Storuliai mokėsi savikontrolės

Nuo kai kurių vaistų svoris auga kaip ant mielių, ir tai tampa dar viena bėda sergantiesiems

Šilainių psichikos sveikatos centre savo kūno svorį buvo mokomi kontroliuoti psichotropinius vaistus vartojantys ligoniai. Jau seniai ne paslaptis, kad nuo šių vaistų kūnas tarsi išpursta, tačiau ką daryti, jei be jų apsieiti neįmanoma?

Šalutinis poveikis

Efektyvūs šiuolaikiniai vaistai, gydantys daug problemų sukeliančias ligas, turi nepageidaujamą šalutinį poveikį. Šilainių poliklinikos psichikos sveikatos centro specialistai, sumanę palengvinti psichikos ligomis sergančių pacientų gyvenimą, sukūrė ir išbandė svorio kontrolės programą.

Įvairūs psichikos sutrikimai kamuoja apie dešimtadalį sveikatos priežiūros įstaigų pacientų. Šilainių poliklinikoje jų yra per aštuonis šimtus. Beveik pusantro šimto iš jų vartoja vaistus, nuo kurių didėja svoris.

„Svorio kontrolės programai nereikia daug sąnaudų, tuo įsitikinome per metus, o jos įtaka gerinant paciento psichosocialinę reabilitaciją mums nesukelia abejonių”, – sako Šilainių psichikos sveikatos centro vadovė Sonata Rudžianskienė.

Tyrė ne tik vartojančiuosius programos rėmėjų vaistus

Medikai teigia, kad buvo stebimi ne tik svorio kontrolės programos rėmėjo farmacijos kompanijos „Eli Lilly” tiekiamus psichotropinius vaistus vartojantys pacientai.

„Pamanėme, kad bus teisinga, jei stebėsime ir tuos ligonius, kurie vartojo kitus vaistus. Nuo jų visų padidėja apetitas, svoris auga, ir pacientų savivertė dėl to ima mažėti, prastėja jų gyvenimo kokybė”, – komentuoja S.Rudžianskienė.

Programoje dalyvavę pacientai buvo padalyti į tris grupes: normalaus kūno svorio, turintieji antsvorį ir jau nutukę. Su jais dirbo gydytojos ir slaugytojos, kurios prieš kiekvieną susitikimą sverdavo pacientus ir fiksuodavo jų svorį. Neturintieji antsvorio ligoniai buvo informuojami apie tai, kaip galima jo išvengti. Kitiems buvo organizuoti vieną valandą per savaitę trukę užsiėmimai. Daugiausiai dirbta su tais, kurių kūno svoris jau kėlė nerimą, nes galėjo tapti kitų ligų priežastimi.

Sportavo ir konsultavosi su dietologu

„Dirbome su 35 pacientų grupe. Daugumą sudarė moterys, o jų amžius buvo labai įvairus – nuo 20-ies iki 60-ies metų. Ne visi pacientai panoro nuolat dalyvauti programoje. Tik trečdalis sugrįžo pakartotinėms konsultacijoms, o iš jų tik pusei sumažėjo svoris. Kiekviename užsiėmime buvo ne tik kalbamasi, bet ir sportuojama poliklinikos treniruoklių salėje”, – pasakoja Šilainių pirminės sveikatos priežiūros klinikos bendrosios praktikos gydytoja Asta Grigienė.

Ligoniai sportavo prižiūrimi kultūrizmo trenerio Rolando Žeimio, mokėsi sveikai maitintis, vedė mitybos dienoraščius. Juose fiksavo, ką valgė ir gėrė, kokius vartojo vaistus ir kiek sportavo. Susitikę atvirai kalbėdavo apie savo patirtį bei jausmus. Turintiesiems ypač didelį antsvorį buvo naudinga dietologijos specialistų sudaryta individuali mitybos programa. Visi išmoko skaičiuoti kalorijas, gaminti sveikus užkandžius, susipažino su mitybos piramide ir patikėjo sumažintų porcijų efektyvumu. Laimėjo net tie, kuriems nepavyko sumažinti svorio, net 64 proc. psichotropinius vaistus vartojančių pacientų pavyko pasiekti, kad svoris nedidėtų.

Tokia programa ligonius dažniau atvesdavo į polikliniką, plėtė jų bendravimo bei interesų ratą ir skatino geriau integruotis visuomenėje, tai yra ypač svarbu sergantiesiems psichikos ligomis.

Daiva Valevičienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.