo išperkamosios nuomos būdu konkurse. Laiškuose surašyta preliminari dalyvavusių bendrovių eilė ir kam paskirta pirmoji vieta. Nors komisijos pirmininkė dar negali atskleisti, kas dalyvavo konkurse, PB žiniomis, tai bendrovės „Kredora”, „Autotopus” ir „Transalda”. Dienraštį taip pat pasiekė informacija, kad pirmoji eilėje – „Kredora”.

„Autotopus” atmesti dėl „formato”

Informaciniame laiške, savivaldybės Viešųjų pirkimų komisijos pirmininkės Daivos Noreikienės atsiųstame bendrovei „Autotopus”, nurodoma, kodėl komisija nusprendė jos siūlymą supaprastintam atvirajam konkursui naujų lengvųjų automobilių, skirtų policijai, pirkti atmesti.

Laiške, kurį pasirašė Savivaldybės administracijos direktorius Visvaldas Matkevičius, aiškinama, kad „Autotopus” siūlymas neatitinka konkurso sąlygų 27 punkto reikalavimų. Šiame punkte teigiama, kad „siūlymo lapai turi būti sunumeruoti, susiūti taip, kad nepažeidžiant susiuvimo nebūtų galima į siūlymą įdėti naujų lapų, išplėšti lapų arba jų pakeisti, ir paskutinio lapo antroje pusėje patvirtinti tiekėjo ar jo įgalioto asmens parašu bei antspaudu. Siūlymo galiojimo užtikrinimą patvirtinantis dokumentas nesiuvamas, nenumeruojamas ir pateikiamas voke su techniniais siūlymo duomenimis”.

Toliau laiške rašoma: „UAB „Autotopus” dalis siūlymo (52 lapai) susiūti ir sunumeruoti, kaip ir nurodyta konkurso sąlygose. Tačiau kita dalis siūlymo dokumentų – mokėjimo grafikai, pirkimo-pardavimo sutarties projektas, priėmimo-pardavimo aktas, finansinio lizingo sutarties projektas, komerciniai siūlymai – nesusiūti, nesunumeruoti”. Todėl savivaldybės Viešųjų pirkimų komisija bendrovės siūlymą atmeta, jeigu tiekėjas jį parengė „nesilaikydamas formalių reikalavimų”.

Taip pat laiške nurodomas įstatymo straipsnis, kuriuo vadovaudamasi perkančioji organizacija (šiuo atveju – Savivaldybė) siūlymą turi atmesti, jei jis neatitinka pirkimo dokumentuose nustatytų reikalavimų.

Trumpai tariant, iš Savivaldybės valdininkų bendrovei „Autotopus” surašyto atsakymo paaiškėjo, kodėl bendrovė išstumiama iš automobilių, skirtų policijai, pirkimo konkurso už tai, kad neteisingai susiuvo ir sunumeravo kai kuriuos konkursui pateiktų dokumentų lapus.

Nustebino informacija

Kalbinta Viešųjų pirkimų komisijos pirmininkė Daiva Noreikienė PB patvirtino, kad informaciniai laiškai išsiųsti visoms trims konkurse dalyvavusioms bendrovėms.

„Dabar dešimt dienų lauksime pretenzijų į mūsų išsiųstus laiškus, kuriuose nurodyta preliminari konkurse dalyvavusiųjų bendrovių eilė. Tai yra vienai bendrovei laiške rašoma, kad jos siūlymai atitiko visas konkurso sąlygas, o kitiems nurodoma, kodėl jų siūlymai atmesti”, – sakė komisijos pirmininkė.

Komisijos pirmininkė D.Noreikienė, paklausta, kuri iš, PB žiniomis, konkurse dalyvavusių bendrovių – „Kredora”, „Autotopus” ar „Transalda” – jį laimėjo ir su kuo bus sudaroma automobilių pirkimo sutartis, neslėpė nuostabos: „Jau tada, kai išgirdau, kaip tiksliai žinote konkurse dalyvavusiųjų bendrovių pavadinimus, nustebau: iš kur gavote informaciją?”

„Negaliu sakyti, kas laimėjo konkursą ir su kuo bus sudaryta pirkimo-pardavimo sutartis. Jei per dešimt dienų negausime pretenzijų į išsiųstus laiškus, tik tada bus paskelbtas laimėtojas”, – tikino D.Noreikienė.

Neturėjo būti atmestas

PB pasiekė informacija, kad „Autopus” bendrovė, gavusi laišką, kad jos siūlymas atmestas, vakar išsiuntė pretenziją ne tik Panevėžio miesto savivaldybės administracijai, bet ir Viešųjų pirkimų tarnybai į sostinę.

Vakar kalbintas „Autotopus” bendrovės direktorius Gintaras Šlikas PB patvirtino, kad pretenzija tikrai išsiųsta.

Dienraščio žiniomis, pretenzijoje rašoma, kad bendrovės siūlymai parengti kruopščiai ir sąžiningai. Visos konkurso sąlygos išpildytos ir jos siūlymas neturėjo būti atmestas.

Laimėtoju skelbtis neskuba

„Volskwagen” automobiliais prekiaujančios bendrovės „Kredora” vadovas Dainius Melaika vakar PB taip pat patvirtino gavęs iš Savivaldybės administracijos laišką apie naujų lengvųjų automobilių policijai konkurso eigą.

PB korespondentams patikslinus klausimą, ar galima bendrovę sveikinti laimėjus konkursą, atsakė: „Laimėję būsime tada, kai bus sudaryta pardavimo-pirkimo sutartis ir kai būsime išpildę visus konkurso reikalavimus – tai yra pateiksime automobilius”.

„Dar vyksta konkursas, ir apie jo eigą kalbėti negaliu. Pasibaigs procesas, tada galėsiu sakyti, kad laimėjau. Tačiau noriu pasakyti, jog sąlygos parengtos taip, kad galėjo dalyvauti įvairios bendrovės. Kodėl konkurse dalyvauti pareiškė norą tik trys, atsakyti negaliu. Kadangi mes dirbame Panevėžio regione, dalyvauti privalėjome”, – kalbėjo D.Melaika.

Netobuli įstatymai

Bendrovės „Kredora” direktoriaus nuomone, reikėtų keisti Viešųjų pirkimų įstatymą.

„Jis yra netobulas. Jau vien punktas, kad laimėti konkursą gali mažiausią kainą pasiūliusieji, nėra teisingas. Tuomet valdininkai turėtų važinėti okomis, nes jos pigiausios”, – samprotavo D.Melaika.

Šią vasarą „Kredora” buvo laimėjusi pirmąjį konkursą policijos automobiliams pirkti. Tačiau po publikacijų „Panevėžio balse”, Viešųjų pirkimų tarnybai atlikus tikrinimą, Savivaldybei teko konkursą rengti iš naujo, nes jo sąlygos automobilių techninėms specifikacijoms buvo parengtos būtent VW markės automobilius pardavinėjančioms bendrovėms.

Raimonda Mikučionytė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.