Lietuvos rinktinė atakavo, bet įvarčius mušė belgai

2006 metų pasaulio futbolo čempionato atrankos turnyre mūsų šalies nacionalinė komanda liko penkta

Lietuvos futbolo rinktinei 2006 metų pasaulio čempionato atrankos turnyro nepavyko baigti pergale. Užvakar lietuviai Vilniuje sužaidė lygiosiomis 1:1 su Belgijos rinktine ir 7-ojoje grupėje liko penkti. Mūsiškiai aplenkė tik taškų neiškovojusį San Mariną.

Dažniau atakavo aikštės šeimininkai

Lietuva – Belgija 1:1 (1:1). Įvarčiai: O.Dešachtas (38 min. į savo vartus)/ K.Gerertsas (18 min.). Pašalintas: D.Šemberas (84 min.).

Lietuvos rinktinė žaidė tokios sudėties: Žydrūnas Karčemarskas, Rolandas Džiaukštas, Andrius Skerla, Gediminas Paulauskas, Darius Žutautas, Marius Stankevičius (90 min. Tomas Radzinevičius), Deividas Šemberas, Aidas Preikšaitis, Mantas Savėnas, Tomas Danilevičius, Igoris Morinas (82 min. S.Mikoliūnas).

Lietuvos rinktinei dėl traumų neatstovavo Nerijus Barasa, abu pagrindiniai puolėjai Edgaras Jankauskas, Robertas Poškus, dėl diskvalifikacijos – broliai Edgaras ir Deividas Česnauskiai.

Aikštės šeimininkai pirmajame kėlinyje turėjo akivaizdžią persvarą. 17-ąją minutę įvartį galėjo pelnyti rezultatyviausias Panevėžio „Ekrano” žaidėjas Mantas Savėnas. Po Tomo Danilevičiaus perdavimo jis vienas iššoko prieš belgų vartininką, tačiau nesugebėjo jo nuginkluoti.

Neįmuši tu – įmuša tau. Lietuvos futbolininkai tuo įsitikino tuojau pat, kai Karelas Gerertsas smūgiavo taikliai – 0:1. Praleidę įvartį, Lietuvos futbolininkai ir toliau atakavo, tačiau rezultatą išlygino ne jie, o belgas Olivjė Dešachtas, galva nukreipęs kamuolį į savo komandos vartus.

Po pertraukos belgai suaktyvėjo, tačiau netrukus iniciatyvą perėmė aikštės šeimininkai. Realiausią progą pelnyti įvartį 52-ąją min. turėjo T.Danilevičius, tačiau jo spirtą kamuolį atrėmė varžovų vartininkas.

Nesugeba išnaudoti progų

„Progų įmušti įvartį turėjome nemažai, daugiau nei varžovai. Vien M.Savėnas turėjo tris progas, galėjo pasižymėti ir T.Danilevičius. Patys neįmušėme, tačiau privertėme belgus įsimušti sau”, – teigė Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris Algimantas Liubinskas.

Anot jo, jei Lietuvos rinktinę būtų lydėjusi sėkmė, ji švęstų pergalę. „Tačiau mūsų žaidėjai ir toliau nesugeba įmušti įvarčių”, – konstatavo treneris.

A.Liubinskas gyrė T.Danilevičių. „Tomas rinktinėje sužaidė geriausias rungtynes”, – tvirtino šalies rinktinės strategas.

„Per šį atrankos ciklą suburta komanda yra perspektyvi. Ji kovoja nuo pirmos iki paskutinės minutės. Rezultatų iš šios rinktinės galime tikėtis kitame atrankos cikle”, – sakė A.Liubinskas.

„Rungtynių rezultatas – teisingas. Abi komandos turėjo po keletą progų pasižymėti, tačiau jomis nepasinaudojo”, – tvirtino Belgijos rinktinei vadovavęs iš vyriausiojo trenerio pareigų pasitraukęs Emė Antuenis. Jis teigė, kad Lietuvos rinktinės futbolininkai labai stiprūs fiziškai.

Kitose 7-osios grupės rungtynėse Serbija ir Juodkalnija 1:0 nugalėjo Bosniją ir Hercegoviną, o Ispanija 6:0 sutriuškino San Mariną.

Grupių nugalėtojai bei dvi geriausios antrosios komandos – Lenkija ir Švedija – iš karto pateko į pasaulio čempionato finalo turnyrą. Dėl likusių trijų kelialapių atkrintamosiose varžybose kovos šešios antrąsias vietas užėmusios komandos.

Galutinė 7-osios grupės lentelė (vieta, komanda, pergalės, lygiosios, pralaimėjimai, įvarčiai, taškai):

1. Serb./Juodk. 6 4 0 16:1 22
2. Ispanija 5 5 0 19:3 20
3. Bosn./Herc. 4 4 2 12:9 16
4. Belgija 3 3 4 16:11 12
5. Lietuva 2 4 4 8:9 10
6. San Marinas 0 0 10 2:40 0

Lietuviai žaidė gerai

Lietuvos futbolo specialistai pasidalijo su „Kauno diena” mintimis apie lietuvių ir belgų dvikovą.

Julius Kvedaras, Lietuvos futbolo federacijos generalinis direktorius:

– Abi komandos žaidė atvirą futbolą, daug atakavo. Galėjo laimėti ir Lietuva, ir Belgija. Mūsų rinktinė turėjo problemų, jai dėl traumų negalėjo atstovauti abu pagrindiniai puolėjai E.Jankauskas ir R.Poškus.

Man patiko Panevėžio „Ekrano” žaidėjai – Mantas Savėnas ir Gediminas Paulauskas. Gerai rungtyniavo ir gynėjai. Iš Vokietijos atvykę futbolo specialistai gyrė Marių Stankevičių. Jis tikrai gerai žaidė.Vertas pagyrimo ir Tomas Danilevičius.

Kovojo visa komanda, po varžybų visiems vyrams padėkojau. Manau, kad rungtynės turėjo patikti ir žiūrovams. Galiu teigti, kad šviesa tunelio gale matyti. M.Savėnui ir G.Paulauskui reikia sužaisti daugiau varžybų su pajėgiais varžovais, tada jų meistriškumas dar labiau išaugs.

Vytautas Jančiauskas, buvęs Šiaulių „Šiaulių” strategas:

– Man peršasi mintis, kad Lietuvos rinktinei trūksta susižaidimo, futbolininkai nelabai supranta vienas kitą. Gal reikėtų daugiau rengti treniruočių stovyklų. Susižaisti trukdo ir tai, kad komandos sudėtis dažnai keičiasi.

Lietuvos rinktinėje yra futbolininkų, kurie nuolat daro tas pačias klaidas. Nenoriu minėti jų pavardžių, tačiau į tai reikėtų atkreipti dėmesį. Nerimą kelia nuolatiniai Deivido Šembero išvarymai iš aikštės. Žaidėjas, turintis tam tikrą reputaciją, turėtų rungtyniauti atsargiau, vengti tokių dvikovų kaip per mačą su belgais. Tiesa, užvakar jis buvo nubaustas be reikalo, vien dėl savo susikurto įvaizdžio.

Lietuviai su Belgijos futbolininkais rungtyniavo visai gerai, jie nežaidė blogiau už varžovus.

Kęstutis Latoža, Vilniaus „Vilniaus” vyriausiasis treneris:

– Abi komandos nejautė nervinės įtampos, nes kovojo tik dėl ketvirtosios vietos. Todėl vyravo atviras futbolas, žaidėjai nebuvo susikaustę. Man rungtynės patiko. Visai gerą įspūdį paliko Lietuvos A lygoje žaidžiantys futbolininkai: Igoris Morinas, Aidas Preikšaitis, Mantas Savėnas, Gediminas Paulauskas.

Blogai tai, kad mūsų futbolininkai nesugeba realizuoti sukurtų progų įvarčiui pasiekti. Tačiau tai yra viso Lietuvos futbolo problema, kurią reikia kuo greičiau įveikti.

Valdas Kasperavičius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.