Studentai reikalavo geresnio gyvenimo ir kokybiškesnių studijų

Vidurdienį sostinės Simono Daukanto aikštę užtvindžiusi studentų minia eitynėse Gedimino prospektu skandavo apie nepakankamą studijų kokybę, prastą aprūpinimą knygomis ir mokymo priemonėmis, pasibaisėtinas gyvenimo sąlygas bendrabučiuose, per mažas stipendijas, ribotas galimybes pasiimti kreditus.

„Studentas – ne šiukšlė!”, „Jūs taupot, mes emigruojam”, „Mes verti daugiau nei antrarūšių diplomų”, „Seimūnai, pagyvenkit barake!”, „Valdovų rūmų tualete sutilptų studentų minia”, – su tokiais transparantais akademinis jaunimas ketvirtadienį savo problemas išsakė prie Prezidentūros ir Vyriausybės. Mitingas baigėsi prie Seimo surengta akcija „Tylos minutė aukštajam mokslui” ir koncertu.

Akademinio jaunimo proteste dalyvavo per 5 tūkstančiai studentų, iš jų apie 1,5 tūkstančio į sostinę atvažiavo iš kitų miestų.

Nors mitingas buvo taikus, prie Seimo neišvengta incidentų. Butelius su degiu skysčiu mėtę protestuotojai ir keli per daug aktyviai teises į kokybišką mokslą reiškę studentai išvežti į policijos nuovadą.

Akcijos iniciatorių teigimu, valstybės skiriamas lėšas aukštajam mokslui 2006 metais planuojama sumažinti 20 mln. litų, nors jų poreikis kitiems metams tiek pat išaugo.

Studentų atstovų skaičiavimais, 2005 metais aukštajam mokslui buvo skirta apie 45 proc. lėšų, numatytų Vyriausybės metodikoje, o 2006 metams planuojama skirti mažiau negu 40 proc. reikalingos sumos.

„Su tokiu finansavimu studijų kokybė tikrai nekils ir aukštojo mokslo problemos toliau išliks, o mes nenorime būti „pusfabrikačiais”, – teigė studentai.

Akademinis jaunimas kitų metų biudžete siūlo numatyti ne mažesnį negu 75 proc. aukštųjų mokyklų finansavimą ir kasmet iki 2010 metų jį didinti po 5 proc., kol bus pasiektas Vyriausybės patvirtintoje metodikoje numatytas aukštųjų mokyklų finansavimas.

Vyriausybei taip pat siūloma patvirtinti planą, pagal kurį ne vėliau kaip iki 2010 metų visos aukštosios mokyklos turėtų perduoti bendrabučių, maitinimo įstaigų, sporto ir kultūros centrų administravimą ne pelno siekiančioms organizacijoms, kurios negalėtų pelnytis iš studentų.

Studentai pasisako už tai, kad aukštosioms mokykloms būtų suteikta galimybė disponuoti turimu nekilnojamuoju turtu. Dar vienas mitinguotojų siūlymas – iki 2007 metų įsteigti Lietuvos studentų paskolų fondą, kurį sudarytų bankų lėšos, laiduojamos valstybės.

„Iki šiol studentai gali gauti labai mažą pragyvenimo paskolą, tačiau tūkstančio ar keleto tūkstančių litų per metus studentui iš Balbieriškio tikrai neužteks pragyventi sostinėje. Ši paskola turėtų būti ne mažesnė kaip 10 tūkst. litų”, – sakė akcijos „Tylos minutė aukštajam mokslui” organizatoriai.

Prie Prezidentūros su studentais susitikusi mokslo ir studijų sritį kuruojanti Prezidento patarėjo pavaduotoja Nerija Putinaitė teigė, jog mitinguotojai sau priimtinu būdu išsako tas problemas, apie kurias daug diskutuojama visuomenėje.

Pasak N. Putinaitės, V. Adamkus pritaria studentų keliamiems reikalavimams gerinti aukštojo mokslo studijų kokybę, tačiau mato, kad Lietuvos aukštasis mokslas visų galimybių neišsemia ne vien dėl finansavimo trūkumo.

„Prezidento nuomone, pirmiausiai turi būti susirūpinta universitetų valdymo problemomis. Palyginti su dėstytojų skaičiumi, universitetuose per daug administracijos, nėra sudarytos sąlygos konkurencijai tarp dėstytojų, patys universitetai tarpusavyje konkuruoja taip pat ne dėl studijų kokybės, o dėl studentų kiekio”, – Eltai sakė Prezidentūros atstovė.

Prie Vyriausybės pusvalandžiui stabtelėjusią studentų minią pasveikinęs švietimo ir mokslo viceministras Raimundas Mockeliūnas gyrė jaunimą už solidarumą ir aktyvumą.

„Pirma noriu pasakyti, kad jūs iš tikro esate jėga, nes studentų yra daugiau kaip 190 tūkstančių”, – sakė vietoj Hagoje (Nyderlandai) viešinčio Ministro Pirmininko bei atostogaujančio švietimo ir mokslo ministro studentams kalbėjęs R. Mockeliūnas.

Pasak jo, po spalio 11 dieną vykusio Premjero Algirdo Brazausko ir akademinio jaunimo atstovų susitikimo Vyriausybės vadovas pripažino, jog studentų iškeltos problemos – aktualios ir neatidėliotinai spręstinos.

Ministro Pirmininko siūlymu, dar šiais metais planuojama parengti ir patvirtinti aukštųjų mokyklų studentų bendrabučių renovavimo programą ir 2006 metais ją pradėti įgyvendinti.

Taip pat numatoma išnagrinėti studentų siūlymą studentų stipendijų skirstymo prioritetu laikyti socialinę padėtį, o siekiant sudaryti geresnes sąlygas gauti kreditus studijoms ir pragyvenimui – išnagrinėti galimybę studentams gauti paskolas bankuose su valstybės garantija.

Pasak R. Mockeliūno, patobulinus įstatymus Mokslo ir studijų institucijoms tikimasi suteikti teisę disponuoti pastatais ir per Turto fondą vykdant turto mainus įsirengti naujas laboratorijas, auditorijas.
2005-10-13 16:21

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.