Naftos ištekliai senka kartu su mokesčiais

Nepaisant didelių investicijų į naujų naftos telkinių paiešką, anksčiau surasti naftos ištekliai senka.

Palyginus naftos gavybos ir naftos išteklių mokesčio dinamiką aiškiai matyti, kad šių mokesčių sumokėjimo kreivė slenka žemyn proporcingai naftos gavybos apimtims.

Naftininkų vertinimu, padidinti gavybą ir tuo pačiu pagerinti mokesčių surinkimą įmanoma tik atrandant naujus naftos telkinius. Todėl Vyriausybė turėtų skelbti naujus konkursus ir leisti vykdyti paieškas naujuose perspektyviuose plotuose. To nedaroma jau beveik dešimtį metų.

Brangus ir rizikingas verslas

1992-2004 metais naftos įmonės valstybei vien naftos išteklių mokesčio sumokėjo daugiau negu 430 mln. litų.

Pasak naftos gavybos bendrovės „Geonafta” generalinio direktoriaus Antano Jaso, nereikia pamiršti, kad naftos įmonės taip pat moka ir visus kitus mokesčius – pelno, gyventojų pajamų ir t.t. Per tą patį laikotarpį naftos bendrovės į naftos paieškų, žvalgybos ir gavybos darbus investavo daugiau nei 470 mln. litų.

„Naftos paieškos yra brangus ir rizikingas verslas. „Geonafta” jau daugiau kaip 10 metų vykdo naftos paieškas Plungės licenciniame plote. Per tą laiką šiame plote išgręžti 5 paieškos gręžiniai, o iš viso darbams išleista beveik 18 mln. litų. Tačiau, nepaisant to, kad pavieniais atvejais buvo aptikti naftos požymiai, kol kas šiame plote pramoninių naftos telkinių nėra surasta”, – sakė A. Jasas.

Naftos surandama mažiau

Tai, kad naftos mažėja, liudija vis didesnė gręžiniuose išgaunamo vandens dalis. Pavyzdžiui, šių metų pirmojo pusmečio duomenimis, gręžiniuose išgaunama nafta sudarė 23 proc., vanduo – 77 proc. 2004 metais tuo pačiu metu atitinkamai 31 proc. ir 69 proc.

Naftos gavyba Lietuvoje mažėja nuo 2001 metų. Pernai buvo išgauta 370,6 tūkst. kub. metrų naftos – net 21,1 proc. mažiau nei 2003 metais (469,8 tūkst. kub. metrų). Manoma, kad šiemet naftos gavyba bus apie 30 proc. mažesnė nei pernai.

Lietuvos geologijos tarnybos duomenimis, nuo 2003 iki šių metų pirmojo pusmečio atlikti 8 naftos geofiziniai plotų tyrimai gręžimui, išgręžti 6 paieškos ir 3 žvalgybiniai gręžiniai. Nuo 2000-ųjų iki 2005 metų pirmo pusmečio išgręžti 9 paieškos, 5 žvalgybiniai gręžiniai, atlikta 17 naftos geofizinių plotų tyrimų gręžimui.

Šiuo metu Lietuvoje yra 47 eksploataciniai ir žvalgybiniai naftos gręžiniai, kuriuose išgaunama nafta.

„Deja, gręžinių gręžimas neužtikrina nei naftos gavybos, nei pajamų ir mokesčių didėjimo. Eksploatuojami telkiniai senka, gavyba mažėja. Tai pristabdyti įmanoma naujomis investicijomis. Padidinti gavybą ir tuo pačiu mokesčius įmanoma tik atrandant naujus naftos telkinius, todėl Vyriausybė turėtų skelbti naujus konkursus ir leisti vykdyti paieškas naujuose perspektyviuose plotuose, ko nedaro jau beveik dešimtį metų”, – sakė A. Jasas.

Visą naftą šalyje išgauna keturios bendrovės, kurių valdyme dalyvauja AB „Geonafta”. Ji valdo po 50 proc. įmonių „Minijos nafta”, „Genčių nafta” bei „Manifoldas” akcijų.

Licenciniai plotai ištirti

Pasak A. Jaso, naftos įmonės gręžinių gręžimui bendrai išleido dešimtis milijonus litų. Tačiau prieš daugelį metų suteikti licenciniai plotai jau yra „perieškoti” skersai ir išilgai. Juose surandami naftos ištekliai tokie maži, kad naftą išgauti nėra ekonomiška.

Dėl nesutvarkytos teisinės bazės jau daugelį metų nėra skelbiami konkursai naftos paieškai ir žvalgybai naujuose licenciniuose plotuose.

„Politikai turėtų geriau įsigilinti į teikiamus projektus ir įvertinti, kiek papildomų mokesčių valstybė galėtų gauti, o ne skaičiuoti nesamus milijonus. Jeigu sprendimai būtų priimami laiku, naftos gavyba augtų. Dabar pramonė vegetuoja, bendrovės ieško, kur užsienyje investuoti Lietuvoje uždirbtus milijonus”, – sakė A. Jasas.

Ieškodama galimybių plėsti veiklą ir didinti gavybą, „Geonafta” yra pateikusi paraiškas ir ruošia konkursinius pasiūlymus licencijoms naftos paieškai Kazachstano Respublikoje, Aktiubinsko srityje. Tam tikslui bendrovė Kazachstane įsteigė bendrą įmonę. Jeigu „Geonafta” laimės konkursą, per trejus metus Kazachstane planuoja investuoti apie 15 mln. JAV dolerių (42,6 mln. litų).

Naftos gavyba (tūkst. tonų) ir vandens bei naftos santykis gręžiniuose (proc.) per 2004-2005 I pusmetį

Naftos gavybos ir naftos išteklių mokesčio dinamika Lietuvoje

Žygimantas Meškauskas

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.