Dantų šepetukus parenka gydytojai

Parduotuvėse dantų šepetėlių pasiūla tokia didelė, kad nežinia, kurį pirkti: kietą ar minkštą, mechaninį ar elektroninį, su nejudria ar su judančia galvute.

O kiek dar siūloma kitokių burnos higienos priemonių: skalavimo skysčių ir tarpdančiams valyti skirtų siūlų. Apie tai, kokias higienines burnos priemones išsirinkti ir kaip jas tinkamai naudoti, kad apsilankymas pas dantistą būtų mažiau skausmingas, teiravomės gydytojos odontologės Linos Norinkevičienės.

Nemoka valytis

Gydytoja patarė prieš renkantis bet kokią burnos priežiūros priemonę visų pirma pasikonsultuoti su dantų gydytoju. Įvertinęs dantų būklę jis patars, koks dantų šepetėlis, dantų pasta ar skalavimo skystis tinkamiausi burnos priežiūrai. Apsilankyti pas stomatologą reikėtų ne rečiau kaip kas pusmetį.

„Jeigu žmogus neturi didelių problemų, geriausia rinktis dantų šepetėlį su vidutinio minkštumo šereliais. Tačiau jeigu dantų kakleliai jautrūs arba yra problemų dėl kraujuojančių dantenų, gydytojas gali rekomenduoti dantų šepetėlį su minkštais šereliais”, – aiškino L.Norinkevičienė.

Medikė sakė, kad siūlymas rinktis dantų šepetėlius, kurių galvutė gali lankstytis ir sukiotis į visas puses, nėra vien reklaminis triukas. Kuo galvutė lankstesnė ir mažesnė, tuo geriau galima išvalyti dantis iš visų pusių ir pasiekti sunkiai pasiekiamas vietas.

„Tačiau dantų valymo kokybę labiau lemia ne tik besisukiojanti šepetėlio galvutė, bet ir žmogaus rankų judesiai. Apie 90 procentų žmonių nežino, kaip taisyklingai valyti dantis. Dažniausiai jie nuvalo tik dantų paviršių. Išmokti taisyklingai valyti dantis galima pas bet kurį dantų gydytoją. Dantistų tikrai nestebina pacientai, prisipažįstantys, kad nemoka taisyklingai valyti dantų, nes anksčiau to niekas nemokydavo”, – sakė L.Norinkevičienė.

Ant liežuvio – apnašos

Dantų priežiūrai tinka ir elektriniai dantų šepetėliai, kurių galvutės vibruoja. Tačiau pašnekovė rekomendavo verčiau rinktis ne elektrinį, bet mechaninį dantų šepetuką lanksčia galvute.

Gydytoja patarė atsargiai vertinti išreklamuotus dantų šepetėlius, kurių viena pusė yra skirta dantims, o kita – liežuviui valyti. Ne visiems tokie šepetėliai tinka. Nustatyta, kad kai kuriems žmonėms jie sukelia pykinimą.

„Tačiau liežuvį, ypač rūkantiems, valyti reikėtų, nes ant jo susikaupia nemažai apnašų. Geriausiai liežuvį keliskart perbraukti dantų šepetėlio šereliais”, – pamokė dantistė.

Bakterijos pripranta

Parduotuvėse siūloma įsigyti ir įvairiausių burnos skalavimo skysčių. Gydytoja įspėjo, kad ne visus juos tinka naudoti kasdien. Kai kuriais, pavyzdžiui, priešuždegiminiais, L.Norinkevičienė rekomendavo skalauti burną tik pasikonsultavus su medikais. „Kasdieninei priežiūrai jie gali ir netikti, nes dažnai naudojant priešuždegiminius burnos skalavimo skysčius bakterijos prie jų paprasčiausiai pripranta”, – aiškino odontologė.

Kiekvieną dieną tinka naudoti dezodoruojančius burnos ertmės skalavimo skysčius. Jais dantis galima skalauti kasdien, po kiekvieno dantų valymo.

Kai kurie skalavimo skysčiai skirti naudoti dar prieš dantų valymą. Jie suminkština dantų apnašas, todėl po to jas paprasčiau nušveisti.

Reikalingi siūlai

Gydytoja rekomendavo nepamiršti pasirūpinti ir tarpdančiais, kurių paprastai dantų šepetėlis nepasiekia. Specialiais tarpdančių siūlais juos reikėtų išvalyti po kiekvieno dantų šveitimo. Tarpdančius siūlu perbraukti rekomenduojama, kol dar burnoje yra neišskalautos dantų pastos.

Pasak L.Norinkevičienės, būtų idealu, jeigu žmonės tarpdančių siūlais naudotųsi ir po valgio. Jeigu tokios galimybės nėra, tinka pakramtyti ir becukrę kramtomąją gumą.

Giedrė Balčiūtė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.