Per „Aro” operaciją sulaikyti įtariamieji pasikėsinimu

Praėjus lygiai dviem mėnesiams nuo nusikaltimo, antiteroristinės rinktinės „Aras” kovotojai su miesto policijos pareigūnais Kniaudiškių gatvėje sulaikė du asmenis, įtariamus padėjus sprogmenį policijai gerai žinomo panevėžiečio automobilyje.

Sulaikyti prie prekybos centro

———————————-

Įtariamieji bandymu šią vasarą susprogdinti policijai žinomo 29 metų panevėžiečio Dariaus Kulikausko automobilį BMW – dvidešimt septynerių metų T.R. ir trisdešimt dvejų M.R. buvo sulaikyti vakar prieš pietus.

Apie 11 valandą prie parduotuvės „Iki-Šermutas” Kniaudiškių gatvėje juodais rūbais vilkintys kaukėti ir automatais ginkluoti „Aro” kovotojai apsupo automobilių aikštelėje stovėjusį senutėlį pilkos spalvos automobilį „Audi”. Prie vairo sėdėjusiam vyriškiui buvo liepta padėti rankas ant vairo, antrasis ištrauktas iš automobilio ir paguldytas ant kitos mašinos gaubto. Abu sulaikyti vyriškiai nuvežti į Policijos komisariatą.

Vyriausiojo policijos komisariato atstovė spaudai informavo, kad sulaikytieji įtariami pasikėsinimu nužudyti kitų žmonių gyvybei pavojingu būdu.

Tyrimas užsitęsė du mėnesius

———————————-

Įtariamieji sulaikyti tiriant rugpjūčio 11 dienos įvykį, kai greitkelio Vilnius – Panevėžys 63-iajame kilometre automobilyje BMW po vairuotojo sėdyne buvo rastas sprogstamasis užtaisas. Tyrimą Panevėžyje ir Vilniuje atliko Panevėžio miesto vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos pareigūnai, bendradarbiaudami su Lietuvos kriminalinės policijos biuro Organizuoto nusikalstamumo tyrimo vyriausiąja valdyba bei antiteroristinės rinktinės „Aras” kovotojais.

Ikiteisminį tyrimą dėl pasikėsinimo nužudyti kitų žmonių gyvybei pavojingu būdu atlieka Panevėžio apygardos prokuratūra. Prokuratūra ir policija vakarykščio sulaikymo plačiau nekomentuoja. Nesakoma, ar sulaikytieji yra policijai žinomi asmenys, ar juos sieja giminystės ryšiai.

Gyvybę išgelbėjo nuorūka

—————————–

Kaip PB jau rašė, rugpjūčio 11-osios pavakare policijai gerai žinomas panevėžietis D.Kulikauskas tik per atsitiktinumą išvengė mirties. Iš Panevėžio į Vilnių važiavęs vyriškis ties Krikštėnais, netoli Ukmergės, automobilyje pastebėjo pritvirtintą įtartiną įtaisą ir pranešė policijai.

Sprogmenį nukenksmino rinktinės „Aras” pareigūnai. Dėl šio įvykio kelioms valandoms buvo paralyžiuotas eismas kelyje Vilnius – Panevėžys. Vėliau ištyrę sprogmenį ekspertai nustatė, kad jis buvo tikras.

Sprogmenį savo automobilyje panevėžietis pastebėjo visai atsitiktinai. Rugpjūčio 11 dieną apie 17.30 val. automobiliu BMW į sostinę skubėjęs D.Kulikauskas važiuodamas rūkė ir nuorūką išmetė pro langą. Vėjo gūsis ją atpūtė į mašinos saloną. Tuomet sustojo kelkraštyje ir, pasilenkęs pakelti nuorūką, pastebėjo po sėdyne pritvirtintą įtartiną įtaisą. Pagalbos telefonu 112 išsikvietė pagalbą.

Pirmieji į įvykio vietą atskubėjo Ukmergės rajono Policijos komisariato pareigūnai. Iš karto buvo imtasi skubių saugumo priemonių. Pagal operacijos „Skydas” reikalavimus kelioms valandoms buvo blokuotas eismas abiejose kelio pusėse, kol atvykę „Aro” pareigūnai nuėmė sprogmenį ir jį nukenksmino vietoje.

Teistas nužudymo byloje

—————————-

Ne kartą teistas D.Kulikauskas panevėžiečiams pareigūnams yra gerai žinomas. Du kartus teistas už chuliganizmą, 1999-aisiais, būdamas 23-ejų metų, vyriškis jau buvo teisiamas už nužudymą.

Panevėžyje prieš aštuonerius metus plačiai nuskambėjo 22 metų bendrovės „Olreta” vadybininko Artūro Zumbricko nužudymo byla. Nužudyto ir sudeginto jauno vyro kūnas buvo rastas 1997 metų gegužės 10 dieną Ramygalos seniūnijos Sokelių miške. Tirdami šį įvykį rajono policijos pareigūnai pagal šalia sudeginto kūno rastas automobilio vėžes nustatė, kad su nužudytuoju galėjo būti susidorota kitoje vietoje.

D.Kulikauskas buvo sulaikytas kartu su kitais įtariamaisiais – broliais Olegu ir Bogdanu Gnatišinais bei Dariumi Tvaska. D.Kulikauskui taip pat buvo pareikšti kaltinimai ir dėl neteisėto ginklo laikymo, nors nei bute, nei miške ginklo rasti nepavyko. D.Tvaska ir broliai Gnatišinai buvo kaltinami nusikaltimo slėpimu.

Pareigūnai nustatė, kad A.Zumbrickas buvo nužudytas kilus ginčui dėl pinigų su D.Kulikausku – pastarasis į jį kelis kartus šovė. Nužudytojo kūnas buvo nuvežtas į mišką ir sudegintas.

Nužudymu kaltinamas D.Kulikauskas savo kaltę neigė. Jis tvirtino tądien buvęs Šiauliuose draugės gimtadienyje.

Nenurimo ir išteisintas

————————-

Bylos nagrinėjimas užsitęsė, tačiau galiausiai Panevėžio apygardos teismas D.Kulikauską išteisino.

Toks teisėjų sprendimas nepatenkino nei žuvusiojo artimųjų, nei prokurorų. Nužudymo bylą nagrinėjant Aukščiausiajame teisme D.Kulikauskas buvo pripažintas kaltu ir jam skirta 15 metų nelaisvės.

Vėliau vienam iš ketveriukės apskundus nuosprendį, skundą nagrinėjęs Aukščiausiasis teismas vėl perdavė bylą Apeliaciniam teismui. Šį kartą D.Kulikauskas buvo išteisintas.

Tačiau ir išėjęs į laisvę vyriškis kliuvo teisėsaugos pareigūnams. 2001-aisiais D.Kulikauskas, bandydamas padėti motinai jai dalinantis palikimą su broliu, ėmėsi neteisėtų veiksmų ir vėl buvo teisiamas už apysunkį kūno sužalojimą bei savivaldžiavimą. Tąkart iš Pravieniškių į laisvę D.Kulikauskas išėjo 2002-ųjų rugpjūtį.

Mažiau nei po pusmečio panevėžiečiui vėl buvo iškelta byla dėl chuliganizmo, tačiau ji buvo nutraukta. Pernai pavasarį D.Kulikauskas vėl buvo įkliuvęs už chuliganiškus veiksmus ir baustas administracine tvarka.

Virginija Sipavičienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.